Senioren Journaal van maandag 5 juli

Ouderen terug in supermarkt

De enorme opmars van online boodschappen doen is gestuit. Sinds april daalt het marktaandeel van online supermarkten weer, ziet marktonderzoeker GfK volgens het AD. De reden: ouderen doen weer ‘echt’ boodschappen.

Coronavaccins doen hun werk

De coronapatiënten die nog in het ziekenhuis belanden, zijn de laatste weken op een enkele uitzondering na niet of niet volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit een rondgang van het AD. Bij de geraadpleegde ziekenhuizen staan (soms vele) tientallen niet gevaccineerde patiënten steeds tegenover hooguit een paar patiënten die al wel volledig ingeënt waren. Het is een nieuwe aanwijzing dat de coronavaccins hun werk doen.

Meer steun na medische missers helpt

Zeven ziekenhuizen werkten mee aan een proef om slachtoffers van medische fouten een ondersteuner aan te bieden. Dat werkt, blijkt volgens Trouw in de praktijk. De krant sprak met nabestaanden van een 79-jarige man die overleed als gevolg van een onopgemerkte bloedprop.

‘Niet alle oud is even oud’.

Het lectoraat Active Ageing van Avans Hogeschool deed de afgelopen 8 jaar onderzoek naar positieve aantrekkelijke rollen voor ouderen en naar de (positieve) benadering van het leven die ouderen zelf hebben. Dit heeft een reeks van videopodcasts opgeleverd, ingepakt in een digizine en aangevuld met andere digitale producten.

Op zoek naar vernieuwende initiatieven

Wie als inwoner een idee heeft om de zorg of het welzijn in de gemeente Amstelveen te verbeteren, kan in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Innovatiefonds Zorg en Welzijn. “We zijn op zoek naar vernieuwende initiatieven met raakvlakken met ouderenzorg, jeugdzorg, armoedebestrijding, gehandicaptenzorg of een andere vorm van ondersteuning”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen in Amstelveenblog.

Veranderende consumptiepatronen

De vergrijzing en een krimpende bevolking hebben de komende decennia veel impact op de foodsector, blijkt volgens Levensmiddelenkrant uit onderzoek van ABN Amro. Ouderen van de toekomst consumeren bijvoorbeeld steeds vaker buitenshuis, de behoefte aan bezorgde verse kant-en-klaar maaltijden neemt toe evenals de behoefte aan éénpersoonsverpakkingen (gemakkelijk te openen en goed leesbaar).

Verband diabetes en dementie?

Al langere tijd weten we dat diabetes de kans op hart- en vaatziekten en nierfalen in belangrijke mate verhoogt, schrijft cardioloog prof dr. Leonard Hofstra (Amsterdam UMC) in de Telegraaf-rubriek Spreekuur. Een recente studie in het medische tijdschrift JAMA laat een 25 procent toename van dementie zien per vijf jaar dat iemand diabetes heeft. Maar ook weten we tegenwoordig dat je diabetes in een groot aantal gevallen kunt omkeren, voegt de hoogleraar hieraan toe. “De stichting Voeding Leeft heeft hiervoor een prachtig programma.”

Oudroze, eenzaamheid ligt op de loer

“Homoseksuele ouderen groeiden op in een tijd waarin je alleen hoorde: sticht een gezin”, zegt de Rotterdamse bijzonder hoogleraar Ageing, Families and Migration Tineke Fokkema in het AD bij verschijning van de autobiografie Oudroze van Jacob Diederiks. “Uiteindelijk ga je erin geloven. Gingen ze trouwen met iemand van het andere geslacht en dachten dat het zou verdwijnen. Betekenisvolle relaties zijn voor homoseksuele ouderen heel belangrijk. Anders ligt eenzaamheid op de loer. Ze zijn bang mensen kwijt te raken als ze uit de kast komen.”

Inspanningen ouderenhuisvesting

De Tweede Kamer debatteerde met de ministers De Jonge en Ollongren over de toekomst van de ouderenhuisvesting. Volgens minister Ollongren kunnen gemeenten en de partijen waarmee zij samenwerken het beste inschatten wat er lokaal nodig is. De lokale partijen spannen zich volgens haar zeer in om het aanbod voor ouderen te vergroten.

Lastige keuzes voor het zorgkantoor

Het is het tijd voor een fundamentele herbezinning zegt Caro Verlaan van CZ Zorgkantoor, in het Eindhovens Dagblad. “Het gaat om de duurzaamheid van het stelsel. De langdurige zorg is de duurste vorm van zorg. Dus wat stop je er allemaal in? Daar moeten we met zijn allen over na gaan denken.” Het ministerie van VWS drukt de zorgkantoren op het hart om de gelden zo doelmatig mogelijk te besteden. “Maar wij gaan ook over de réchtmatigheid van zorg, én de kwaliteit. Dat stelt ons voor heel lastige keuzes.”