Senioren Journaal van maandag 25 oktober
Het verpleeghuis en de AOW-valkuil
Als een van de partners naar een verpleeghuis moet, kunnen beiden kiezen voor een hogere AOW-uitkering. Maar dat kan zeer nadelig uitpakken. EW magazine sprak bij KBO-Brabant met het gloednieuwe Wlz-team, opgericht om mensen te behoeden voor de valkuilen in de Wlz. Mede door tussenkomst van KBO-Brabant zijn twee zaken ten goede gekeerd. De Sociale Verzekeringsbank vermeldt tegenwoordig op het formulier dat een keuze voor de alleenstaanden-AOW niet per se voordelig hoeft te zijn. En na een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Wet op de langdurige zorg, is er een herstelmogelijkheid opgenomen in de wet.
Eén thuiszorgorganisatie per wijk?
In de Haagse wandelgangen circuleert al enige tijd het idee om af te kondigen dat per ‘wijk’ nog maar één thuiszorgorganisatie actief mag zijn, die nauw samenwerkt met andere zorgverleners – een variant op de vroegere kruisverenigingen. Dat meldt de Volkskrant in een vooruitblik op de deze week te houden begrotingsbehandeling Volksgezondheid. Als het gaat om de betaalbaarheid van de zorg, is ‘samenwerking’ een begrip dat doorgaans wél enthousiasme losmaakt in het parlement.
GroenLinks-initiatief mantelzorgwoningen
Wie een huisje in de tuin wil zetten voor zijn broze moeder, loopt vaak tegen hindernissen op. Nieuwe wetgeving maakt zo’n mantelzorgwoning nóg lastiger. GroenLinks komt vandaag met een nota om knelpunten weg te nemen, meldt het AD. Kamerlid Corinne Ellemeet wil dat het kabinet bestaande obstakels wegneemt en dat de nieuwe wet wordt aangepast. “We moeten juist bewerkstelligen dat mensen voor elkaar kunnen zorgen als dat nodig is”, stelt zij. “Het is frustrerend hoe weinig het afgelopen kabinet heeft gedaan om de enorme problemen voor passende woonruimte en zorg voor ouderen op te lossen.”
Gepensioneerden niet bij machte tot actie?
Bijna alle 8006 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf vinden dat de pensioenfondsen moeten opschieten met indexeren. Ook zijn de meesten het erover eens dat gepensioneerden best wel wat harder mogen protesteren tegen hun immer achteruit hollende koopkracht. Veel stemmers denken dat gepensioneerden niet bij machte zijn om hiertegen actie te voeren. In de brievenrubriek van de Telegraaf schrijft een lezer: Stop met het geklaag als je niet bereid bent om voor je eigen belang op te komen. Een andere Telegraaf-lezer vindt dat het tijd wordt dat pensioengerechtigden zich landelijk eens goed gaan organiseren.
Ziekenhuisopnames ‘vooral erg oude mensen’
“We weten dat bij 70-plussers het vaccin nu voor 90 procent beschermt tegen ziekenhuisopname, dus het vaccin doet eigenlijk heel goed zijn werk”, zegt internist-infectioloog Astrid Oude Lashof van het Maastricht UMC in het AD. De gevaccineerde mensen die nu in haar ziekenhuis liggen, zijn volgens haar ‘vooral erg oude mensen’. “Bijna allemaal ver in de 80. En de mensen die worden opgenomen, zijn niet alleen zo ziek vanwege alleen corona. Meestal hebben ze daarnaast nog andere aandoeningen, zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, longziekte of ze slikken afweerverminderende medicijnen. Dan loop je net iets meer risico.”
ANBO wil extra coronaregels
De ANBO maakt zich zorgen over het aantal coronabesmettingen dat weer oploopt. Daarom zijn er weer maatregelen nodig om de besmettingsgraad naar beneden te krijgen, zegt de ouderenbond. De ANBO is vooral ongerust over de zorg die nu al weer in een aantal ziekenhuizen wordt uitgesteld. Het percentage gevaccineerden dat met corona in het ziekenhuis belandt is weliswaar klein, maar het zijn vooral oudere ouderen. “We denken echt dat er iets moet gebeuren”, zegt Renate Evers van de ANBO in het NOS Radio 1 Journaal.
Zacht landen in verpleeghuis
In het verpleeghuis ‘lijden’ bewoners doorgaans niet, reageert Jos Velthoven uit Boxmeer,, specialist ouderengeneeskunde, in de Volkskrant. “Kan dat ‘schrikbeeld’ nu eens objectief in de krant. Als verpleeghuisarts probeer ik (we) de patiënten/cliënten/bewoners, in de gemiddeld twee jaar dat ze nog leven, zacht te laten landen. Dat lukt mij (ons) best aardig. Ook volgens de familie. Kom gerust eens kijken.”
Zelfredzaamheid straks het toverwoord
“Het is hoog tijd dat we de ouderenzorg structureel anders inrichten”, zegt Thebe-bestuurder Agnes Klaren in BN De Stem. “Want het is nu al moeilijk om direct de zorg te krijgen die je nodig hebt. Over een paar jaar is het zeker niet meer zo dat als je met je vingers knipt, er een batterij wijkverpleegkundigen voor je klaar staat.” Waarmee ze maar wil zeggen dat ook ouderen moeten nadenken over de toekomst: “De regie pakken, zorgen dat ze zichzelf zo lang mogelijk kunnen redden.”
‘Niemand wil alleen blijven’
Dating Oost introduceert speeddaten voor senioren nu ook in de regio Arnhem en dagblad De Gelderlander doet verslag. Er moest al snel een stop worden gezet op de vrouwelijke aanmeldingen. “Vrouwen willen wel. Ze doen hier ook vriendschappen op. Mannen zijn lastiger. Die moeten gepusht worden om zich aan te melden, bijvoorbeeld door hun kinderen. Mannen zijn minder sociaal. Kijk in je eigen buurt: de vrouw heeft contact met de hele straat, de man niet.” Er is vraag naar het daten. “Niemand wil alleen blijven!”
Grootouders voor het klimaat
Onze kleinkinderen moeten ook nog op een gezonde planeet kunnen opgroeien. Daar gaat het de Grootouders voor het Klimaat om. De klimaatbezorgde senioren staan iedere twee weken voor de deur van de Tweede Kamer in Den Haag, om aandacht te vragen voor betere klimaatpolitieke oplossingen.“Het is niet onze toekomst, maar de toekomst van anderen waar wij voor strijden. Dat is wat ons bindt”, zeggen ze in het Haarlems Dagblad. De organisatie maakt onderdeel uit van Grandparents for Climate dat ondertussen in negen landen actief is.
Langer thuis betekent minder doorstroming
‘Zelfstandigheid in eigen omgeving’ is het uitgangspunt, want dit bespaart kosten in de zorg en is beter voor het welzijn van ouderen. Maar het betekent ook dat gezinswoningen langer bezet blijven, zegt de Utrechtse economisch geograaf Ton van Rietbergen in het AD in een artikel over de problemen rond de woningmarkt. “Vroeger stuurden we mensen veel sneller naar een bejaardentehuis. Er zijn goede argumenten om ouderen langer thuis te houden. Maar ja, dat zorgt nu wel voor problemen op de woningmarkt.”
Hoe ga je om met Alzheimerpatiënt?
Psychogerontoloog Huub Buijssen schreef meer dan veertig boeken, waarvan vier bestsellers over dementie. Toch waren deze nooit zo persoonlijk als zijn nieuwste titel: Als een dierbare Alzheimer heeft. De 35 tips die hij daarin geeft, zijn afgeleid van de zorg voor zijn eigen ouders die dementie kregen. Huub Buijssen maakt zich soms zorgen om de toekomst, zegt hij in de Telegraaf. “Over zo’n tien jaar komt mijn generatie, de babyboomers, in de fase van dementie. Mijn ouders hadden twaalf kinderen, zelf heb ik er twee. Waar halen we de mensen vandaan om voor iedereen te zorgen?”
‘Klaas Knot benadeelt ouderen met huizenplan’
Veel ouderen kunnen een extra belasting op hun afbetaalde huis niet opbrengen, schrijft Kamerlid Liane den Haan in Trouw naar aanleiding van het voorstel van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. “Ouderen zien hun pensioen al jarenlang niet stijgen en zijn aan de inkomenskant sterk benadeeld”, aldus het Kamerlid. “Gaan we dat aan de kostenkant nog eens dunnetjes overdoen? Wat heeft Klaas Knot toch tegen ouderen?”