Senioren Journaal van donderdag 10 juni
Consumentenbond wil onafhankelijk ‘pensioenloket’
Er moet een onafhankelijke ‘pensioenautoriteit’ komen die mensen bijstaat als ze na de pensioenhervorming voor lastige keuzes komen te staan. Dat stelt de Consumentenbond, die vindt dat de zelfredzaamheid van de burger wordt overschat, zo meldt de Volkskrant. Een pensioenautoriteit moet het belang van burgers behartigen bij de hervorming van het pensioenstelsel. Zo moet de nieuwe autoriteit toezien op de eerlijke verdeling van de gezamenlijke pensioenpot van zo’n 1.700 miljard euro over individuele pensioenpotjes.
Film over inspirerende levensveteranen
Met 100UP maakte documentairemaakster Heddy Honigmann een innemende verzameling portretjes van 100-plussers (vanaf vandaag in de filmtheaters te zien): Vitale mensen met een twinkeling in de ogen. Een woord als ‘dieet’ valt niet een keer, ‘levensplezier’ des te vaker, is te lezen in Trouw. 100UP volgt mensen die met zoveel energie ’s ochtends uit bed komen, dat je je niet kunt voorstellen dat ze al een ruime eeuw op de wereld zijn. De hoofdpersonen vormen een inspirerend groepje levensveteranen. “Niet dat ze elke dag met serpentines lopen te gooien, maar ze hebben een soort vrolijkheid in het oud worden.”
Wanneer hebben alle zestigers tweede prik gehad?
In Nederland hebben ruim 3,4 miljoern inwoners hun tweede prik gehad. Het zijn vooral 65-plussers. Daarbij is het aantal tweede prikken met AstraZeneca nog behoorlijk mistig, schrijft de Volkskrant. Verreweg de grootste groep AstraZeneca-ontvangers is geboren in de jaren 1956-1960; zij krijgen hun vaccinatie van de huisarts. Doordat de registratiesystemen van de huisartsen en het RIVM niet goed met elkaar overweg kunnen, ontbreekt een volledig overzicht. Ook onduidelijk is wanneer elke jonge zestiger volledig gevaccineerd zal zijn.
Gratis online workshops woonplezier
“Verhuizen of de woning aanpassen? Kleiner of groener wonen? In de eigen vertrouwde buurt blijven of juist liever dichter bij voorzieningen?” Leyden Academy en ZorgSaamWonen bieden gratis online workshops aan over woonplezier.
Langer groen bij het oversteken
Drie kruispunten in Tilburg zijn sinds kort voorzien van ‘slimme’ drukknoppen bij de verkeerslichten voor voetgangers. Wie ze indrukt heeft meer tijd om aan de overkant te komen. De speciale drukknoppen, die naar verwachting op termijn op meer plekken komen te hangen, moeten volgens het Brabants Dagblad de stad loopvriendelijker maken. De verkeerslichten zijn ingesteld op een loopsnelheid van ongeveer 1,5 meter per seconde. “Maar ouderen of andere mensen die meer tijd nodig hebben, kunnen de knop aan de onderkant van het gele kastje indrukken en krijgen langer groen, bijna het dubbele.”
Steeds meer nieuwe woongroepen
Nieuwe vormen van gemeenschappelijk wonen is een trend, zeker onder senioren. De landelijke vereniging van gemeenschappelijk wonen voor 50plus (LVGO) ziet een stijgend aantal leden, vooral van nieuwe woongroepen. Wat komt er bij kijken om een woongemeenschap te realiseren, hoe vind je een groep gelijkgestemden en wat beslis je met elkaar? Piet Vloemans, initiatiefnemer van woongemeenschap De Binnentuin-Hof Lindebeek in het Brabantse dorp Stevensbeek, vertelt op Platform31 over zijn ervaringen.
Leven op de dag
‘Leven op de dag’ is de titel van een boek van John Ekkerink, die ruim 35 jaar lang als GZ-psycholoog binnen De Waalboog heeft gewerkt. “Veel mensen met dementie laten zien dat een menswaardig leven mogelijk is na de diagnose van dementie. Naast lijden is er ook kwaliteit van leven. De meeste mensen met dementie worden niet dement, maar blijven mensen met gevoel die steeds meer leven op de dag, in het hier en nu. In dit boek komen zoveel mogelijk mensen met dementie zelf aan het woord. Een mozaïek van de belevingswereld van zichzelf en de wereld om hen heen.”
Piek in pensioenleeftijd nu 66 jaar
Het lijkt er op, dat de AOW-leeftijd als de sociale norm is gaan functioneren voor uittredegedrag, ondanks dat mensen vaak de keuze hebben om ook op andere leeftijden met pensioen te gaan, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De piek in de pensioenleeftijd is inmiddels verschoven van 65 naar 66 jaar. Het percentage oudere werknemers dat denkt te kunnen voldoen aan de fysieke en psychische eisen van het langer doorwerken, neemt toe.
Vaker flexitarisch eten
Volwassenen zijn minder vlees gaan eten, blijkt uit het onderzoek ‘Belevingen’ van het CBS uit 2020. Hoewel 75 procent van de bevolking nog wel vlees eet, doen zij dit niet elke dag. 20 procent van de geïnterviewde eet nog dagelijks vlees, schrijft LevensmiddelenKrant. Mensen onder 35 jaar eten in verhouding vaker pescotarisch of vegetarisch en ouderen (vanaf 55 jaar) eten vaker flexitarisch.
Blij met ’alzheimerpil’
Hoera, een alzheimermedicijn, schrijft een Telegraaf-lezer. “De wetenschap staat gelukkig niet stil. De blijdschap wordt weer om twee redenen getemperd. Ten eerste duurt het lang voordat het op de Nederlandse markt wordt toegelaten. Waarom niet, met toestemming van de patiënten, alvast gebruiken? De tweede teleurstelling is dat het medicijn alleen gebruikt gaat worden voor patiënten tot 75 jaar. Met ander woorden, na je 75e ben je afgeschreven.”