Senioren Journaal van woensdag 22 september
Van koopkrachtstijging blijft niets over
Hoewel het ministerie van Sociale Zaken uitgaat van gemiddeld 0,4 procent verhoging van de pensioenen – indexatie – blijft daar volgen de Volkskrant voor oudere gepensioneerde stellen niets van over. Als zij samen een pensioen van 10 duizend euro hebben, gaan ze er 0,1 procent op achteruit, bij 30 duizend euro pensioen 0,3 procent. Het ministerie verwacht dat de pensioenen in de grote fondsen voor ambtenaren, de zorg en de metaal niet verhoogd worden, maar wel in de bouw en in een reeks ondernemingsfondsen.
‘Achterblijven koopkracht onaanvaardbaar’
“Nog steeds bungelen gepensioneerden onderaan de koopkrachtlijstjes. Al jaren leveren ze aan koopkracht in en ook volgend jaar zit er geen verbetering in.” De ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM vinden dit onaanvaardbaar, zeggen zij in een reactie op Prinsjesdag. “De tendens over langere tijd is duidelijk: er is een groot verschil in koopkrachtontwikkeling tussen werkenden en niet-werkenden. Sinds 2012 zijn werkenden er ruim 20% in koopkracht op vooruit gegaan, gepensioneerden staan ruim 1% in de min.”
Veel ziekenhuisopnames te vermijden
Onjuist medicatiegebruik bij ouderen met multimorbiditeit en polyfarmacie heeft volgens een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde aanzienlijke negatieve consequenties voor patiënt en maatschappij. Onderzoek wijst uit dat tot 30% van de ziekenhuisopnames bij ouderen geneesmiddelgerelateerd zijn, waarvan 50% potentieel vermijdbaar.
Slag slaan als rentevaste periode afloopt
Huiseigenaren moeten opletten als de rentevaste periode van hun hypotheek afloopt. 50-plussers dienen dan zelfs extra alert te zijn. “Zeker voor 50-plussers is het einde van de rentevaste periode ook het ideale evaluatiemoment van hun hypotheek”, zegt Van Bruggen Adviesgroep in de Telegraaf. “Een afweging om bijvoorbeeld voor een langere rentevaste periode te kiezen, is dat je daarmee ook lang zekerheid krijgt over de hoogte van je hypotheeklasten.”
Seniorenmakelaar struint de regio af
Twee ‘seniorenmakelaars’ struinen sinds 2020 namens vijf woningbouwverenigingen in de regio honkvaste senioren af, meldt Rijnmond. De seniorenmakelaars werken in Rotterdam op basis van tips, legt woningcorporatie Woonbron uit. Samen met de ‘senioren’ kijken ze wat mogelijk is. Het initiatief, gesubsidieerd door de gemeente, begon als een proef en wordt nu doorgezet. Het is een tijdrovend proces maar uiteindelijk levert het verhuizingen én aanpassingen van woningen op. Wel zit bureaucratie creatieve oplossingen in de weg, ook nu nog in deze tijd van woningnood.
Ouderenzorg maatschappelijk vraagstuk
“De toekomst van de zorg in het algemeen, en die van de zorg voor ouderen en chronisch zieken in het bijzonder, moet primair worden gezien als een maatschappelijk vraagstuk en niet als een financieel probleem.” Dat zegt Ronald Schmidt van brancheorganisatie ActiZ naar aanleiding van het vorige week verschenen WRR-rapport via het ANP.
In Groningse wijk 8 bushaltes geschrapt
In de Groningse wijk Helpman zijn acht bushalte geschrapt. Asociaal, zegt een 87-jarige wijkbewoner in het Dagblad van het Noorden. Het OV-bureau ziet het probleem maar kan er maar een klein beetje aan doen. “Er moest bezuinigd worden. Het ging om miljoenen.”
Survive cancer to suffer alzheimer?
“Onze ouderen hebben recht op een menselijke oude dag”, stelt topvrouw Karien van Gennis van zogverzekeraar VGZ in een Skipr-blog. “Dat vraagt keuzes en inzet van ons allemaal, van de ouderen zelf, van de jongere generaties, van de politiek en van ‘de’ zorg. Iemand zei mij pas: “we survive cancer to suffer Alzheimer”. Moet dat echt zo, of kunnen we ons inzetten voor beide: cure en care? Ja, investeren in genezen én een waardige oude dag. Wie helpt mee?”
‘Zwijg niet over stervensfase bij dementie’
De boodschap van gelukspsycholoog Ad Bergsma op Wereld Alzheimer Dag was verhullend, aldus een reactie in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant: met dementie valt prima te leven en we moeten het vooral niet hebben over de stervensfase (lees de publieke discussie over euthanasie bij dementie). Veel geluk met dit inzicht.
Technologische en sociale innovatie
Een combinatie van technologische en sociale innovatie laat bij zorginstelling tanteLouise goede resultaten zien, meldt ICT&Health. Voorbeelden daarvan zijn slim incontinentiemateriaal en een trackingsysteem voor mensen met dementie. Dankzij de doordachte manier van implementeren hebben deze toepassingen geleid tot minder onbegrepen gedrag en een betere kwaliteit van leven van de bewoners. Bovendien ontlasten ze medewerkers en dragen bij aan hun werkplezier. Ook leiden de innovaties tot besparingen op de zorgkosten.