Senioren Journaal van vrijdag 9 juli
Kwetsbare ouderen meer regie over hun zorg
Verspreid over Nederland starten dit najaar 7 projecten om ouderen meer regie te geven over de zorg die ze in hun laatste levensjaren ontvangen. Huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en zorginstellingen gaan samenwerken met ouderen, mantelzorgers en familieleden om kwetsbare ouderen en zorgverleners te helpen samen te beslissen over persoonsgerichte zorg. De projecten zijn mogelijk dankzij subsidies van in totaal bijna € 5 miljoen van Zorginstituut Nederland.
‘Gezonde omgeving voorkomt ellende’
Kamerleden, verzekeraars en woningcorporaties buigen zich over de problemen in de ouderenzorg met taskforces, dialoognota’s en wetsvoorstellen. En dokters, denken die ook mee? Clementine Mol, bouwkundig arts, wil niets liever, vertelt zij in Medisch Contact.
Er is steeds meer aandacht voor preventie en leefstijl. “Maar ik wil een stap verder gaan en vragen hoe gezondheid, welzijn en leefstijl kunnen verbeteren door de omgeving.”
‘Woonzorgdrama onder ouderen’
Het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen en te bezuinigen op zorgcentra, veroorzaakt in alle stilte een groeiende hoeveelheid schrijnende toestanden, schrijft Koos Dirkse,voorzitter van de Healthy Community Foundation, in de Telegraaf. “Ouderen hebben dringend woonzorgcentra nodig. Die afbreken is een grove fout geweest.” Veel ouderen hebben het zwaar , verzorgingscentra dienen herbouwd te worden in sterk verbeterde vorm.
Meer denken over de dood, beter leven
Adriaan van Dis (74) haalt zich in de Telegraaf het begin van de coronacrisis voor de geest. “Ik heb een longkwaal, longfibrose. En mijn longarts zei dat ik er niet op moest rekenen dat ik buiten schot zou blijven.” De schrijver schoot meteen in actie vorig jaar maart: “Ik moest me verdiepen in palliatieve zorg. Ik heb een testament gemaakt en een levenseindetestament.”
De overlijdensadvertenties valt hem op dat er veel mensen van zijn leeftijd doodgaan. “En zelfs jonger. Dus ik sta vooraan in de rij. Hoe meer je over de dood denkt, hoe beter je leeft.”
Indexeren zit er nog niet in
De dekkingsgraden van veel pensioenfondsen gaan behoorlijk omhoog, toch is er nog niet voldoende groei om de pensioenen te indexeren. Hierdoor ontstaan enorme pensioengaten van zo’n 20 tot 25% bij sommige pensioenfondsen. De Rotterdamse hoogleraar Bas Jacobs legt uit dat de spelregels heel duidelijk zijn. “Als je nu gaat indexeren dan ga je geld aan de ouderen geven dat je bij de jongeren vandaan moet halen en dat moet je niet op die manier doen.”
Proeftuin voor bruisende ouderen
Nieuwe woonvormen voor senioren, meer gemeenschapszin kweken onder de ouderen, en nadrukkelijk een beroep doen op de kennis en kunde van vitale 65-plussers. Als het aan een werkgroep van buurtvereniging Merenwijk in Leiden ligt, wordt hun stadsdeel een proeftuin om ouderen aanzienlijk prettiger te laten wonen. Dat staat in een brief aan de gemeenteraad, meldt het Leidsch Dagblad.’Rode draad is daarbij om ouderen een woon- en leefklimaat te bieden waardoor zij zich thuis voelen in de wijk.’
‘Zorg en ondersteuning voor álle senioren’
Het nieuwe kabinet moet ervoor gaan zorgen dat er zorg en ondersteuning komt voor álle senioren, benadrukt KBO-PCOB in een reactie op het gisteren gepresenteerde rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. ANBO vindt dat de overheid nu echt werk moet maken van het versterken van wijkteams, die ouderen kunnen helpen als zij het niet meer alleen redden, en stelt ook dat er moeten worden geïnvesteerd in preventie en welzijn.
Spoedpakket woningen kwetsbaren
Er zijn te weinig huizen voor kwetsbaren en ouderen. Gemeenten, vijf ministeries en woningcorporaties komen in actie. ‘Er is geen tijd te verliezen’, meldt Trouw uit de werkgroep, die met een spoedpakket aan maatregelen komt. Voor veel van de betreffende groepen geldt: met alleen een huis zijn mensen niet altijd geholpen, er is vaak ook zorg en begeleiding nodig.
Dementheek in de bieb
Bij de dorpsbibliotheek in Bathmen kunnen mensen met geheugenproblemen, maar ook partners of (klein)kinderen, vanaf nu spelletjes en hulpmiddelen lenen bij de dementheek. “Het hele dorp denkt mee om Bathmen dementievriendelijk te maken”, aldus de initiatiefnemers in de Stentor. Zij zien de bieb als een logische plek. “Je bent niet alleen een uitleenplek. Je hebt ook een signaleringsfunctie.’’
‘Een klein gebaar kan het verschil maken’
De helft van de alleenstaande 65-plussers gaat deze zomer waarschijnlijk niet op vakantie, een kwart van de alleenstaande 65-plussers verwacht dat ze deze zomer minder bezoek krijgen dan andere zomers. Eenzaamheid ligt hierdoor op de loer. Het ministerie van VWS is gisteren een zomercampagne gestart met de boodschap ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’ met de oproep om in de vakantieperiode extra aandacht te geven aan ouderen die zich eenzaam voelen.
Ouderenbond in de clinch met gemeente
Het Eindhovense stadsbestuur wil niet zeggen wie de politieke keuze maakte om ouderen tegen beter weten in mee te slepen in een juridisch gevecht rond huishoudelijke hulp, noch waarom die keuze werd gemaakt. Ouderenbond KBO-Brabant roept de gemeenteraad op om hier geen genoegen mee te nemen. “Dit heeft de afgelopen drie jaar vergaande gevolgen gehad voor ouderen in Eindhoven, voor onze achterban”, zegt voorzitter Leo Bisschops in het Eindhovens Dagblad.