Senioren Journaal van dinsdag 31 augustus 2021

‘Iedereen gaat crisis ouderenzorg voelen’

De hoeveelheid ouderen neemt de komende jaren explosief toe, maar de zorg die daarbij nodig is, groeit niet mee. Bianca Buurman (voorzitter van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en hoogleraar acute ouderenzorg) spreekt in een opiniestuk in de Telegraaf van een gierend tekort aan gekwalificeerde medewerkers en maant de formerende partijen snel knopen door te hakken.

Meer eenzaamheid en minder beweging

Tijdens de tweede lockdown zagen de geriaters meer problemen bij kwetsbare ouderen door verminderde sociale contacten en minder bewegen dan tijdens de eerste. Er was wel minder delay in de behandeling van hun klachten. Dat stelt de Commissie Kwaliteitszaken van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie op basis van een tweede rondgang langs alle vakgroepen Geriatrie in Nederland. Medisch Contact bericht hierover.

Vaccineren in ouderenzorg persoonlijke keuze

Het is een persoonlijke keuze van mensen of ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt ActiZ, branchevereniging ouderenzorg, volgens Skipr. “Een besluit om vaccinatie wel of niet te verplichten is aan de politiek. Daar hebben wij geen standpunt over. Gelukkig kennen we een hoge vaccinatiegraad.”

Oudere danstalenten gezocht

“Dansen is niet alleen goed voor lijf en leden, maar zeker ook voor de geest. Dit geldt voor jong en oud. Toch domineren dansende jongeren de sociale media zoals TikTok en Instagram.” Met het initiatief Danstalent willen Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds laten zien wat de oudere generatie in haar mars heeft. “Ook zij hebben moves en kunnen jongeren stimuleren die na te doen.”

‘Neem een student in huis’

In Den Haag wil de politieke partij Hart voor Den Haag dat een campagne ‘neem een student in huis’ gelanceerd wordt. “Veel ouderen wonen alleen, soms in veel te grote huizen, hoe mooi is het als ze een student in huis kunnen nemen? Zo verdienen alleenstaanden er wat bij en hebben studenten een betaalbaar onderkomen”, aldus Hart voor Den Haag tegen Dagblad 070.

Wmo-beleid geen eenheidsworst

Als je de beleidsplannen van gemeenten voor het sociaal domein analyseert, lijkt het alsof gemeenten allemaal dezelfde diensten aanbieden. Maar schijn bedriegt, concluderen onderzoekers van Integraal Werken in de Wijk volgens Vilans in de recent verschenen publicatie Dialoog en ruimte voor aansluiting beleid en praktijk. ‘Door alleen naar beleidsstukken te kijken krijg je een vertekend beeld, in de praktijk zijn er veel verschillen.’

In de maling genomen

“Elke dag schuifelt er een stoet bejaarden achter me aan die wil dat ik kom kijken naar hun kapotte apparaten”, schrijft Volkskrant-columnist Thomas van der Meer vanuit het verpleeghuis. “Ik doe braaf wat er van mij wordt verwacht: ik stel de tv en de iPad opnieuw in, voorzie de lamp van een nieuwe schakelaar en vervang het batterijtje van het gehoorapparaat. Maar op de achtergrond sluimert het gevoel dat ik in de maling word genomen. Dat komt door mijn transgenderachtergrond. Dan denk ik: toen ik eruitzag als een meisje zagen jullie me niet staan met jullie technische problemen.”

Meer betalen voor klimaat

Van de mensen boven de 50 wil 78 procent meer klimaatbeleid en 65 procent is zelfs bereid om meer te betalen voor goederen of diensten. De Britse ouderenvereniging Rest Less vroeg 500 leden of zij meer zouden willen betalen als dat zou leiden tot vooruitstrevender klimaatbeleid. Het resultaat wordt door Change.Inc verrassend genoemd: 78 procent van de mensen boven de 50 wil meer klimaatbeleid en 65 procent is zelfs bereid om meer te betalen voor goederen of diensten, als het beleid er komt.

Schone lucht, minder alzheimer

Verbetering van de luchtkwaliteit vermindert het risico op dementie bij ouderen, zo blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit verschillende studies die werden gepresenteerd op een internationale conferentie over alzheimer. Amerikaans onderzoek signaleert een flinke afname van luchtvervuiling door fijnstof en stikstof in verschillende regio’s. De onderzoekers konden aantonen dat een verbetering van de luchtkwaliteit met 10 procent resulteert in een daling van het risico op alzheimer met 14 tot 26 procent bij Amerikaanse vrouwen tussen de 74 en 92 jaar.