Senioren Journaal van dinsdag 22 juni

Heup en knie kindjes van de rekening

Dat de coronacrisis alle aandacht van de ziekenhuizen opslorpte, was duidelijk. Maar wie daarvan precies de dupe werd, nog nauwelijks. Het lijkt misschien klein leed in dit rijtje: langer wachten op een nieuwe heup of knie. Maar dat is allerminst waar, legt de onderzoeksleider uit in Trouw. Naar schatting 12.000 operaties werden uitgesteld. “Dit zijn de kindjes van de rekening geweest”, zegt hij. Mensen hebben pijn waarmee ze langer moeten leven, waardoor hun kwaliteit van leven verslechtert. Ook hun perspectief op herstel verandert door uitstel van zo’n operatie.

Haar grootste wens was thuis te blijven

“Mijn moeder is 94 jaar. Zes jaar lang hebben mijn zussen en ik als mantelzorgers haar thuis geholpen”, schrijft een AD-lezer .“Lichamelijk is ze ijzersterk, maar ze is dementerend. Het was haar grootste wens in haar huis te blijven en daar te sterven. Dat is, al onze moeite ten spijt, niet gelukt.” Ze brak haar heup en belandde in het ziekenhuis.” “Dat wat wij wilden voorkomen, gebeurt gewoon”, schrijft zij in de krant in de ‘brief van de dag’ over de zorg in ziekenhuis en revalidatiecentrum. “De zorg van nu is een schande.”

Logeren in je eigen toekomst

Onder de noemer ENCOUNTER organiseert kunstenaar en designer Joost van Wijmen sinds 2012 verrassende ontmoetingen. Hij is nu op zoek naar een avontuurlijk 55-plus echtpaar dat het een interessante ervaring zou vinden om te logeren in hun eigen toekomst. Het koppel zal een dag en nacht logeren in het huis van een 85-plusser, om zo de woning en het leven van de ander te ervaren, een leven dat hen misschien zelf te wachten staat.

Overbodige stapeling geneesmiddelen

“Een opeenstapeling van medicijnen voorkomen is goed voor de patiënt, bespaart kosten en voorkomt verspilling.” Het vakblad van de apothekers schrijft over de zogenoemde voorschrijfcascades: misinterpretatie van een bijwerking als aandoening, met gevolg dat de bijwerking wordt behandeld, en niet wordt gekeken naar het oorspronkelijk voorgeschreven middel.

Thuis voorbereid worden op operatie

Thuis, in je eigen vertrouwde omgeving, voorbereid worden op een operatie. Door vragenlijsten in te vullen en informatie te bekijken. Dat is sinds vorig jaar mogelijk als je geopereerd wordt in het Dijklander Ziekenhuis. In een nieuwe aflevering van de podcastserie Digitale Zorg vertellen een anesthesioloog, een polikliniekverpleegkundige en een adviseur zorgportaal over deze innovatie.

Alzheimermedicijnen helpen niet

Opnieuw slagen twee experimentele medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer maar half voor hun examen, schrijft Trouw. Er is in de hersenen wel effect te zien, maar de patiënten zelf werden er niet beter van: hun geheugen ging nog net zo hard achteruit. Een Nijmeegse hoogleraar bepleit andere wegen in te slaan.

Vertellen over palliatieve zorg

Hoe zorg je dat ouderen weten wat de mogelijkheden binnen de palliatieve zorg zijn? Simpel: door erover te vertellen. Door middel van publieksbijeenkomsten, georganiseerd door bijvoorbeeld welzijnsorganisaties en huisartsen, wil onderzoeker Annicka van der Plas de bewustwording onder ouderen vergroten, vertelt zij bij ZonMw.

Opleiding specialist ouderengeneeskunde

Artsen in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (aios) en alumni van deze opleiding waren over het curriculum tot 2016 al tevreden. Voor het nieuwe curriculum dat in 2016 is ingevoerd, is nog meer waardering. Wel zouden thema’s als management, leiderschap en de positionering van de specialist ouderengeneeskunde binnen de zorg zouden nog meer aandacht moeten krijgen, aldus een nieuwsbericht van Nivel.

‘Laat rem op gebruik casemanagement los’

Ongeveer een derde van de mensen met dementie maakt gebruik van casemanagement dementie. “Het aantal mensen met dementie dat een casemanager heeft is de afgelopen jaren met zo’n 5% gestegen. Dat laat zien dat de casemanager bekender wordt en dat is mooi, maar het is nog lang niet voldoende. Want casemanagement dementie is de belangrijkste vorm van ondersteuning thuis”, zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

Kosten pensioenfondsen ruim miljard gestegen

De tien grootse pensioenfondsen van Nederland hebben vorig jaar €1,1 miljard meer uitgegeven aan uitvoeringskosten. Die stijging komt vooral voor rekening van de forse prestatiebeloningen die de fondsen hebben betaald. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een analyse van pensioenadviesbureau LCP op basis van de jaarverslagen.