Senioren Journaal van vrijdag 15 oktober
Zorgverzekeraar richt zich op jong en gezond
Veel zorgverzekeraars richten zich in de praktijk vooral op jonge en gezonde overstappers, meldt de Nederlandse Zorg autoriteit in de jaarlijkse monitor zorgverzekeringen. Volgens Zorgwijzer laten de cijfers van de NZa over collectieve verzekeringen zien dat een zorgverzekering via de gemeente gemiddeld 25 euro duurder is. “Bij een ouderenbond ben je zelfs 29 euro duurder uit.”
SeniorenPunt Eindhoven: één aanspreekpunt
Woningcorporaties Woonbedrijf en ’thuis in Eindhoven sluiten vanaf januari aan bij het klantencentrum van WoonincplusVitalis. Door de samenwerking wordt het woningaanbod voor ouderen vanaf 2022 vergroot naar ruim 9500 zelfstandige en zorgwoningen, aldus het Eindhovens Dagblad. Het nieuwe loket (SeniorenPunt) betekent voor oudere woningzoekenden vooral meer gemak omdat er dan één aanspreekpunt ontstaat voor wonen, zorg en welzijn.
Koopkracht gepensioneerden blijft achter
In de periode 1977–2020 is de koopkracht van de Nederlandse bevolking per saldo met 58 procent toegenomen,blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden en CBS. Sinds 1990 ontwikkelde de koopkracht van pensioenontvangers zich in elk decennium minder gunstig dan die van werknemers. In de jaren 2009–2019 hadden gepensioneerden te maken met een koopkrachtverlies van bijna 5 procent. Dat kwam vooral doordat pensioenuitkeringen in deze jaren niet of nauwelijks werden geïndexeerd.
Regio Zwolle beste plek om oud te worden?
In de regio Zwolle gaan Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht fuseren: om samen sterker en beter voorbereid op de enorme opgave in de ouderenzorg, zeggen zij tegen RTV Oost. “We hebben de ambitie samen met onze partners te realiseren dat in 2036 onze regio de beste plek in Nederland is om echt oud te worden.”
Preventief huisbezoek getoetst
Ouderen in Papendrecht wacht een preventief huisbezoek. Ze krijgen wel eerst een brief thuis. Wanneer een oudere zich vervolgens niet aanmeldt, komt er ook geen bezoek, aldus AD De Dordtenaar. Vorig jaar nog vroeg de fractie van D66 na te gaan of elke stap in het proces ‘signalerend huisbezoek ouderen’ zowel bij de gemeente zelf als bij Sterk Papendrecht de toets van de Autoriteit Persoonsgegevens kan doorstaan. Dit is gedaan, melden burgemeester en wethouders.
‘AOW beschermt heel goed tegen armoede’
Dat de armoedecijfers zijn gedaald, komt vooral door de AOW, zegt de Leidse hoogleraar Koen Caminada in NRC. “Die beschermt heel goed tegen armoede onder ouderen. Nog maar 3 procent van de senioren leeft onder de armoedegrens, en dat zijn eigenlijk allemaal mensen met een migratieachtergrond die niet vijftig jaar in Nederland hebben gewoond. Daardoor hebben zij geen volledige AOW.” Voorheen zat je met de AOW onder de armoedegrens, zegt het CBS tegen de NOS. In de jaren negentig maakten AOW’ers een kwart uit van de mensen die onder de armoedegrens zaten. Sinds 2000 is de AOW verhoogd.
Grip op Kwetsbaarheid
In West-Brabant hebben 19 partijen de overeenkomst ‘Grip op Kwetsbaarheid’ ondertekend. Naast gezondheids-, zorg- en welzijnsorganisaties doen ook ouderenbonden, patiëntenorganisaties, verzekeraars en gemeenten mee. Door de krachten te bundelen kan de aanpak effectiever worden. Daarbij wordt onderzocht hoe (zwaardere) zorg en ondersteuning kan worden uitgesteld of voorkomen, aldus dagblad BN De Stem.
Eigen huis belasten zonder koopkrachtpijn?
Huiseigenaren moeten vermogensbelasting gaan betalen over de waarde van hun woning, net zoals over spaargeld of beleggingen. Die maatregel remt de stijging van de huizenprijzen én hoeft maar beperkt gevolgen te hebben voor de portemonnee. Dat stelt De Nederlandsche Bank vandaag op basis van nieuw onderzoek, zo meldt de Volkskrant. Belanghebbenden, zoals de Vereniging Eigen Huis, slaan desondanks alarm over de voorstellen. Een gepensioneerde met een bescheiden inkomen en een al afgeloste hypotheek zou dan jaarlijks belasting moeten betalen voor de overwaarde op zijn huis. Dat is lastig, aangezien dit kapitaal vastzit in stenen.
Steeds drukker op poli oogheelkunde
Steeds meer ouderen kampen met oogkwalen, meldt de PZC op World Sight Day vanuit de polikliniek oogheelkunde in Albert Schweitzer ziekenhuis. “Mensen worden gemiddeld steeds ouder en ouderen hebben vaker last van oogproblemen.” Ook zijn zijn er veel ouderen met staar die zich laten opereren, omdat ze graag willen blijven lezen en puzzelen.
Waardigheid en trots congressen
Waardigheid en trots congressen, het jaarlijkse congres voor zorgprofessionals in de verpleeghuiszorg, wordt dit jaar georganiseerd in vier congressen op verschillende locaties (en ook online te volgen): 15 november (Nieuwegein), 22 november (Zwolle), 29 november (Rotterdam) en 6 december (Den Bosch). Thema’s zijn: Persoonsgerichte zorg, Werken met plezier, Innoveren en leren en Toekomst verpleeghuiszorg.
Afzien van die superdure pilletjes?
De samenleving moet de prioriteit verleggen, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column in de Volkskrant: van superdure pilletjes die het leven van de westerse opa’s en oma’s een piepklein stukje verlengen naar een beter klimaatbeleid, verbieden van tabak, aan banden leggen van de levensmiddelenindustrie, beter onderwijs en armoedebestrijding. “Alleen dan hebben onze kinderen en kleinkinderen een toekomst.”
FNV: Indexeren moet eerder
“Mensen wachten al 13 jaar op indexatie van hun pensioen”, zegt FNV-bestuurder Willem Noordman in EenVandaag. Het kabinet wil door versoepeling van de regels mogelijk maken dat het pensioen over 2022 omhoog kan, maar dat komt dan in 2023 op je rekening. Een jaar te laat, aldus Noordman.
Scootmobiel gevaarlijker dan motor
Scootmobielen zijn gevaarlijker dan motoren. De wagentjes kunnen kantelen, en remmen doe je door het gas los te laten, wat in paniek soms het tegenovergestelde effect geeft, schrijft Trouw. “Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met een scootmobiel is veel te hoog”, zegt Tweede Kamerlid Liane den Haan, die lang directeur was van ouderenorganisatie Anbo. Er zijn diverse onderzoeken geweest naar de oorzaken van ongevallen met scootmobielen. Wat er steeds uitspringt zijn de bediening en de instabiliteit van het wagentje.
Wie verschoont de kattenbak?
Een protest dat de thuiszorg de kattenbak niet verschoont kreeg veel bijval: want een huisdier hoort toch bij iemands leven? AD-columnist Linda Akkermans schrijft erover: “Klopt, en ik gun iedereen heus zijn hond of poes. Maar als je er niet zelf voor kunt zorgen en mantelzorgers willen dat niet doen, houdt het toch echt op. Afkappen dus, deze discussie. Het is dan weer wel de hoogste tijd voor een discussie over de verschraling van de thuiszorg voor ménsen.”