Senioren Journaal van vrijdag 11 juni

Niemand laten vallen

Oude mensen die niet ernstig ziek zijn, maar toch een einde aan hun leven willen: naar schatting betreft dat ongeveer 2% van alle 75-plussers. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gaan deze week meerdere artikelen hierover. In een redactioneel schrijft Wim Opstelten dat in een samenleving die zelfredzaamheid vooropstelt er nauwelijks nog ruimte is voor kwetsbaarheid: De wrange vrucht van toenemend individualisme. “De partij die zich bij uitstek richt op het mogelijk maken van hulp bij zelfdoding aan 75-plussers, had als verkiezingsslogan: ‘Laat iedereen vrij… maar niemand vallen.’ Vooral dat laatste zou ik willen onderstrepen.”

‘Doodswens 75-plussers zeldzaam en veranderlijk’

De groep 75’ers die niet ernstig ziek is, maar wel een serieuze wens tot levensbeëindiging heeft, is heel erg klein. Daarnaast is de doodswens van deze ouderen even “veranderlijk” als die van jongere senioren, zijn ze vaak lageropgeleid en gaat achter hun doodwens veelal een “ingewikkelde problematiek” schuil. Dat zijn volgens NRC de belangrijkste conclusies van nieuw onderzoek dat universitair hoofddocent Els van Wijngaarden (Universiteit voor Humanistiek) samen met collega’s vandaag publiceert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Nieuwe activiteiten dankzij noodsteun

De gemeente Barneveld gaat tientallen nieuwe en bestaande welzijnsprojecten voor jongeren en ouderen ondersteunen met noodsteun uit het ‘coronasteunpakket’, dat door de Rijksoverheid beschikbaar is gesteld. Het gaat om activiteiten die het Centrum voor Jeugd en Gezin, Welzijn Barneveld en Be Active & Creative gezamenlijk hebben opgesteld. In totaal is er ruim 270.000 euro beschikbaar uit een potje voor ‘sociaal en mentaal welzijn.’Daarmee wil de gemeente het gezamenlijke actieplan ‘Aandacht voor elkaar’ van de drie genoemde partijen ondersteunen, meldt de Barneveldse Krant.

ComfortWonen niet meer houdbaar

De zorgverlener BrabantZorg en de woningcorporatie BrabantWonen stoppen met het concept ComfortWonen, waarbij wonen, diensten en thuiszorg gezamenlijk aangeboden worden. De beide organisaties zien volgens het Brabants Dagblad dat het concept – waar ze 2,5 jaar geleden mee van start gingen – niet meer houdbaar is, vooral vanwege de sterk toenemende vraag naar zware zorg. BrabantZorg gaat de zorg nu op een andere manier organiseren.

Betere gezondheid 75-plussers met eigen gebit

75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit. Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG.

Liever eenvoudige, begrijpelijke pensioenregels

De Consumentenbond pleit voor een ’pensioenautoriteit’, waar burgers met al hun hun vragen en klachten over hun pensioen terecht kunnen. De Koepel Gepensioneerden ziet niks in een nieuw op te richten pensioenautoriteit, meldt de Telegraaf. Het pakt volgens deze seniorenorganisatie niet het echte probleem aan. Met eenvoudige pensioenregels die goed uit te leggen en begrijpelijk zouden burgers veel beter geholpen zijn, zo vindt de Koepel.

Brochure hulpmiddelen Wlz

Mensen die zorg nodig hebben vanuit de Wlz kunnen recht hebben op hulpmiddelen. Welke dat zijn hangt af van de manier waarop men zorg ontvangt, bijvoorbeeld thuis of in een instelling en van het soort Wlz-hulpmiddel dat men wil ontvangen. In de brochure ‘Hulpmiddelen Wet langdurige zorg’ legt Zorginstituut Nederland de verschillende leveringsvormen en soorten Wlz-hulpmiddelen uit. Daarnaast wordt toegelicht hoe de besluitvorming over het toekennen van hulpmiddelen werkt.

‘Bejaard theezakje’ windt zich levenslustig op

Oud-politica Hedy d’Ancona (83) kan het wel aan, dat onvermijdelijke verval, zegt zij tegen de Volkskrant bij verschijning van het boek Vrolijk verval. Ja, het zákt allemaal, fysiek, maar wat zou het? Deze levensfase is juist ook heel boeiend, vindt ze. ‘De oude dag is gewoon niet zo afschrikwekkend als die wordt voorgesteld.’ Ze mag dan wel een ‘bejaard theezakje’ zijn – haar eigen woorden –, dat betekent niet dat zij bij een misstand gelaten verzucht ‘ach, het zal mijn tijd wel duren’ waarna ze een volgend dutje doet in haar relaxfauteuil. Sterker nog, in haar boek windt ze zich onverminderd levenslustig op, ditmaal over de emancipatie van ouderen.

Nieuwe woonvorm dementerende ouderen

Een moestuin, een knutselschuur, paarden en de mogelijkheid om de kamer in te richten met eigen meubeltjes. Niks moet en veel mag. Een boerderij bij Ouwerkerk wordt momenteel verbouwd tot een woonvorm die plaats biedt aan vijftien dementerende ouderen. Een voormalig wijkverpleegkundige en zorgmanager, begint de woonvorm Zorgheimer samen met haar zoon en schoondochter, aldus Omroep Zeeland.

Geduld ANBO beloond in AOW-kwestie

Het heeft wel tien jaar geduurd, maar het succes is er volgens ANBO niet minder om. Gepensioneerde echtparen die een verkeerde keuze hebben gemaakt over hun AOW, kunnen dat besluit terugdraaien. Senior beleidsadviseur Alex van Scherpenzeel van ANBO heeft zich er al die jaren voor ingezet en vertelt hoe dat ging. “Het proces was zonder meer stroperig.”

Drempelvrees voor technologie wegnemen

In de regio Nijmegen rijdt een bus rond vol met innovatieve technologieën voor de zorg. Met bijvoorbeeld een robotkat, VR-brillen, slaaprobots, maar ook simpelere technieken, zoals hometrainers voor een beamer zetten zodat bewoners van verpleeghuizen virtueel door het bos kunnen fietsen. Allemaal bedoeld om het welzijn van ouderen te verbeteren. De bus is ontwikkeld werd door het ROC en zorgorganisaties. Doel: de drempelvrees van zorgmedewerkers wegnemen. Want die is er, constateert De Gelderlander.