‘Sluiting bankkantoren desastreus’
KBO-Brabant waarschuwt voor de gevolgen van het sluiten van bankkantoren. Sommige senioren raken verdwaald in de digitale bank en komen in de problemen.
‘Vroeger deed mijn man de geldzaken, ik ben nu weduwe. Ik kan best een e-mail sturen, maar durf mijn geldzaken niet via de pc te regelen. Je hoort zo veel over cybercriminaliteit.’ Het is een reactie op een oproep van de KBO-Brabant. De belangenvereniging voor senioren vroeg haar leden naar de toegankelijkheid van hun bank en dagblad BN De Stem bericht hierover.
Stille armoede
Die reacties logen er niet om: de toegankelijkheid laat nogal te wensen over, iets wat ook de KBO-belangenbehartigers in West-Brabant merken.
- “Mensen betalen hun rekeningen niet meer, omdat ze niet weten hoe. Ze missen echt het persoonlijke contact met de bank. Er is een grote stille armoede aan het ontstaan.”
- “Ouderen kunnen in de problemen komen doordat ze hun rekeningen te laat betalen. Ze schamen zich hiervoor, bespreken het niet direct met hun kinderen.
- “De persoonlijke dienstverlening is helemaal naar de filistijnen.” Een servicepunt in een drukke boekhandel is niet toereikend, ouderen voelen zich dan opgejaagd door de rij mensen achter zich.
Seniorenlijn
“We gaan regelmatig in gesprek met organisaties zoals de KBO. Daardoor weten we waar de problemen zitten”, zegt ABN Amro in BN De Stem. De financiële zorgcoaches van ABN AMRO kunnen mensen thuis helpen. “Zij komen langs of bellen proactief als iemand alleen komt te staan.” Ook heeft de bank een ‘Seniorenlijn’. “Als ouderen naar dat nummer bellen, krijgen ze direct een medewerker te spreken die affiniteit heeft met deze groep.” ABN Amro vindt het vooral belangrijk dat ouderen weten dat die hulplijnen er zijn. “Daarom werken we nauw samen met ouderenbonden.”