Kijken naar hoe mensen vroeger leefden

Ze worden de blauwe zones genoemd: gebieden waar mensen bovengemiddeld oud worden. In Utrecht wordt nu een stadswijk gebouwd die deze gezonde levenswijze moet bevorderen. Dagblad Trouw bericht hierover.

De vastgoedontwikkelaars probeerden de theorie van de blue zones te vertalen naar een stedelijke context, zegt directeur Onno Dwars van Ballast Nedam Development. “De blauwe zones tonen hoe mensen vroeger leefden”, zegt hij. “Ze waren veel buiten, maakten op een natuurlijke manier contact met anderen en hadden een sterk sociaal netwerk. Wij willen een omgeving creëren waarin dat wordt gestimuleerd.”

Huiskamers en moestuinen

Er komen dan ook verschillende ‘huiskamers’, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en er komt een gemeenschappelijke moestuin. Auto’s krijgen een plek op de omliggende autoring en er is veel uitzicht op groen, zowel in de tuinen als aan de gevels. “Je wordt verleid om te lopen, te bewegen en betrokken te zijn”, zegt Dwars.

Meerjarige onderzoeken

Het RIVM, de gemeente Utrecht en verschillende universiteiten hebben al aangekondigd meerjarige onderzoeken in de wijk te doen. Frank van Lenthe, hoogleraar ruimtelijke diversiteit en ongelijkheid van de volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht: “Het is belangrijk te onderzoeken hoe we wijken kunnen inrichten ten behoeve van gezondheid van inwoners. Nu proberen we mensen vaak te overtuigen van een gezonde leefstijl, terwijl omstandigheden daar niet altijd toe uitnodigen.”

Meer kans op gezond leven

Door bij de bouw van een woonwijk al na te denken over de gevolgen voor de volksgezondheid, hebben de verschillende generaties bewoners die er wonen meer kans op een gezond leven, zegt Van Lenthe in Trouw: “In wijken kun je dat mooi structureel aanpakken. Voor iedereen, dus niet alleen voor mensen met gezondheidsrisico’s.”