Senioren Journaal van vrijdag 16 juli
Niet blij met weigeren niet-gevaccineerden
Het ‘enkel gevaccineerden welkom-beleid’ bij senioren-activiteiten in Krommenie kan niet op goedkeuring van burgemeester Jan Hamming rekenen. “Dat vind ik niet wenselijk. Ik vind uiteindelijk dat we de keuzevrijheid in dit land hoog moeten houden, daar zijn we groot door geworden”, zegt de burgemeester tegen NH Nieuws.
‘Oude mensen gaan snel bij het grofvuil’
Volkskrant-redacteur Toine Heijmans beschrijft acht lessen uit de pandemie, “in een land dat zich eenvoudig plooit naar de omstandigheden”. Een van die lessen: Oude mensen gaan snel bij het grofvuil. Op de eerste coronagolf kwam het leeftijdsegoïsme bovendrijven: alleen de economisch nuttigen moesten beschermd. Het leverde een akelige term op, ‘dor hout’, en daarachter school een verborgen wereldbeeld van koude demografie en recht van de sterkste. Verpleeghuizen werden als gevaarlijke brandhaarden aangewezen, en botweg gesloten voor bezoek; de eenzaamheid daar was bijtend. Ook stonden ze achteraan in de rij bij het verdelen van mondkapjes en testen – dat was een bewuste keuze.
Webinar ouderenbeleid gemeenten
Op 17 september organiseert Platform Pouwer een webinar over Ouderenparticipatie en Gemeenteraadsverkiezingen. Wat vinden ouderen zélf belangrijk bij het ouderenbeleid en hoe kunnen de gemeenten dit beleid vormgeven? “Daarover gaan (actieve) ouderen, professionals en lokale bestuurders uit de vier noordelijke provincies tijdens het webinar van Platform Pouwer in gesprek met elkaar.”
€ 22.000 te veel betaald aan eigen bijdrage
“De vrijwilligers van ons Wlz-team zijn inmiddels al weer ruim een half jaar actief voor onze leden. En met succes!”, meldt KBO-Brabant. “Het toppunt was wel een geval waarbij voor een lid ongeveer € 22.000 aan teveel betaalde eigen bijdrage over de afgelopen jaren kon worden teruggehaald. Ook zien we dat een Wlz-indicatie vaak grote gevolgen heeft voor een partner. Gelukkig kunnen we dan desgewenst doorverwijzen naar één van de vrijwilligers.”
65+: minder medicatie bij grote aandoeningen
Van alle door apothekers verstrekte standaarddagdoseringenvan pakketgeneesmiddelen was in 2020 47% bestemd voor de vijf meest voorkomende aandoeningen, aldus de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Van deze Big Five was 62% voorgeschreven aan patiënten van 65 jaar en ouder. Dat is iets minder dan in voorgaande jaren.
Aanhoudingen na oplichting ouderen
De politie heeft drie verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere oudere en kwetsbare slachtoffers te hebben opgelicht middels een babbeltruc. Daarin deden zij zich telefonisch voor als politie- en bankmedewerkers en vertelden dat het vanwege een politieonderzoek nodig was om de bankpassen op te halen bij de slachtoffers. Een koerier kwam langs om de bankpassen op te halen, waarna de bankrekeningen van de slachtoffers werden leeggehaald en zij voor duizenden euro’s werden gedupeerd.
Waarom kan ik bij bank geen geld meer halen?
U heeft 1.000 euro geboden voor iets op Marktplaats en de koper wil contant betaald krijgen. U gaat langs bij het kantoor van ABN Amro om dit bedrag in briefjes van 100 euro op te nemen. De bank laat weten geen geld in kas te hebben. Om geld op te nemen moet u naar de Geldmaat. Die heeft alleen biljetten van maximaal 50 euro. Wie in een dag meer dan 500 euro wil opnemen, moet via internetbankieren of de app zijn limiet verhogen. Hoofdredacteur Reinout van der Heijden van de Geldgids geeft uitleg in de Volkskrant.
Ouderenzorg goudmijn investeerders
Commerciële bedrijven storten zich in heel Europa op de ouderenzorg. De toenemende vergrijzing en de privatisering maken de sector tot een groeimarkt, waar een gestage stroom van publieke gelden kan worden omgezet in hard rendement. Samen met Investigate Europe onderzocht Follow the Money de booming business van het grijze goud, en de risico’s die winstbejag oplevert voor de kwaliteit van leven van miljoenen Europese ouderen.
Grotere rol huisartsen in verpleeghuizen?
De schaarste aan specialisten ouderengeneeskunde dwingt tot creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige ouderenzorg. De huisarts kan hier op lokaal niveau aan bijdragen door een grotere betrokkenheid bij de intramurale zorg, aldus een artikel in Medisch Contact. “Lokale pilots tonen het nut van taakherschikking tussen specialist ouderengeneeskunde en huisarts.” De Landelijke Huisartsen Vereniging adviseert haar leden grote terughoudendheid.
Meer vertrouwen hebben in zorgprofessional
Meer vertrouwen in de zorgprofessional, minder werken vanuit protocollen. Dat is volgens Jet Bussemaker één van de oplossingen voor de toekomst van de ouderenzorg. In de podcast Over Morgen gaat de voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) erover in gesprek met generatiedeskundige Talitha Muusse. Ze concluderen: er moet gewerkt worden aan een langetermijnvisie over de toekomst van ouder worden.
Doe ik er nog wel toe?
In het kader van de Dag van de Levensvragen presenteerde Agora een video met Gaby Jacobs, hoogleraar Geestelijke verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek. Het is belangrijk voor mensen om de existentiële levensvragen te kunnen stellen, aldus Jacobs: Ze dringen zich op op momenten dat we ons opeens niet meer verbonden voelen. Als ze die verbinding niet ervaren, vragen ze zich af ‘Doe ik er nog wel toe?’ en: ‘Hoe moet ik nu verder?’ In de video legt ze uit dat er vier typen existentiële levensvragen zijn waar mensen mee worstelen.
Onderzoek naar celveroudering
UMCG-onderzoeker Marco Demaria ontvangt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-financiering van 800.000 euro. Hiermee kan hij in de komende vijf jaar een nieuwe onderzoekslijn ontwikkelen binnen zijn onderzoek naar de mechanismen van celveroudering en de relatie daarvan met ouderdomsziekten. Centraal in het onderzoek van Marco Demaria staan senescente cellen: oudere, vermoeide cellen die niet meer delen, maar ook niet doodgaan.