Senioren Journaal van dinsdag 17 augustus
Hoe toegankelijk is uw bank?
“Wij staan overal buiten. Wij horen hier niet meer thuis!” Als mensen dit gaan zeggen is er iets aan de hand wat banken écht serieus zouden moeten nemen, zegt KBO-Brabant. ”De oproep ‘Hoe toegankelijk is uw bank?’ in het maandblad van seniorenvereniging KBO-Brabant heeft in korte tijd veel en vaak aangrijpende reacties opgeleverd.” KBO-Brabant vindt dat banken een resultaatverplichting hebben om het contact met klanten te herstellen.
‘Hoge leeftijd mag krediet niet blokkeren’
Banken passen eenzijdig de kredietvoorwaarden voor ouderen aan. Dat is je reinste leeftijdsdiscriminatie, schrijft Marcel Sturkenboom, directeur seniorenorganisatie KBO-PCOB, in NRC. Als stok achter de deur om verbetering af te dwingen doet de wetgever er volgens hem verstandig aan het verbod op leeftijdsdiscriminatie aan te scherpen. “Gezien de economische ontwikkelingen in coronatijd is het immers meer dan ooit van belang de toegankelijkheid van financiële diensten en betaalmogelijkheden voor senioren te waarborgen.”
Positieve kanten van het ouder worden
Ouderdom is traagheid, is achteruitgang, zo wordt gedacht. Maar tegen dat soort logica komt Linda Geerligs in het geweer. ‘Het beeld is veel te eenzijdig,’ zegt de universitair docent, verbonden aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit in EW. ‘Er is veel te weinig aandacht voor de positieve kanten van het ouder worden.’ Die zijn er genoeg, stelt Geerligs (34), die voor haar onderzoek naar de kracht van ervaring onlangs een van de zwaarbevochten Vidi-beurzen van 800.000 euro binnenhaalde.
Ongewenst kleinkinderloos
Arts Arianne Beckers heeft een foto van haar dochter op haar bureau staan. In een blog bij Medisch Contact beschrijft ze hoe van verhalen over haar dochter een patiënt opklaart die bedroefd is dat ze zelf geen kleinkinderen heeft. “Soms moet je een beetje persoonlijk worden om een helpende hand te kunnen bieden. Zo heeft mijn dochter een heleboel surrogaat opa’s en oma’s. Die stiekem een beetje mee genieten.”
Gemeente verlengt verhuispremie
De premie die inwoners van Den Haag krijgen als zij doorstromen vanuit een grote sociale huurwoning naar een kleinere woning is verlengd tot en met eind 2022. Dat heeft de gemeente Den Haag bekendgemaakt. De premie bedraagt 2700 euro. Het doel van de premie is dat er meer woningen vrijkomen voor grote gezinnen en dat mensen gemakkelijker kunnen verhuizen naar een passende kleine woning, aldus AD Haagsche Courant.
Oudere werknemers in dienst nemen
Beleidsmakers moeten volgends een Netspar-paper de inzetbaarheid van oudere werknemers stimuleren door campagnes te voeren ter bestrijding van schadelijke stereotypen en arbeidspraktijken. “Wij pleiten ervoor dat het overheidsbeleid werkgevers ertoe aanzet een positievere en meer proactieve houding aan te nemen ten aanzien van het in dienst nemen van oudere werknemers.”
Wonen met een Plus
Woningcorporatie Vidomes heeft in aanvulling op het woonlabel 55+ het ‘Wonen met een Plus’ label ontwikkeld. Woongebouwen met dit label hebben extra voorzieningen, maar de basis is altijd een gelijkvloerse woning die ook bereikbaar is zonder trappen. In een woongebouw met dit label kunnen mensen langer en veiliger, zelfstandig thuis blijven wonen. Op dit moment hebben zo’n 36 woongebouwen van Vidomes dit label.
‘Vergrijzing biedt Almelo enorme kansen’
De samenleving zou zich, ook in Almelo, letterlijk rijk moeten rekenen met al die 65-plussers. Dat zegt Rembrandt de Vries, voorzitter van Cosbo Almelo, in dagblad Tubantia: senioren zitten op een pot goud. Afbetaalde hypotheken, uitgekeerde pensioenen, goed gevulde spaarpotten, lopende AOW’s. “Almelo moet ervoor zorgen dat ze dat geld hier uitgeven, maar dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om goed ouderenbeleid, zeker qua wonen. Ook ondernemers moeten zich eens achter de oren krabben. Het horeca- en winkelbestand is vooral gericht op jongere generaties.”
Welzijn Silver Starters
In juli 2021 heeft Julia Heidstra met succes haar MSc Vitality & Ageing in Leiden afgerond. Voor haar scriptie deed zij bij Leyden Academy onderzoek naar de impact op het welzijn van ouderen die begin dit jaar deelnamen aan Silver Starters, een intensieve online ondernemerscursus voor vijftigplussers. Uit dit onderzoek bleek dat deelname aan de cursus het welzijn en de persoonlijke groei van de deelnemers bevorderde.
NPO-onderzoek nog niet bij oudere thuis
Corona drukt nog steeds een stempel op het onderzoek van beginnend dementerende ouderen. Ondanks vaccinatie en versoepelingen gebeurt het neuropsychologisch onderzoek (NPO) in de meeste gevallen nog steeds niet thuis bij de oudere zelf, maar bij de instellingen. Een Hengelose familie maakt zich daar grote zorgen om, aldus dagblad Tubantia. “Dit is niet in het belang van onze moeder.”
Wat blijft nog over van lijfrente?
Wie aanvullend pensioen opbouwt met een lijfrente, kiest er meestal voor om dat binnen vijf jaar na zijn AOW volledig te laten uitkeren. Maar met het nieuwe pensioenstelsel zou dat wel eens verplicht levenslang moeten worden. Onacceptabel, vinden critici volgens het FD. Want zo blijft er van een leuk maandelijks bedrag bijna niets meer over