Geestelijke hulp aan huis
Zingeving speelt een belangrijke rol bij het welzijn van ouderen, gelovig of niet. Dit jaar heeft de stichting Willem vanuit de Achterhoek en Twente al meer dan vijfhonderd aanvragen voor ‘een goed gesprek’ gehonoreerd rond de zin van het leven.
Sinds 2019 worden gesprekken door geestelijke verzorgers financieel ondersteund door de overheid. En er blijkt heel veel vraag naar, aldus een artikel in De Gelderlander over stichting Willem, Hart voor levensvragen, een van de veertig Centra voor Levensvragen in ons land.
“Ouderen blijven veel langer thuis wonen dan vroeger. De thuiszorg is enorm gegroeid. De zorgverleners hebben vanwege tijdsdruk bijna geen ruimte meer voor gesprekken over zingeving, terwijl de behoefte er natuurlijk wel is”, zegt de coördinator.
Vooral luisteren
“We komen veel eenzaamheid tegen”, aldus een geestelijk verzorgster. “Mensen die alleen thuis zitten en zich afvragen of ze er nog wel toe doen. Het is niet aan ons om met oplossingen te komen. We willen vooral luisteren. Al pratende komen we samen wel in gesprek over mogelijke alternatieven. Wat vaker buiten de deur gaan. Familie of vrienden bezoeken. Soms is het ook heel ingewikkeld. Dan kan je er alleen maar voor de mensen zijn. Dat luisterend oor kan al zo’n verschil maken.”
Vijf gesprekken van een uur
De geestelijk verzorgers van Willem komen uit alle ‘religieuze’ stromingen: van moslims tot katholieken, van humanisten tot gereformeerden. Ouderen die behoefte hebben aan een bezoek kunnen dat aangeven via een telefoontje of mailtje. Ook kan de huisarts verwijzen, of een familielid. Er is ruimte voor vijf persoonlijke gesprekken van ongeveer een uur. Die gesprekken worden vergoed uit subsidie.
Groepsconsulten
Er worden ook cursussen en avonden gegeven voor kerkgroepen, mantelzorgers, verenigingen. Inmiddels is Willem in de Achterhoek ook begonnen met groepsconsulten voor mensen met beginnende dementie en voor hun mantelzorgers, aldus De Gelderlander.