Huisbezoek tegen verkeerd medicijngebruik
Het bleek een effectieve werkwijze om een verontrustend probleem in de kiem te smoren, schrijft het Noordhollands Dagblad. En dus krijgen de huisbezoeken die Apotheek Stede Broec vorig jaar uitvoerde om verkeerd medicijngebruik bij ouderen op te sporen een vervolg.
Er gaat veel mis in het medicijngebruik van West-Friese ouderen na een ziekenhuisopname, zo was de conclusie van de pilot die in 2020 werd uitgevoerd door Apotheek Stede Broec. Op initiatief van Zorg Zoals de West-Fries het Wil werden er toen 26 huisbezoeken afgelegd bij kwetsbare ouderen die waren ontslagen uit het ziekenhuis.
Ernstige fouten
“Bij 69 procent van de huisbezoeken werden fouten en of bijzonderheden gesignaleerd”, blikt de apotheker bij Apotheek Stede Broec terug. “Bij vier bezoeken werden dermate ernstige fouten gezien dat een ziekenhuisopname mogelijk is voorkomen.” Mensen snappen volgens haar vaak niet hoe ze medicijnen goed moeten innemen.
Overdosering
Bij de huisbezoeken zag de farmaceutisch consulent van de apotheek veel dubbelgebruik van medicatie. “Wanneer een geneesmiddel van sterkte gewijzigd was namen veel patiënten zowel het oude als het nieuwe geneesmiddel. Overdosering dus. Ook werd medicatie doorgebruikt welke eigenlijk al door de huisarts gestopt was. Een patiënt vertelde dat hij al jaren acht tabletten per dag slikte en dat aanhield.”
Vervolgonderzoek
De uitkomsten van het onderzoek geven aanleiding voor opvolging. De Coöperatieve Apothekersvereniging West-Friesland (CAWF) gaat in afstemming met zorgverzekeraar VGZ een vervolgonderzoek uitvoeren om tot een passende oplossing te komen voor de hele regio. Hierin wordt samengewerkt met expertisecentrum voor farmaceutische zorg SIR in Leiden en Zorg Optimalisatie Noord-Holland (ZONH). Zorg Zoals de West-Fries het Wil is er heel blij mee, aldus een reactie in het Noordhollands Dagblad. “Het geeft extra steun aan ons rapport.”