Senioren Journaal van maandag 20 september
Naar de bieb voor QR-code
Er heerst onrust onder veel senioren nu vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs verplicht is voor bezoek aan horeca, evenementen en concerten. De woordvoerder van minister Hugo de Jonge laat in de Telegraaf weten dat het verkrijgen van een coronatoegangsbewijs in verreweg de meeste gevallen goed gaat bij senioren, maar dat signalen van problemen hem ook bereikt hebben. Hij stelt dat alles in het werk wordt gesteld om deze groep goed van dienst te zijn. “Er kan gebruik worden gemaakt van speciaal ingerichte plekken in bibliotheken, waar hulp wordt geboden.” Inmiddels “lijkt het de goede kant op te gaan”, aldus de ANBO in NRC over de QR-codes. Er zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid ruim 75.000 papieren QR-codes verstuurd.
Gerda wil indexering in de troonrede
Als Gerda van Ginkel (73) de troonrede zou mogen uitspreken, schrijft de Telegraaf, dan luidden de eerste zinnen: “Nederlanders, 2022 gaat een jaar worden dat in het teken staat van het zorgen voor de gewone Nederlander. Dit betreft in de eerste plaats weer met respect kijken naar onze ouderen en eindelijk de pensioenen indexeren waar ze altijd hard voor gewerkt hebben.”
Dementie gooit het hele leven overhoop
Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘De vele gezichten van dementie’. NRC bericht uit het Odensehuis Andante in Utrecht is een inloophuis en ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie. “Het is een verschrikkelijke ziekte, maar hier weten ze wat je doormaakt.” Er zijn intussen ruim veertig Odensehuizen in Nederland, vernoemd naar de Deense stad Odense, waar een groep mensen kort na de eeuwwisseling een laagdrempelige inloop begon voor mensen met beginnende dementie.
“Dementie is verschrikkelijk. Het gooit je leven overhoop”, zegteen van de bezoekers. “Stap voor stap raak je alles kwijt, de simpelste dingen lukken niet meer en al je toekomstplannen vallen in het water. Dat is onverdraaglijk. Maar hier tref ik fijne mensen die aan een half woord genoeg hebben.”
QR-code binnen vijf minuten geregeld
De directeur van de seniorenorganisatie KBO-PCOB stelde dat de papieren verklaring van de QR-code nog niet goed genoeg is uitgewerkt. Een lezer van Trouw reageert: Direct na de persconferentie van 14 september heb ik deze papieren QR-codes (je krijgt er twee, een voor Nederland en een internationaal bewijs) simpelweg kunnen uitprinten. Binnen vijf minuten. En ook ik ben al jaren senior, zonder mobieltje. Ik gebruik gewoon de telefoon thuis.
Maximale hypotheekschuld koppelen aan leeftijd
“Laat de maximale hypotheekschuld voor mensen tot 35 jaar 100 procent van de waarde van de woning blijven, en bouw dit stapsgewijs af naar pakweg 50 procent voor mensen op pensioendatum”, schrijft Frank Kalshoven, directeur van De Argumentenfabriek, in zijn column in de Volkskrant. “Hou de huidige inkomensnormen voor jongeren tot 35 jaar in stand, en scherp ze stapsgewijs aan met het vorderen van de leeftijd.”
Stuklopen op die vermaledijde QR-code
Vernuftig ding hoor, de binnenkort verplichte coronacheckapp die je toegang geeft tot het openbare leven. Maar wat als je digitaal niet vaardig bent? De Volkskrant beschrijft vanuit de bibliotheek in het Friese Burgum hoe ze daar een moedige poging doen de technologie bij te benen. Een 71-jarige deelneemster legt uit welke stappen ze doorloopt om naar de film te gaan: een kaart bestellen via de site, betalen via internetbankieren en dan de QR-code printen. Genoeg kans dat er tussendoor iets misgaat. ‘Ik ben op de leeftijd dat ik dingen vergeet.’
‘Vóór mama, tégen die rotziekte’
Acht jaar lang leefde haar moeder met een nare ziekte waar de hele familie onder leed. Om daar aandacht voor te vragen en haar moeder te eren, brengt musicalster en zangeres Sita Vermeulen (41) dinsdag op Wereld Alzheimer Dag haar single Hou je vast, ik laat je los uit.
Ze vertelt erover in de Telegraaf. “Alzheimer is volksziekte nummer 1, veel mensen hebben ermee te maken en het treft je hele familie.”
Per ongeluk geen pensioen partner
Denken mensen dat ze alles goed geregeld hebben, blijkt er na de dood van de partner toch geen pensioen te zijn voor de nabestaande. Dat komt vaak voor, waarschuwt de Ombudsvrouw Pensioenen Henriëtte de Lange in het AD. “De voorlichting daarover moet echt beter.” De ombudsvrouw zegt: “Betrek ook de partner erbij. Vraag expliciet ‘realiseert u zich dat u 0 euro pensioen krijgt als uw partner overlijdt’. Nu hebben beide partners daarvan vaak geen flauw benul.
‘Ouderen voelen zich soms oliedom’
Dat ouderen moeite hebben om aan QR-code te komen is een symptoom van een groter probleem, reageert een AD-lezer: De digitalisering kan door veel ouderen niet worden bijgebeend. Die willen graag een echt persoon van vlees en bloed spreken en pakken de telefoon. Als ze erin slagen om door het eindeloze menu te komen mogen ze blij zijn als er na een half uur een medewerker aan de lijn komt. Hetzelfde met bediening van tv- en audio-apparatuur. Hier in Puttershoek is ook de huisartsenpraktijk (Quindokters) gedigitaliseerd. Ik durf te stellen dat mensen hierdoor afzien van een afspraak. Ik denk dat ouderen zich af en toe oliedomme inwoners voelen in een hypermoderne wereld die ze steeds minder begrijpen.
‘Geen alzheimermedicijn te verwachten’
“Als ik eerlijk ben, denk ik niet dat er ooit een echt medicijn komt om alzheimer volledig te genezen.” Dat zegt de Belgische hoogleraar Christine Van Broeckhoven aan de vooravond van Wereld Alzheimerdag in Het Parool. “Daarom ben ik groot voorstander van vroege diagnose. Er worden nu technieken ontwikkeld waarbij een hersenziekte vroegtijdig kan worden gediagnosticeerd en preventief kan worden afgeremd of zelfs stopgezet. Daarin moeten we nu investeren.” De visie van alzheimerdeskundige Van Broeckhoven is te lezen in DNA tot Z, het boek van cabaretier Dolf Jansen en zijn broer wetenschapsjournalist Jim Jansen.