To screen or not to screen?

Wist u dat in Nederland ruim een half miljoen thuiswonende 65-plussers kwetsbaar zijn. Met deze vraag begint een redactioneel in het tijdschrift Huisarts & Wetenschap, dat twee artikelen publiceert over het screenen van kwetsbare ouderen.

Kwetsbare ouderen hebben veel gezondheidsklachten en moeite om de regie over hun leven te voeren. Ook hebben zij een verhoogde kans op ziekenhuisopname of overlijden. Kent de huisarts ze allemaal? Of wordt het de hoogste tijd om deze ouderen op te sporen met vragenlijsten?

Geautomatiseerde voorselectie

In een van de artikelen in H&W wordt ervoor gepleit te stoppen met screening met standaard vragenlijsten. Daarbij spelen vragen als: Wat is kwetsbaarheid precies? En: Hoe weten we zeker dat we kwetsbaarheid op de juiste manier meten? In het andere artikel wordt betoogd dat de kwetsbare ouderen beter in kaart gebracht kunnen worden door een geautomatiseerde voorselectie aan hand van routinematig verkregen zorggegevens uit het informatisysteem (HIS) van de huisartsen.

Tijdige, persoonsgerichte zorg

De redactie van H&W denkt dat het belangrijk is om kwetsbare ouderen tijdig in het vizier te krijgen én te houden, zodat crisissituaties en onnodige ziekenhuisopnames voorkomen worden. “Dus vragenlijsten en optimaal gebruik van ons HIS niet als doel, maar als middel voor tijdige, persoonsgerichte zorg.”