Op een andere manier leren wonen
Krijgen ouderen in het buitengebied straks nog bezoek van de wijkverpleging? En krijgen mensen straks vaker zorg via de iPad? De toekomst van de ouderenzorg in de Achterhoek knelt en piept. “Doorgaan zoals nu kan niet”, waarschuwt Sensire-bestuurder Maarten van Rixtel in De Gelderlander.
De coronapandemie heeft een ‘glimp van de toekomst’ van de ouderenzorg laten zien. “Het was pittig, maar iedereen kreeg zorg. We hebben mensen getraind op het zelf vervangen van stoma’s, het verzorgen van wonden. Onder begeleiding via de iPad, zodat een partner of een kind het zelf kon doen. Door die keuzes te maken, kon een verzorgende elders heen voor urgente zorg. Niemand wordt in de steek gelaten. Daar gaat de hele vernieuwing binnen de zorg over.”
Afstanden te groot
Eén van de mogelijke keuzes in de nabije toekomst kan zijn dat ouderen in het buitengebied straks niet meer automatisch thuiszorg krijgen. De reisafstanden worden te groot voor thuiszorgmedewerkers. “Liever hebben we daarom dat mensen eerder nadenken over hun woonsituatie. Ga geclusterd wonen met andere ouderen. Denk na over hulp door vrienden of familie in de buurt, over een supermarkt om de hoek, over openbaar vervoer.”
Dat is toch raar?
We denken volgens Van Rixtel nog te vaak: als je gebrekkig wordt, zorgt de staat voor je. “Dat kan gewoon niet meer. De zoon of dochter stopt met schoonmaken, zodat professionals het kunnen overnemen. Mensen die het financieel uitstekend voor elkaar hebben en vervolgens vanuit de Wmo hun huishoudelijke hulp krijgen. Iemand verkoopt zijn dure auto en gaat naar de gemeente voor een scootmobiel. Dat is toch raar? Moeten we dat handhaven?”
Anders leren wonen
Stelling van de Sensire-bestuurder in De Gelderlander is: niet bouwen, maar kijken naar alternatieve woonvormen. “Waarom kijken we niet meer naar wooncommunities. Bouw hofjes en wijken waar je vrijwillig gaat wonen. Je koopt daar de garantie dat er ondersteuning is en efficiënte zorg. In zo’n hofje kan ook verpleeghuiszorg gegeven worden. Help elkaar. We moeten ons niet blind focussen op de laatste levensfase, maar op een andere manier leren wonen.”