Senioren Journaal van maandag 23 augustus
Groter risico cybercrime
Door de toenemende digitalisering, zoals internetbankieren en het online regelen van zaken, lopen ouderen steeds meer risico om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, zoals phishing en WhatsAppfraude. Er moet dan ook worden ingezet op de weerbaarheid van ouderen, zo stelt demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis volgens Security.nl.
Coach en Seniorenlijn bij de bank
KBO-Brabant waarschuwt voor de gevolgen van het sluiten van bankkantoren. Sommige senioren raken verdwaald in de digitale bank en komen in de problemen. “We gaan regelmatig in gesprek met organisaties zoals de KBO. Daardoor weten we waar de problemen zitten”, zegt ABN Amro in BN De Stem. De financiële zorgcoaches van ABN AMRO kunnen mensen thuis helpen. Ook heeft de bank een ‘Seniorenlijn’.
50+ Mobiel voor digitaal gemak
50+ Mobiel is een sim only-provider die naast een scherp tarief ook extra service biedt, aldus Consultancy.nl. “50-plus is een gigantische doelgroep in Nederland die te vaak vergeten wordt in merkpositioneringen”, stelt Edgar de Beule. “De technologische innovaties gaan zo snel dat deze groep steeds meer behoefte heeft aan technische ondersteuning, service en een stukje digitaal gemak.”
Wensen en behoeften bij dementie in kaart
Het project ‘Ken.mij’ gaat van start. Dit project is een samenwerking tussen Vilans en Studio Laura Koenen. “In het Ken.mij-project wordt onderzocht hoe de behoeftes van mensen met dementie beter in kaart kunnen worden gebracht, met name bij de nieuwe generatie ouderen.”
Reuring via de moestuin
Magazine Zorg+Welzijn bericht in een themanummer eenzaamheid over het moestuintje bij verzorgingshuis Ruimzicht in Barneveld. Ook verschillende andere verzorgingshuizen hebben volgens Stichting Mijn tuin Jouw Tuin belangstelling voor zo’n tuin op hun terrein. “Ze vragen zich allemaal af hoe ze meer contact kunnen leggen met andere wijkbewoners en hoe ze meer reuring rondom het huis kunnen krijgen.”
‘Uitblijven prijscompensatie belachelijk’
Bijna alle 7891 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf vinden dat gepensioneerden prijscompensatie moeten krijgen. Veel respondenten vinden het belachelijk dat de pensioenfondsen niet meer uitkeren, ondanks de hoge rendementen op beleggingen die ze de afgelopen jaren hebben genoteerd.
‘Koopkracht repareren met verhoging AOW’
Terwijl de economie met een enorme spurt uit de coronacrisis groeit, staat er voor volgend jaar een koopkrachtgroei van 0,0 procent in de boeken. Tuur Elzinga, voorzitter van de grootste vakbond FNV, zegt in de Telegraaf te schrikken van de financiële ontwikkeling voor mensen met AOW en aanvullend pensioen. Hij verwacht dat het demissionaire kabinet de koopkracht met Prinsjesdag repareert. “Dat kan door het minimumloon en de daaraan gekoppelde AOW te verhogen.
Alphen kijkt naar alternatieve woonvormen
Traditionele woonvormen zijn niet altijd geschikt om alle doelgroepen te huisvesten, aldus de concept Woonvisie van Alphen aan den Rijn. Er wordt daarom gekeken naar alternatieve woonvormen, zoals hofjeswoningen of woonservicegebieden met de mogelijkheid van wonen met zorg, magic-mix projecten of co-housing, of tinyhouses voor starters. Maar ook het splitsen van woningen in de huidige voorraad behoort tot de mogelijkheden. De gemeente wil dit soort initiatieven gaan stimuleren, aldus Alphens.nl.
Manifest op maat voor raadsverkiezingen
In het manifest voor een seniorvriendelijke gemeente doet KBO-PCOB aanbevelingen aan politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. “Veel senioren vertellen ons dat ze zich onvoldoende gehoord voelen. Dat gevoel is niet anders dan bij andere inwoners, maar ouderen hebben daarbij ook specifieke belangen.” Via een link op de website van KBO-PCOB wordt het mogelijk gemaakt ‘een manifest op maat te maken voor uw gemeente’.
‘Angst voor digitalisering ouderenzorg’
Digitalisering is onontbeerlijk als het gaat om het toekomstbestendig maken van de zorg. Maar toch is, er stelt Vilans-directeur Anneke Augustinus volgens ICT&Health, ook nog altijd veel angst voor digitalisering in de ouderenzorg. “In de ouderenzorg heerst al tijden een angst voor digitalisering. Dat is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat er al zoveel gebruik wordt gemaakt van technologie met bijvoorbeeld apps als stappen- en calorieëntellers.”
Dementie niet achter haar rug om bespreken
Hoe zeg ik vriendelijk dat ik mijn vrouws dementie niet achter haar rug om wil bespreken? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema geeft in haar rubriek in Trouw advies: Het is een buitengewoon onaangename manier van doen, als mensen, zodra uw vrouw even de kamer uit is, achter haar rug om bij u informeren hoe het met haar is gesteld. Begrijpelijk stelt u daar geen prijs op. U kunt dit soort even opdringerige als slinkse vragen pareren door vriendelijk (of koeltjes – dat mag ook) te antwoorden: “Ze komt zo weer terug, hoor, vraag het aan haarzelf”.
‘Meer bouwen in overleg met senioren’
De meeste Brabantse senioren het liefst grondgebonden. Boven aan de wensenlijst staat dan een (betaalbare) kleine patiobungalow, schrijft John Bindels (volkshuisvestingsspecialist en oud-directielid van de Vereniging Eigen Huis) in BN De Stem. “Maar wie gemeentelijke bouwplannen doorneemt, ziet dat daar nauwelijks grond voor beschikbaar komt. Wel voor die vaak lelijke ‘bejaardenwoningen’, die bewoners al meteen een sociaal stigma bezorgen. Meer overleg met senioren zou de plannenmakers tot andere gedachten kunnen brengen.”
Nieuwe Vitality Clubs
In oktober 2016 nam Leyden Academy het initiatief voor de eerste Vitality Club: Een laagdrempelige club voor oudere buurtgenoten, die op doordeweekse dagen samen buiten sporten en elkaar coachen. “Uit onze onderzoeken blijkt dat de deelnemers niet alleen fitter worden, maar dat ook het sociale aspect zeer wordt gewaardeerd.” Inmiddels schieten de beweegclubs als paddenstoelen uit de grond. Nieuwe clubs gaan van start in Eindhoven, Katwijk en Hendrik-Ido-Ambacht