Seniorenjournaal van maandag 6 september
Gevangen in gouden kooi
Woonschaamte is volgens de Telegraaf het woord van de week: Babyboomers moeten zich schuldig voelen dat ze alleen of met hun tweetjes in hun vijfkamer-paleisjes blijven zitten. Op een oproep van de Telegraaf kwam een stortvloed aan mails binnen. Woonschaamte? De meeste 65-plussers willen graag verkassen naar iets kleiners, maar het is om financiële redenen niet voor ze weggelegd. En daarom blijven ze zitten waar ze zitten.
‘Korten mag niet zomaar’
Een unieke rechtszaak tegen pensioenfondsen PGB en Reiswerk Pensioenen om de ingestelde extreme pensioenkortingen van tien tot bijna twintig procent terug te krijgen, kan tot grote vertragingen leiden bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Mogelijk kan straks iedereen die te maken heeft gehad met een pensioenverlaging, of hiermee te maken krijgt, compensatie vragen aan de rechter, meldt Kassa.
Eindelijk kon onze soos weer van start
In de Telegraaf-rubriek ‘Dit vind ik leuk’ schrijft een lezer uit Driemond: Eindelijk kon onze seniorensoos weer van start en onze senioren waren zo blij nadat ze 1,5 jaar binnen hadden gezeten. Bovendien ontvingen de ouderen van Bloem & Bloem Trendsetters een geweldig mooi boeket bloemen. Wat een prachtig begin van onze soos en wat een lief gebaar.
’Zeventiger nog makkelijk een periode door’
Oud, maar nog niet moe. Veel Alphense politici zijn de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots voorbij, maar gaan na de raadsverkiezingen van maart 2022 gewoon door, aldus het Leidsch Dagblad. Vier jaar bijtekenen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar? “Al zeventiger kan ik nog makkelijk een periode mee. Ik zie juist dat ouderen in de politiek het meest productief zijn. Niet alleen in de raad, maar ook in het college.”
‘Pensioen minder zeker, en zeker minder’
Gelukkig hebben de meeste pensioenfondsen de pensioenuitkering in 2021 niet hoeven te verlagen, maar de pensioenpremies stegen wel met 13,5 procent. Je gaat er dus als werknemer die nog pensioen opbouwt wel op achteruit. Het wordt door Mark Heemskerk, hoogleraar Pensioenrecht aan de Radboud Universiteit, volgens Kassa ook wel de verborgen pensioenkorting genoemd. “Dat nieuwe pensioengat is zorgwekkend. De slogan blijft daarom: pensioen wordt minder zeker, en zeker minder.”
Hart voor Ouderen
Petra Bleijenberg-ten Voorde (52) is het boegbeeld van het ouderenwerk in Uddel. Vele jaren achtereen bezocht ze zelf mensen op leeftijd, onder wie een bejaarde vrouw, aldus het Reformatorisch Dagblad. “Ze stond me iedere drie weken in de deuropening op te wachten. Ik kreeg er veel meer energie voor terug dan ik erin stopte.” Iedereen die dat wil, wordt geholpen. “Christelijk of niet. Uddel telt tachtig geregistreerde mantelzorgers. We hebben zestien bezoekvrijwilligers en acht mensen die zich inzetten voor Hart voor Ouderen. In de praktijk trekken mensen niet aan de bel. Maar als je eenmaal in gesprek bent, komen er vaak vragen naar boven. Mensen geven zelf aan waar ze behoefte aan hebben.”
Een plek waar iedereen mee telt
In Nijmegen-Noord is het hoogste punt van het nu nog enige gebouw in Hof van Holland bereikt. Het gaat om woonzorggebouw Aaron met 91 appartementen. Dit gebouw is bedoeld voor vitale ouderen, ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag én jongvolwassenen met een beperking, aldus Talis. ‘Het idee is dat de bewoners, of ze nu meer of minder behoefte hebben aan zorg, onderdeel zijn van de nieuwe buurt en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. We bouwen hard aan een plek waar iedereen mee telt.’
Veel mensen ‘niet-passend’ gehuisvest
Frank Kalshoven stelt in zijn column in de Volkskrant als gedachte-experiment een ‘nationale verhuisdag’ voor en constateert dat het een drukke dag wordt: Lege-nesters gaan hun gezinswoning uit, jonge gezinnen trekken erin. Werkenden krijgen huizen in de gebieden waar veel banen zijn; inactieven, waaronder gepensioneerden, krijgen juist plek waar weinig economische activiteit is. Docenten krijgen huizen bij scholen, rijksambtenaren krijgen een plekje in Den Haag, et cetera. Zo’n experiment illustreert volgens Kalshoven de gedachte dat veel mensen in objectieve zin ‘niet-passend’ gehuisvest zijn.
Vijfhonderd senioren op het kerkplein
Het kerkplein in Stramproy was gistermiddag het domein van de senioren van het dorp. Vijfhonderd ouderen kwamen bijeen voor een uitgebreide brunch met sport, spel en entertainment. Bedoeld als een zonnig moment na een donkere periode waarin vanwege de coronapandemie ook veel activiteiten voor ouderen noodgedwongen op een laag pitje stonden, schrijft De Limburger. Ook de burgemeester van Weert schoof aan. Hij noemde het een geweldige activiteit op een markante plek. “Ik vind ook de naam ‘Het nieuwe begin’ goed gekozen.”
‘Pensioenfonds moet geen idealen hebben’
Pensioenfonds PME stopt met beleggen in olie en gas. Een AD-lezer ergert zich eraan dat pensioenbestuurders niet lijken door te hebben “dat ze werken met het geld van anderen. Hun enige opdracht zou moeten zijn om zoveel mogelijk rendement uit dat geld te halen. Binnen de regels van de wet blijven, maar desnoods tot op het randje gaan. Politieke of persoonlijke ideeën mogen daar niet in worden meegewogen. Als investeren in energie meer oplevert dan bijvoorbeeld in de farmaceutische of wapenindustrie: prima. Maar regel één zou moeten zijn: maximaal scoren binnen de wet. Tenzij iedereen de vrijheid krijgt om te kiezen aan welk pensioenfonds of welke verzekeringsmaatschappij hij zijn premie toevertrouwt.”
Meer sterfte 65-plussers door hitte
Meer dan 200 medische tijdschriften wereldwijd plaatsen een oproep aan wereldleiders om meer en snellere maatregelen te nemen tegen klimaatverandering, aldus de NOS. In de afgelopen twintig jaar is de sterfte onder 65-plussers door hitte met 50 procent gestegen.