Senioren Journaal van woensdag 8 september

Veertien procent onvoldoende eigen regie

De levensverwachting in Gelderland-Zuid stijgt nog steeds. Dat constateert de GGD Gelderland-Zuid in de Programmabegroting 2022 volgens Gld.nl. Met het stijgen van de leeftijd neemt de regie over het eigen leven af. Van alle 65-plussers heeft 14 procent onvoldoende regie over het eigen leven, aldus de GGD.

Laptop van de gemeente

Meer dan honderd volgens de gemeente ‘kwetsbare’ Weespers krijgen binnenkort een laptop cadeau. Het gaat om eenzame ouderen, mensen met een minimuminkomen, laaggeletterden en statushouders. Naast het uitdelen van de laptops krijgen de ontvangers een cursus hoe ze met de computer om moeten gaan, aldus NH Nieuws.

Kritiek op vroegpensioenregeling

Werknemers in sommige sectoren kunnen sinds 1 januari eerder met pensioen dankzij de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Ze krijgen dan 1847 euro bruto per maand van hun werkgever. Maar de regeling doet volgens Nieuwsuur nauwelijks waarvoor die bedoeld is: mensen met zware beroepen eerder laten stoppen dan op hun AOW-leeftijd. Vanuit de vakbond en deskundigen klinkt stevige kritiek: “Zo was het niet bedoeld.”

Ouderendokters als klimaatdokters

‘Als arts heb je een stem die serieus wordt genomen. Wil jij weten hoe je je kunt inzetten voor het klimaat? Daarbij gaan wij je helpen’, aldus de website van De Klimaat Dokter. De klimaatdokters en oprichters van deze website zijn 4 specialisten ouderengeneeskunde (in opleiding).

Probleemgedrag voorkomen

In de verpleeghuizen van WVO Zorg op Walcheren werken ze volgens Omroep Zeeland met een nieuwe methode om probleemgedrag bij ouderen met dementie te voorkomen. In deze methode, Stepped Care genoemd, wordt veel meer aangesloten bij de belevingswereld van de bewoners en gekeken naar wat hen gelukkig maakt. Nu al merken ze het effect: minder probleemgedrag, minder incidenten en minder medicijngebruik.

Ontmoetingsplaatsen ouderenhuisvesting

Het gemeentebestuur van Katwijk wil werk maken van innovatieve woonvormen, zoals flex voor jongeren en geclusterd wonen voor ouderen. De gemeente heeft volgens RTV Katwijk wel oren naar de regeling ‘Ontmoetingsplaatsen in ouderenhuisvesting’, waarmee de minister € 20 miljoen beschikbaar wil stellen voor het stimuleren van de bouw van geclusterde woningen voor ouderen door tegemoet te komen in de kosten van de algemene voorzieningen zoals een ontmoetingsruimte.

Stap In Stap Uit-busjes in Zutphen

Ouderen en mindervaliden in Zutphen kunnen sinds deze maand met twee zogenoemde Stap In Stap Uit-busjes langs trekpleisters in de gemeente rijden. De ouderen kunnen zes dagen in de week voor 1,50 euro per keer gebruikmaken van de dienst, zo meldt De Gelderlander. Ze worden bij het woonzorgcentrum opgehaald en kunnen vanaf daar worden vervoerd naar 25 haltes, waaronder supermarkten, musea en het stadhuis. Ook mindervalide jongeren mogen meerijden.

‘Klanten bij financiële instellingen weggepest’

Banken gingen graag prat op hun service. En het imago was heilig. Dat is veranderd, schrijft Peter de Waard in de Volkskrant in een column waarin hij zich afvraagt waarom financiële instellingen er een sport van maken om hun klanten weg te pesten. “En iedere keer wordt het moeilijker om iemand persoonlijk te spreken te krijgen als de adviezen van de website toch niet duidelijk genoeg zijn.”

‘Alzheimer is een gemene k*tziekte’

In de nieuwe MAX-dramaserie Maud & Babs speelt Loes Luca een moeder die kampt met beginnende alzheimer. Haar eigen moeder dementeert al acht jaar. Zij vertelt erover in het AD. “Nu weet ze mijn naam nog, maar het moment dat dit niet meer zo is, nadert natuurlijk. De serie gaat over mantelzorg, waar we vroeg of laat bijna allemaal wel mee te maken krijgen. Maar er valt ook wel wat te lachen, hoor. Zoals dat in het echt ook is, bij mensen die dementeren.”

‘Corona heeft kloof tussen oud en jong verbreed’

Jongeren in Europa hebben iets gemeenschappelijk: de pandemie heeft niet veel goeds gedaan voor hun vertrouwen in de overheid. Dat gebrek aan geloof in de democratie maakt dat we op een kritiek punt zijn beland. Dat schrijven de voorzitter van het Centrum voor Liberale Strategieën in Sofia en de directeur van de Europese Raad voor buitenlandse betrekkingen in de Volkskrant.