Senioren Journaal van donderdag 29 juli

‘Isolatie groter gevaar dan coronavirus’

Klinisch geriaters zien meer ouderen in de knel komen door eenzaamheid of lichamelijke problemen. Niet alle senioren durven hun dagelijkse activiteiten op te pakken, ook al zijn ze volledig gevaccineerd. Eenzaamheid, ondervoeding, uitdroging, meer breuken door valpartijen. Klinisch geriaters zien volgens het AD meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven.

Schade door belfraude neemt toe

De totale schade voor slachtoffers van belfraude loopt elk jaar verder op, zegt Betaalvereniging Nederland volgens de NOS. In 2020 berokkenden oplichters die zich aan de telefoon voordoen als bankmedewerkers hun slachtoffers een schade van bijna 27 miljoen euro. Dit jaar kan die schade nog veel hoger uitvallen. “In het huidige tempo kan het oplopen naar 40 miljoen euro.” Met name ouderen zijn slachtoffer. Per maand worden er nu zo’n 300 gevallen gemeld. De gemiddelde schade per gedupeerde is 10.000 euro.

Hoe vaak borreltje in recreatieruimte?

Bewoners van een ouderenflat in IJsselmonde mogen in hun recreatieruimte van woningcorporatie Woonstad Rotterdam nog slechts maximaal tien keer bij bijzondere momenten alcohol schenken. En daar moet dan ook nog een vergunning voor worden aangevraagd, meldt Dagblad 010. Volgens wethouder Sven de Langen (‘Er is niks tegen een borreltje op z’n tijd’) gaat het niet om gemeentebeleid, hij wil zich eerst in de zaak verdiepen. “Wel blij te horen en te lezen dat er op die locatie zoveel activiteiten plaats vinden voor de ouderen.”

Hoe zorgverwachtingen managen

Een deel van de oplossing voor de ouderenzorg ligt bij het zelfredzaam maken van burgers, hun zorgverwachtingen managen en hen te faciliteren bij het versterken van een sociaal netwerk. Daarvoor dienen netwerken regionaal op te trekken bij strategische keuzes. Dat zegt Marcel van Woensel, bestuurder bij Van Neynsel, in Zorgvisie. Als voorbeeld noemt Van Woensel de gezamenlijke keuze over de bouwopgave van 25.000 extra verpleeghuisplaatsen. ‘Dat is qua beton en personeel onhaalbaar en gaat de verkeerde kant op.’ In plaats daarvan moeten regio’s volgens de bestuurder investeren in sociale innovatie en thuiszorg.

Taakherschikking rond de huisarts

Het zou zo mooi zijn als de huisartsenpraktijk een centrum wordt van duurzame maatschappelijke gezondheidszorg, de basis om met inspirerende samenwerking de zorg voor kwetsbare ouderen optimaal te kunnen vormgeven. Dat stelt specialist ouderengeneeskunde Amnon Weinberg (ZBVO) tegenover het ANP. Regio’s die hierin het voortouw (willen) nemen zijn volgens deze specialist nu nog te veel afhankelijk van visierijke bestuurders en bevlogen professionals.

Verhogen pensioenen dichterbij?

In het tweede kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het vijfde opeenvolgende kwartaal verbeterd, meldt De Nederlandsche Bank. Het pensioenvermogen steeg met 60 miljard euro naar 1.736 miljard euro terwijl de totale verplichtingen stegen met 10 miljard euro naar 1.586 miljard euro. Het ANP constateert dat veel pensioenfondsen voorzichtig kunnen gaan nadenken over het verhogen van de pensioenen. Voor de allergrootste fondsen lijkt het verhogen van de pensioenen echter nog niet aan de orde.

‘Ruimte bieden voor gemeenschappelijk wonen’

In de gemeente Bunnik heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om in een nieuw geplande wijk ook ruimte te bieden aan gemeenschappelijk wonen. Met een opiniestuk in Trouw roepen de voorzitter van de adviesraad sociaal domein Bunnik en een LVGO-bestuurslid ook andere gemeenten op om gemeenschappelijk wonen als serieuze optie mee te nemen bij woningbouwplannen. Soms moet de gemeente de eerste stap zetten, om daarna de regie zo snel mogelijk bij serieuze belangstellenden te leggen: De ervaring leert dat het zelf invloed hebben een belangrijke succesfactor is.

Zelfstandig wonen met burenhulp

Initiatiefgroep Wonen-Plus uit Hoogeveen onderzoekt de mogelijkheid voor een woongemeenschap bij de nieuw te bouwen wijk Nijstad-Oost. In zo’n woongemeenschap wordt zelfstandig wonen gecombineerd met burenhulp, aldus RTV Drenthe. De combinatie van jong en oud wordt doorslaggevend genoemd. “Je leert toch weer van elkaar en daarnaast kun je elkaar ook nog eens helpen. Vroeger werd je direct in een bejaardenhuis gestopt. Tegenwoordig moet je wel erg veel mankementen vertonen wil je daarin komen. Dit is juist een mooie tussenoplossing.”

‘Roze ouderen zien en horen’

Dragqueen Victoria False, in het dagelijks leven Ger Poels, is een van de ambassadeurs van Pride Amsterdam. Ze strijdt voor de acceptatie van roze ouderen en treedt op in zorginstellingen. “Met heel mijn hart en alles wie ik ben.” Ze is ook te zien in de tentoonstelling Amsterdam Regenboogstad in het Stadsarchief.