Senioren Journaal van vrijdag 8 oktober
Oplopende inflatie extra aanslag
De inflatie loopt steeds verder op. En het ziet er naar uit dat de prijsstijgingen nog wel even aanhouden, schrijft het AD. Voor werknemers kan de pijn meevallen, omdat ze nog wat loonsverhoging hebben gekregen. Maar voor miljoenen gepensioneerden is het een extra aanslag. Zij voelen elke prijsstijging direct in de portemonnee. De aanvullende pensioenen worden al jaren niet verhoogd. De hoge inflatie zet ook een rem op het economisch herstel. Mensen kunnen minder kopen voor hun geld. Dat drukt de consumptie en de productie.
Senioren niet meer in gemeentelijke visie
“Tot onze grote spijt noemt de gemeente Stichtse Vecht senioren niet meer expliciet in nota’s en visies, omdat het zogenoemde doelgroepenbeleid is afgeschaft”, aldus Seniorenraad Stichtse Vecht in het jaarverslag. “Waarschijnlijk is er sprake van een misverstand, want senioren of ouderen vormen geen doelgroep. Deze termen verwijzen naar een levensfase. De gemeente kent wel specifiek beleid voor een andere levensfase, namelijk jeugd (tot 18 jaar). Wij spannen ons in voor huidige en toekomstige senioren en blijven streven naar een integrale benadering van senioren, ook door de gemeente Stichtse Vecht.”
ABP Fossielvrij winnaar Duurzame 100
Het burgercollectief ABP Fossielvrij is de nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Deze leraren, ambtenaren en agenten oefenen samen druk uit op pensioenfonds ABP. Ze eisen dat hun afgedragen pensioengeld niet meer in vervuilende industrieën wordt belegd. De nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 combineert volgens de krant drie ogenschijnlijk saaie onderwerpen (pensioenen, CO2-uitstoot en beleggen) tot één bruisende, landelijke reddingsactie voor het klimaat. In NRC schrijft een Tilburgse wetenschapper dat pensioenfondsen juist blijven moeten blijven beleggen in olie en gas: Het zou beter zijn voor het milieu dat de grote pensioenbeleggers verantwoordelijkheid nemen voor het verschil dat zij kunnen maken.
Geen inkomensbeleid via Wmo
De Wmo 2015 biedt geen ruimte voor gemeenten om inkomensbeleid te voeren. Het meewegen van inkomen of vermogen van inwoners die een Wmo-voorziening aanvragen, is uit den boze. Gemeenten worden voldoende gecompenseerd voor de extra toeloop op Wmo-voorzieningen en de gederfde inkomsten uit eigen bijdragen. Dat benadrukt minister Hugo de Jonge volgens Binnenlands Bestuur.
‘Ga in gesprek over wilsverklaring’
Wilsverklaringen kunnen duidelijkheid over de wensen en verwachtingen van de patiënt bieden, maar kunnen tegelijkertijd ook leiden tot vragen of misverstanden. Daarom worden in Medisch Contact artsen de volgende vier aandachtspunten meegegeven: 1. Bespreek altijd de wilsverklaring; 2. Vraag altijd om een verklaring in eigen woorden; 3. Bespreek de wilsverklaring regelmatig; 4. Leg de wilsverklaring vast in het medisch dossier.
Euthanasie als ergste en mooiste geschenk
In Nederland mag ieder mens met ondraaglijk uitzichtloos lijden vragen om euthanasie, maar het grootste deel van de stervenden kiest daar niet voor, schrijft huisarts Rinske van de Goor in haar column in de Volkskrant: Het is, terecht, een hoogst individuele keuze. Euthanasie is geen recht van de patiënt. Euthanasie is geen verplichting voor de arts. Euthanasie is het ergste en mooiste geschenk dat een dokter je kan geven.
‘Covid-19 reden te meer om te indexeren’
De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen neemt gestaag toe, mede door de teruglopende levensverwachting als gevolg van corona, dat levens eiste onder ouderen. Voor Frits Bosch (auteur van Schaft ook Nederland zich af?’) is het in de Telegraaf kraakhelder: “In de dekkingsgraad is het lagere langlevensrisico voor de pensioenfondsen door Covid-19 nog niet meegenomen. De reële dekkingsgraad stijgt door, richting 120. Steek de vlag maar uit, ga indexeren en laat het nieuwe pensioenstelsel belanden waar het thuishoort: in de prullenmand.”
De keerzijde van langer thuis
“De overheid vindt dat we allemaal langer thuis moeten blijven wonen”, schrijft Elles de Bruin van MAX-programma Meldpunt. “Dat willen ook veel mensen, maar er is te weinig aandacht voor de keerzijde van deze keuze. Overbelaste mantelzorgers die het niet meer lukt om te doen waar de overheid om vraagt.”
Leven en zorgen in de grote stad
Hoe kan professionele zorg beter aansluiten bij mensen in de superdiverse samenleving?
‘Leven en zorgen in de grote stad’ is op 30 november het thema van een door het Ben Sajet Centrum georganiseerde bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en van een magazine dat die dag wordt uitgereikt, met onderzoeksresultaten, columns en ervaringen.
‘Corona zaait nog tweespalt’
Voor de jongeren zijn de cijfers veel gunstiger, maar de kwetsbaren en/of oudjes moeten op hun tellen blijven passen, schrijft NRC-columnist Frits Abrahams naar aanleiding van nieuwste corona-bevindingen. “Dat zal ook gebeuren, vermoed ik, en het kan tot een jammerlijke tweedeling in de samenleving leiden: de jongeren hervatten hun vroegere leven, de ouderen zien behoedzaam toe.” Het maakt het leven voor die ouderen gecompliceerder. “Steeds zullen ze zich moeten afvragen: ga ik wel of niet naar het theater of een of andere bijeenkomst elders? Hoeveel mensen komen er samen en onder welke omstandigheden? Kan ik er met openbaar vervoer heen of is dat ook te link? Leven wordt voortdurend risico’s afwegen.”
Ouderen betrokken bij Covid-19-aanpak
ZonMw kende een subsidie van bijna twee miljoen euro toe aan een grote groep onderzoekers om de uitkomsten van ouderen met COVID-19 te verbeteren. De studie, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), geeft inzicht in het verloop en de behandeling van COVID-19 bij ouderen. Bijzonder is dat ouderen nadrukkelijk bij het onderzoek betrokken zijn, aldus KBO-PCOB.
‘Doorstromen 50-plusser cruciaal’
Bij het oplossen van de wooncrisis is het van cruciaal belang dat 50-plussers kunnen doorstromen naar andere woningen. Doordat de doorstroom van oudere huizenbezitters te weinig aandacht krijgt, dreigt volgens hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep “nog meer rampspoed” op de huizenmarkt, zo meldt het ANP. Ook andere hypotheekadviseurs als De Hypotheekshop en De Hypotheker wijzen op de problemen met de doorstroming.
Samenwerken voor betere mondzorg
Samenwerking tussen mondzorgverleners, wijkverpleging of verzorgenden en praktijkondersteuners van de huisarts is volgens NTVT noodzakelijk voor verbetering van de mondgezondheid bij kwetsbare en zorgafhankelijke ouderen. Op die manier wordt ook de drempel lager om mondzorgverleners te benaderen bij het signaleren van problemen.
Hoe de kans op dementie verkleinen?
Steeds meer mensen krijgen in hun leven te maken met dementie, die ziekte waarbij het brein almaar troebeler wordt en de werkelijkheid ongrijpbaarder. De Volkskrant gaat na wat je zelf je zelf kunt doen om helder van geest te blijven. Uit onderzoek in Rotterdam blijkt dat dementie bij een grote groep Rotterdammers in het decennium 2000-2010 relatief minder voorkomt dan in 1990-2000. Dat is alleen te verklaren doordat mensen in de loop der tijd gezonder zijn gaan leven,.