Senioren Journaal van maandag 9 augustus
Wat te doen met voorschot op pensioen?
Tien procent van je pensioen in één keer opnemen; dat kan vanaf 1 januari 2023. Het gros van de werknemers vindt het een interessante optie. Opvallend is volgens een artikel in Trouw dat bij de zestigplussers reizen plots niet meer voorkomt in de wensen. Daar staat het aflossen van de hypotheek bovenaan met 38 procent, en ook schenken aan (klein)kinderen is 22 procent van plan. Verder staat het aanpassen van de woning bij 16 procent op de wensenlijst. En het eerder stoppen met werken.
Sparen voor erfenis
Volgens de levenscyclushypothese zouden gepensioneerden moeten interen op hun spaargeld, maar veel gepensioneerden sparen door. Op basis van Amerikaanse enquêtedata laten wetenschappers volgens ESB zien dat zij doorsparen om een erfenis na te kunnen laten. Alleen alleenstaande gepensioneerden met een gemiddeld pensioeninkomen zijn een uitzondering: zij hebben onvoldoende inkomen om te sparen voor de nalatenschap.
To screen or not to screen?
Wist u dat in Nederland ruim een half miljoen thuiswonende 65-plussers kwetsbaar zijn. Met deze vraag begint een redactioneel in het tijdschrift Huisarts & Wetenschap, dat twee artikelen publiceert over het screenen van kwetsbare ouderen. Vragenlijsten en optimaal gebruik van het informatiesysteem zijn geen doel, maar een middel voor tijdige, persoonsgerichte zorg.
Afzien van Wmo-vergoeding
De gemeente Voorschoten gaat inwoners actief benaderen om af te zien van een Wmo- vergoeding. De gemeente wil hiermee bereiken dat huishoudens met een inkomen van boven de 3.400 euro bruto per maand afzien van de gemeentelijke vergoeding, meldt Sleutelstad. De PvdA vindt het vreemd dat mensen zelf moeten afzien van een tegemoetkoming waar ze volgens de wet recht op hebben. Maar een meerderheid van de Voorschotense gemeenteraad steunt de aanpak.
Het ontbreken van een toekomst
Wat voormalig tv-maker Ria Bremer (82) lastig vindt, vertelt ze in het AD, is “’dat ik ouder word, hoewel ik weinig te klagen heb. Het ontbreken van een toekomst zit me dwars. Het is straks gewoon afgelopen, klaar.” Rond haar 50ste heeft zij rimpels laten wegtrekken en collageen laten spuiten in diepe groeven. “Nu is er geen redden meer aan, er moet gewoon een nieuw hoofd op.” Haar grootste angst: “Dat mijn geestelijke vermogens achteruitgaan. Ik zit natuurlijk in het laatste stukje van mijn leven, maar zo’n einde zou ik graag voor willen zijn.’
‘Veel ouderen willen gewoon meedoen’
Trude Gerritsma (70) van Boekhandel De Omslag in Delft tipt in het AD vijf topboeken. Een van haar tips: Vrolijk verval, van Hedy ‘d’Ancona. ‘Als je de kans krijgt om je oude dag te bereiken, moet je er iets van maken. Dat is de boodschap. Ik vond het herkenbaar. Ik ben 70, werk nog altijd met veel plezier en sta midden in de maatschappij. Hedy d’Ancona schrijft heel leuk over hoe veel ouderen – net als ik – gewoon mee willen doen.’
Toekomst van Bejato ongewis
Het is voor toneel moeilijk concurreren met biljart of jeu de boules, schrijft het Eindhovens Dagblad: ‘Als je de tekst niet meer kunt onthouden, is de lol er snel vanaf.’ Bij Bejato (Bejaardentoneel) in Deurne hangen het voortbestaan en het vijftigjarig jubileum in 2026 aan een zijden draadje.
Verliezen ouderen sneller antistoffen?
In landen als Frankrijk wil men een derde prik vooral toedienen aan de grootste risicogroepen, zegt Diederik Gommers bij BNR. ‘Dat zijn mensen die slecht reageren op het vaccin, antistoffen gebruiken en transplantaties hebben gehad. Voor de hele groep ouderen die al langer dan een halfjaar zijn gevaccineerd, zijn mogelijke aanwijzingen dat het vaccin in activiteit afneemt en dat ouderen na verloop van tijd relatief te weinig antistoffen krijgen voor de deltavariant.’
“We hebben het ergste gehad’
Het kabinet moet duidelijkheid verschaffen over de koers van het coronabeleid. Daarvoor pleiten experts in de Telegraaf. De Leidse viroloog Louis Kroes optimistisch. “We hebben het ergste gehad. De vaccins werken nog altijd prima tegen de nieuwe varianten. Bovendien zullen zelfs ongevaccineerde mensen een geduchte kans hebben om immuun te zijn geworden doordat ze het virus opliepen. Dan komen we echt wel terug bij het oude normaal.”
Ouderen en kwetsbaren beschermen en voorkomen dat de zorg overbelast raakt blijft het hoofddoel van het coronabeleid, benadrukt het ministerie van VWS. Het ministerie verwerpt de suggestie dat enkel de besmettingsaantallen het beleid zouden dicteren.
Oude babbeltruc in nieuw jasje
Twee ouderen uit Den Haag en Rijswijk zijn afgelopen week het slachtoffer geworden van een corona-babbeltruc. Een oplichter wist zich naar binnen te praten met het verhaal dat ze namens de gemeente het huis kwam inspuiten met een “anti-coronaspray”. Een oude truc in een nieuw jasje, volgens de Haagse politie in Hart van Nederland.
‘Solidariteit binnen families herwaarderen’
Jonge mensen willen vaak nog maar één of twee kinderen, wat leidt tot krimpende families. Dat laat volgens demograaf Jan Latten de tijdgeest niet ongemoeid. Zie de erfbelasting: de samenleving vindt solidariteit in de vorm van gelijke kansen inmiddels belangrijker dan solidariteit binnen families. Latten vindt het tijd voor collectieve herwaardering van solidariteit binnen families, schrijft hij in EW. “Ongelijkheid tegemoet treden, doe je niet door kinderen te belasten wegens de succesvolle zorg van hun ouders, maar door minder kansrijke kinderen extra hulp te bieden.”