Senioren Journaal van donderdag 19 augustus
Waar ga ik straks wonen?
“Waar woon je straks? En wat als je zorg nodig hebt?” Vraag en aanbod zijn niet in balans en die mismatch zal de komende jaren snel toenemen, aldus de Rabobank. “Hoe groot is dit probleem eigenlijk? Zijn er oplossingen? En wat doen wij eraan als bank?” Antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te lezen in de Rabobank zorgupdate.
Financiële kater gepensioneerden
Gepensioneerden krijgen komend jaar volgens de Telegraaf een flinke financiële kater te verwerken. Hun besteedbare inkomen staat flink onder druk door oplopende prijzen en een stagnerende AOW. Dat stelt het economisch bureau van ABN Amro in een analyse die vandaag verschijnt. Per saldo leidt dat ertoe dat het gemiddelde besteedbaar inkomen van gepensioneerden komend jaar met 1,2 procent achteruit gaat.
Gemeenteraad: bankjes voor iedereen
De Deventer gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin staat dat bankjes in de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk moeten zijn. De gemeenteraad vindt volgens dagblad de Stentor bankjes in de openbare ruimte absoluut noodzakelijk voor mensen die slecht ter been zijn, om zich zelfstandig in de wijken te kunnen verplaatsen. Daarbij zijn bankjes vaak een belangrijke ontmoetingsplek. Bankjes in de openbare ruimte moeten daarom een goede zithoogte hebben en voorzien zijn van een armleuning, zodat senioren en mindervaliden gemakkelijk weer omhoog kunnen komen.
1 op de 8 sterfgevallen door COVID-19
In 2020 overleden 168 678 inwoners van Nederland, van wie ruim 20 duizend aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dat komt neer op ongeveer 12 procent van alle sterfgevallen. Aan kanker en andere nieuwvormingen overleden 47 duizend mensen (bijna 28 procent), en aan hart- en vaatziekten stierven 37 duizend mensen (bijna 22 procent), aldus het CBS.
Opfriscursus autorijden voor senioren
In Strijen vond voor het eerst sinds corona weer eens een opfriscursus autorijden voor senioren plaats. Vaste prik tijdens deze cursussen – naast een persoonlijke rijvaardigheidsrit – is een ogen- en reactietest, is te lezen in AD Rotterdams Dagblad. Maar ook nieuwe verkeersregels en actuele verkeersonderwerpen zoals ‘het nieuwe rijden’ krijgen volop de aandacht. Belangrijk, zegt coördinator Jan de Jong (83) van Veilig Verkeer Nederland, initiatiefnemer van deze opfriscursussen, ‘want de regels van nu zijn anders dan die van 50 of 60 jaar geleden’.
‘Meer variatie aan woningen nodig’
Nederland moet, nu het op grote schaal woningen gaat bouwen, voor een grote variatie zorgen, schrijft Trouw in een commentaar: De overheid stimuleert bijvoorbeeld graag thuiswonen van ouderen, al dan niet onder de vleugels van de kinderen. Om kosten te besparen in de ouderenzorg, zeker, maar ook om mensen zo autonoom mogelijk te kunnen laten verder leven tot het fysiek echt niet meer gaat, bijvoorbeeld in een aparte wooneenheid bij de woning van de kinderen of in een aanleunwoning bij een zorgcomplex.
Vitality Club Katwijk
Welzijnskwartier Katwijk breidt de Vitality Club voor 50-plussers uit naar de hele gemeente. Na het succes in Rijnsburg starten vanaf 30 augustus op meerdere plekken in gemeente Katwijk nieuwe Vitality Clubs. Het idee achter de Vitality Club is bewegen voor en door ouderen, aldus Alles over Katwijk.
Dementiezorg in coronatijd
Wat is de impact van sociale isolatie door corona(maatregelen) op mensen met dementie, mantelzorgers en zorgmedewerkers? Onderzoekers van UNC-ZH interviewden 20 mantelzorgers en 20 zorgmedewerkers en maakten een thematische analyse: liever buiten bezoek dan contact via technologie.
Samen muziek maken in de stad
Kunst- en cultuurinstelling de Kubus in Lelystad en Woonzorg Flevoland hebben geld gekregen om samen met ouderen in de stad muziek te maken. In totaal is er een subsidie voor twee jaar gegeven, meldt Omroep Flevoland. “Het werkt goed tegen gevoelens van eenzaamheid en het stimuleert de creativiteit.”
Risico zelfdoding vooral oudere mannen
Als het om zelfmoord gaat, gaat veel aandacht uit naar jongeren, maar ouderen en met name oudere mannen lopen veel meer risico. Ze zoeken minder vaak hulp en slagen vaker als ze een zelfmoordpoging doen door de methodes die ze kiezen, zegt het CBS volgens de NOS.
Seniorenpartij wil jongerenafdeling
De Seniorenpartij Schagen wilde fractie verjongen door meer jongeren aan te trekken en wil een jongerenafdeling binnen de partij oprichten. “De ervaring leert dat in vrijwel alle gevallen binnen de gemeenteraad adviezen worden gegeven door ouderen en dat de jongeren hier niet of onvoldoende over worden gehoord”, zegt de fractievoorzitter tegen Noordkop Centraal.