Senioren Journaal van woensdag 27 oktober

Verzekeraar: senior niet in dikke bak

Mogen ouderen niet meer in grote auto’s rijden? Eisso Visser (81) merkte volgens de Telegraaf tot zijn verbazing dat hij bij de Duitse verzekeraar Allianz wel een autoverzekering voor een kleine auto met een vermogen tot 100 KW kon afsluiten, maar niet voor zijn Volvo S80 met 170 KW. “Ik snap er niets van, ik rij al 32 jaar in dit soort auto’s.” Allianz is niet de enige verzekeraar die ouderen weigert. “Er blijven gelukkig ook altijd verzekeraars over die dat niet doen, dus er is voldoende keuze”, zegt het Verbond van Verzekeraars.

Huisartsen willen grootschalige opvanglocaties

“De toelopende druk in de ziekenhuizen leidt tot een extra verhoging van de werkdruk in de huisartsenzorg en ook de wijkverpleging. Het versneld ontslaan van patiënten vanuit het ziekenhuis en het uitstellen van noodzakelijke ziekenhuisbehandelingen leidt ertoe dat er veel meer mensen thuis verblijven en daar zorg nodig hebben. Dat is voor de huisartsen en thuiszorg niet op te vangen.” De huisartsen pleiten er daarom voor dat er grootschalige opvanglocaties komen: verpleegafdelingen waar mensen kunnen worden opgenomen die niet (meer) in het ziekenhuis terecht kunnen, maar ook niet thuis kunnen verblijven.

Zwaar griepseizoen, vooral voor ouderen

In het komende griepseizoen kunnen vooral ouderen het flink te verduren krijgen, en is de griepprik waarschijnlijk minder effectief dan anders. Die waarschuwing komt van het het Europese centrum voor de bestrijding van infectieziekten ECDC, aldus de NOS.

Sterke groei besmettingen bij ouderen

De afgelopen week kwamen er gemiddeld ruim 5.500 positieve coronatests per dag binnen, zo’n 50 procent meer dan vorige week. Dat aantal groeit onder alle leeftijdsgroepen, schrijft NRC. Onder oudere leeftijdsgroepen groeit het aantal het snelst, onder tachtigplussers werden 85 procent meer positieve tests gevonden. Dat verklaart deels waarom er meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Pensioenfonds en rendement van overmorgen

ABP trekt zich terug uit beleggingen in fossiele energie. “Dit heeft het bestuur van ABP besloten na onlangs verschenen klimaatrapporten. Voor het besluit is veel steun.” De langjarige rendementen blijven op peil, aldus het pensioenfonds. In de media wordt veel aandacht besteed aan de dillemma’s rond klimaat en rendementen. In de Telegraaf zegt metaalfonds PME, dat onlangs uit fossiel stapte: “Het rendement van vandaag en morgen is niet het rendement van overmorgen. Als pensioenfonds moeten we over de totale looptijd van de pensioenen kijken. Met de toenemende klimaatrisico’s worden olie- en gasvelden steeds minder waard.”

De Po(u)wer van Ouderen

“In de nieuwe publicatie ‘De Po(u)wer van Ouderen’ kunt u de krachtige verhalen lezen van de elf ouderen uit het Ouderennetwerk Drenthe / Overijssel”, meldt Platform Pouwer, “de plek voor ouderenparticipatie in Noord-Nederland. Ouderen worden nog (te) vaak gezien als enkel een kwetsbare groep. Natuurlijk geldt dat voor sommigen, maar hoe kwetsbaar je ook bent, het blijft belangrijk om mee te doen, en gezien en gehoord te worden. Gelukkig laten steeds meer ouderen van zich horen via Platform Pouwer!”

‘Ook de thuiszorg moet rookvrij’

Zorgverleners die bij mensen thuis komen, werken nog vaak in de rook. Tijd om daar iets aan te doen, schrijven bestuurders en wetenschappers in een opiniestuk in NRC. “Natuurlijk is er een back-up plan nodig voor wie het echt niet lukt om met (binnen) roken te stoppen. In een goed gesprek tussen zorgverlener en cliënt komen vast goede oplossingen naar voren, zoals samen een stukje wandelen of nicotinevervangers op de dag dat de thuiszorg komt. En als het buiten dan kouder en natter wordt, blijft dat gesprek over roken vanzelf op de agenda.”

‘’Voltooid leven’ in ijskast, eerst helpen’

Voor je een voltooid leven-wet invoert, moet je eerst naar verbetering van de woon- en zorgsituatie van ouderen kijken, bepleit wetenschappelijk medewerker Suzanne van den Eynden van de denktank van D66, de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Van den Eynden zei dit volgens het Nederlands Dagblad in Amsterdam na afloop van een lezing van universitair hoofddocent Amerikaanse geschiedenis Kevin Yuill van de Universiteit van Sunderland over voltooid leven. ‘Het risico is nu te groot dat als wij deze wet doorvoeren zij door omstandigheden gedreven kiezen voor een voltooid leven.’

Veel overwaarde door lagere hypotheekschuld

De overwaarde van woningen neemt sterk toe als huizenbezitters de vijftig gepasseerd zijn. Dat komt niet zozeer omdat ouderen duurdere huizen hebben, maar vooral omdat hun hypotheekschuld steeds lager wordt. Bij mensen van 25 tot 35 jaar bedroeg de gemiddelde overwaarde vorig jaar 77.000 euro en bij mensen tussen de 55 en 65 jaar gemiddeld 216.000 euro, aldus een overzicht van Business Insider.

Ommen roept op actief mee te denken

Ommen wil een seniorvriendelijke stad zijn, waar ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Wat is daar voor nodig? PCOB Ommen, KBO Overijssel en de gemeente Ommen vragen inwoners actief mee te denken, meldt dagblad de Stentor. Daarom wordt aan alle inwoners van 65 tot 70 jaar in de gemeente gevraagd voor 7 november (anoniem en vrijwillig) een online vragenlijst in te vullen.

Wie wordt als mantelzorger aangemerkt

Veel van de ruim vijf miljoen mantelzorgers dreigen er onder door te gaan, waarschuwde de VVD volgens het FD in het Kamerdebat over de begroting Volksgezondheid. Daarom moet de overheid regelen dat respijtzorg toegankelijker wordt gemaakt, en moeten er heldere afspraken komen over wie als mantelzorger wordt aangemerkt. Problematisch is de hoeveelheid wetten en instanties waar mensen met een langdurige zorgbehoefte mee te maken krijgen, merkten meerdere partijen op.

Vitaal oud met VONK

Ouderen zo lang mogelijk veilig thuis laten wonen. Dat is volgens het Noordhollands Dagblad het doel van het nieuwe samenwerkingsverband Vitaal Oud in Noord- Kennemerland. Binnen VONK hebben twintig partijen de handen ineen geslagen, waaronder huisartsen, gemeenten woningcorporaties, regionale zorg- en welzijnsinstellingen en zorgverzekeraar VGZ. VONK start met projecten met als doel ouderen langer vitaal te houden. Ook de ouderen zelf hebben een rol. De cliëntenraad van VONK bekijkt of de projecten die worden bedacht het verschil maken voor ouderen.

Snel advies over derde prik

De Gezondheidsraad komt deze week bij elkaar om zich te buigen over de zogenoemde ‘boosterprik’ met coronavaccins, meldt de NOS. Ouderen werden in Nederland als eerste gevaccineerd. Ouderenbond ANBO vindt dat snel moet worden begonnen met het geven van een extra prik als de Gezondheidsraad dat adviseert. “Maar je moet eerst zeker weten dat zo’n boosterprik echt zin heeft. We wachten het af.”

Woningbeleid aanpassen aan 65+

Er moet in de nieuwe gemeente Maashorst meer geschikte, betaalbare huisvesting komen voor ouderen. Dat vindt volgens DTV nieuws de werkgroep Senioren van Adviesraad Sociaal Domein Uden (ASD-Uden): het woningbeleid zal zich de komende jaren moeten aanpassen aan het toenemende aantal 65-plussers in de gemeente.

Echt verhaal van nieuwe woonvorm

Wooncompagnie is er trots op Frans Bromet bereid te hebben gevonden een documentaire te maken mét en over de bewoners van Winkelmadepark. Bewoners mochten met Bromet delen wat zij wilden. “Er was geen script, geen repetitie, alleen het echte verhaal.”

Wooncompagnie heeft de documentaire (Werk aan de Winkel) gedeeld via haar YouTube kanaal. In Winkelmadepark zetten bewoners zich acht uur per maand in voor o.a. het collectieve groenonderhoud, het organiseren van gezamenlijke activiteiten in de ontmoetingsruimte en/of het leveren individuele burenhulp.