Senioren Journaal van vrijdag 17 september
‘QR-code voor menig senior blokkade’
Fijn dat Nederland weer open gaat, maar die QR-code is voor menig senior een blokkade. Voor de corona-checkapp is een vrij nieuwe smartphone nodig, schrijft Marcel Sturkenboom van de seniorenorganisatie KBO-PCOB in Trouw. Het alternatief, de QR-code op papier, is nu te omslachtig. “Wees digi-aardig voor de mensen die, om wat voor reden dan ook, niet mee kunnen komen met de CoronaCheck-app. Zorg voor één aanspreekpunt dat helder gecommuniceerd wordt. Zorg voor een alternatief waardoor ook iemand zonder (de juiste) smartphone kan genieten van de hernieuwde vrijheden en niet ongemerkt in een digitale lockdown terechtkomt. We denken als seniorenorganisatie graag mee.” Het AD bericht via de woordvoerders van ANBO en KBOI-PCOB hoe ouderen moeite hebben om aan een QR-code te komen.
Uitvoeringskosten pensioenfondsen omhoog
Gepensioneerden zagen hun koopkracht vorig jaar weer dalen, maar de bankiers die hun pensioengeld beleggen hebben volgens de Telegraaf niets te klagen. De bonus voor beleggers van Nederlands pensioengeld steeg in het coronajaar met liefst 38%. Per pensioendeelnemer is dat €83 meer. Gemiddeld betaalde elke Nederlandse pensioendeelnemer in het coronajaar een kleine €1100 voor het incasseren, beleggen en uitbetalen van zijn of haar pensioencenten.
‘Vitaal Wonen vraagt samen pionieren’
Corporaties ontwikkelen steeds meer nieuwe woonvarianten voor senioren. Daarbij neemt de aandacht voor ‘community building’ toe, aldus Platform31. Woningcorporatie Talis pakt dit nabij het centrum van Nijmegen op met het concept Vitaal Wonen. Met ZZG Zorggroep en Majstro ontwikkelt Talis hier 91 huurappartementen. Een mix van beschermd wonen en wonen voor 60+’ers die met hun naaste buren actief deel willen uitmaken van een levendige, gezellige nieuwe wijk.
Ontmoetingsruimte realiseren
De financiering van een ontmoetingsruimte wordt als voornaamste knelpunt opgegeven door mensen die zo’n ruimte (in ‘geclusterde woonvormen’) willen realiseren. Vanuit de Woningbouwimpuls worden nu financiële middelen beschikbaar gesteld als bijdrage voor de bouwkosten. De overheid vraagt aan initiatiefnemers of zij mee willen kijken of de regeling praktisch uitvoerbaar is, meldt KBO-PCOB.
Niet-gepaste zorg terugdringen
Erasmus MC-onderzoeker dr. Erwin Ista ontvangt subsidies van ZonMw voor verplegingswetenschappelijk onderzoek. Hij wil zorg waarvan de toegevoegde waarde niet is aangetoond, terugdringen in de wijkverpleging en hij start met de ontwikkeling van een verpleegkundige richtlijn voor de verzorging van centraal veneuze katheters in de wijkverpleging.
Hoe nieuwe woningen invullen
Om de piek van de vergrijzing in 2040 op te kunnen vangen, is het belangrijk om de capaciteit van de ouderenzorg en de bedden in de verpleeghuizen te verhogen, schrijft Cobouw in een door Koninklijke Otolift gesponsord artikel. “Voor bouwend Nederland ligt hier ook de opgave om mee te denken over nieuwe woonvormen en hoe deze ingepast kunnen worden in het huidige zorg- en woonlandschap. In de tussentijd zal er bij de bouw van nieuwe woningen goed nagedacht moeten worden over de toekomstige invulling ervan.”
Dat wordt nog wat met de Beatles-generatie
Een 21ste-eeuws dilemma dat Volkskrant-columnist Sander Donkers even niet zag aankomen: een verpleegkundige vroeg gisteren in de krant ‘dispensatie’ aan ‘woke Nederland’ om met dementerenden problematische liedjes als Moriaantje en De Zilvervloot te mogen blijven zingen. Als de generatie van de Beatles en de Stones’de zorghuizen komt bevolken voorziet Donkers juist nieuw onheil. Wie zegt dat zij zich het stichtelijke Love Me Do zullen herinneren, en niet Why Don’t We Do It in the Road, Star Fucker of het bijzonder on-woke Brown Sugar?
Gouda meteen al plannen tweede knarrenhof
Na zeven jaar aan aangepaste plannen en bouwvertragingen is Het Groene Hof in Gouda een realiteit. Eind dit jaar krijgen de bewoners (meest zestigers) de sleutel, meldt AD Groene Hart. In dit ‘knarrenhof’ wonen ouderen zelfstandig, maar ze kijken goed naar elkaar om. Op die manier doen de bewoners veel samen en verlenen indien nodig mantelzorg. Het doel ervan is dat ze zo plezierig oud worden en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. “Op de begane grond komt ook een hofhuis, een plek waar mensen de krant kunnen lezen of samen voetbal of een film kunnen kijken.” Plannen voor een tweede ‘knarrenhof’ voor Gouda zijn er al.
In vijftig jaar flinke lengtegroei
Volgens het CBS werden mannen die zijn geboren in 1930 gemiddeld 175,6 cm lang, degenen die zijn geboren in 1980 bereikten een lengte van 183,9 cm. Mannen zijn dus in 50 jaar tijd gemiddeld 8,3 cm langer geworden. Ook vrouwen groeiden flink. Zo werd de generatie vrouwen uit 1930 gemiddeld 165,4 cm, zij die in 1980 werden geboren kwamen uit op 170,7 cm, bijna 5,3 cm meer. Bij de generaties na begin jaren 80 is de lengtegroei gestopt.