Senioren Journaal van vrijdag 3 september

Tweespalt bij opening seniorenseizoen

In dorpshuis De Zwaan openbaarde zich donderdag, bij de opening van het seizoen van Stichting Uitgeester Senioren, de groeiende tweespalt in de samenleving. De orkestleider weigert ‘ongeprikten’ in zijn orkest. Maar kán dat wel, is de vraag. In De Zwaan vielen al tranen, schrijft het Noordhollands Dagblad. Bij de SUS komen jaarlijks zo’n 1500 senioren over de vloer, tweederde van hen wekelijks.

Soms maanden wachten op indicatie

Mensen die blijvend intensieve zorg in een instelling nodig hebben, moeten soms wel zestien weken wachten op een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). “Afhandeltermijnen voor toetsingen lopen op tot onverantwoorde hoogte. Zorgketens dreigen krakend vast te lopen”, schrijft een manager bij Zorggroep Charim, op LinkedIn. Verpleeghuizen aangesloten bij Charim hebben de afgelopen weken meerdere mensen opgenomen zónder een indicatie.

Schijf van vijf tegen babbeltrucs en pinfraude

Er is een nieuwe schijf van vijf. Niet met gezond voedsel, maar met tips om criminaliteit te voorkomen, zoals babbeltrucs en pinfraude. In Goes is de nieuwe schijf verspreid onder alle 55-plussers, meldt Omroep Zeeland, want met name ouderen zijn nogal eens de dupe van slimme dieven.

‘Bankmedewerker’ maakt duizenden euro’s buit

Een 26-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij verdacht wordt van bankhelpdeskfraude. Op die manier zou hij volgens AD Rotterdams Dagblad duizenden euro’s hebben buitgemaakt. Onder andere een bejaard echtpaar uit Heerde, een man en vrouw van 81 en 86 jaar oud, werd slachtoffer van de Rotterdammer. Zij werden gebeld door de zogenaamde bankmedewerker. Hij won het vertrouwen van de man en vrouw en zei dat er gefraudeerd werd met hun rekeningen en dat ze snel moesten handelen.

Wel verhuizen, maar niet meer betalen

“Ik woon in een riant huis met grote tuin en diverse etages en heb geen inwonende kinderen. Ik wil graag gelijkvloers wonen en ook kleiner (heb nu 110 vierkante meter)”, schrijft een lezer van Het Parool. “Het probleem is echter dat ik wel kleiner kan gaan wonen maar dan meer huur moet gaan betalen!” “Als de huren van de flats in deze wijk zakken naar 650 euro voor een woning met twee slaapkamers in plaats van de 1100 euro die er nu voor wordt gevraagd, komen er veel huizen beschikbaar voor jonge gezinnen.”

Zorgen over dementie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet het aantal mensen met dementie stijgen van ruim vijftig miljoen naar 78 miljoen in 2040. Dit komt door vergrijzing en bevolkingsgroei, maar ook doordat veel landen afspraken niet nakomen. Er zou meer gedaan moeten worden aan diagnostiek en verzorging. “Ook in Nederland zouden we best een tandje bij kunnen zetten”, zegt hoogleraar neurologie Philip Scheltens in de Telegraaf. “Al lopen we wel in de in voorhoede.”

Almaar strengere normen gezond leven

‘Volgens de cardioloog is mijn slechte cholesterol te hoog en moet ik meer pillen gebruiken. Eigenlijk heb ik daar geen zin in. Wat vind jij?’ In twee zinnen schetst deze eind-zeventiger een paar problemen, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column in de Volkskrant: de almaar strenger wordende normen voor ‘gezond leven’, het verschil tussen risico’s voor de gemeenschap en die voor het individu en het gebrek aan daadwerkelijk samen beslissen over de doelen van een behandeling.

Corona-uitval loopt hard op

Corona eist zijn tol onder zorgpersoneel. Medewerkers van ziekenhuizen, in de ouderenzorg, de thuiszorg en de kinderopvang worden niet alleen vaker ziek, ze zijn eenmaal uitgevallen ook langer niet inzetbaar. Het duurt gemiddeld inmiddels meer dan een maand voordat een zieke zorgmedewerker weer aan de slag kan, en het aantal zorgmedewerkers dat er langer dan drie maanden uit ligt is sinds 2014 met bijna twee derde gestegen, blijkt volgens de Telegraaf uit nieuwe cijfers van verzuimnetwerk Vernet.

‘SeniorWeb klaar voor komende 25 jaar’

SeniorWeb bestaat 25 jaar. Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb, blikt vooruit naar de toekomst: ‘We willen alle senioren laten zien dat digitaal fit zijn kansen geeft. We spannen ons in om senioren positieve digitale ervaringen te geven, zodat zij hun vertrouwen opbouwen. Oók de mensen die het moeilijk vinden om met digitale apparaten om te gaan.’ SenorWeb staat klaar voor de komende 25 jaar.

E-book bewegen kwetsbare ouderen

“Voldoende bewegen is van grote invloed op de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen. Benieuwd wat jij als zorgverlener in de eerstelijn kunt betekenen voor deze ouderen? Het e-book ‘Bevorder de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen met bewegen’ helpt je op weg”, meldt Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Mooiste Contact Fonds

Sinds de start in 2007 heeft het KPN Mooiste Contact Fonds als onafhankelijke stichting gewerkt aan het voorkomen en doorbreken van sociaal isolement, aldus ICT&Health. Met langdurige initiatieven zoals KlasseContact, met jaarlijkse kerstdiners voor ouderen en met pilots zoals de ComputerPlusBus. De langdurige initiatieven blijven bestaan, maar daarnaast gaat het fonds start- en scale ups van (digitale) initiatieven tegen eenzaamheid meerjarig met financiering en expertise ondersteunen.