Senioren Journaal van dinsdag 8 juni
Vervroegd pensioen rukt weer op in cao’s
Werkgevers en werknemers maken dankzij het pensioenakkoord steeds vaker afspraken over vervroegd pensioen, meldt het FD. In één op de drie cao’s die het afgelopen jaar zijn afgesloten, krijgen werknemers recht op een financiële bijdrage van hun werkgever om voor hun AOW-leeftijd met pensioen te gaan. ‘Maar een op de drie nieuwe cao’s is nog niet genoeg’, vindt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Coronavaccins maken beloften waar
Het grootschalig vaccineren van 75-plussers heeft in de eerste twee maanden al geleid tot een ‘forse reductie’ van vooral ernstige corona, blijkt volgens de Volkskrant uit de eerste officiële analyse. Tegen ziekenhuisopname en tegen overlijden beschermt het vaccin zelfs 94 procent. Toch beschermen de vaccins niet volledig: nog altijd overleden er zes ouderen die al compleet waren gevaccineerd.
Totaal nieuw alzheimermedicijn goedgekeurd in VS
Een totaal nieuw medicijn tegen alzheimer is maandag goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Het is volgens de Volkskrant ook een omstreden medicijn – niet alle experts staan te juichen. Het middel, aducanumab, werkt anders dan de paar andere alzheimermedicijnen die er op de markt zijn; die bestrijden slechts de symptomen van alzheimer. Dit geneesmiddel gaat een stuk verder, claimt fabrikant Biogen.
‘Mensen willen thuis sterven: zorg dat dit kan’
“Gun meer mensen om te sterven op de plaats waar ze dat het liefste willen: thuis.” Volgens Carla Aalderink is dat een kwestie van bekende adviezen opvolgen. Zij is directeur van VPTZ Nederland, de koepel voor organisaties in de palliatieve terminale zorg. Er te veel gedoe over kosten en verantwoordelijkheid, schrijft zij in Het Parool.
Babyboomer zelf grootste gevaar voor eigen kapitaal
De dagelijkse ophef op de financiële markten vormt voor babyboomers zeker niet het grootste risico voor hun fortuin, volgens vermogensbeheerders. Vermogensbeheerders zijn volgens het FD bezig om extra checks in te voeren om ervoor te zorgen dat de risico’s van bijvoorbeeld dementie of alzheimer niet zorgen voor onnodig verlies van pecunia.
Coronapandemie en kwaliteit van leven
Hoe ervaren mensen met een chronische aandoening, mensen van 65 jaar en ouder en mensen met een mantelzorgtaak hun kwaliteit van leven? De jaarlijkse beleidsrapportage van het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl zoomt in op de kwaliteit van leven van 15.114 deelnemers die in de periode 15 maart 2020 tot en met 14 maart 2021 de vragenlijst invulden van Mijnkwaliteitvanleven.nl.
‘Doorpakken voor gezonde ouderenzorg’
“Regionaal zijn er reeds initiatieven ontstaan waarbij huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en GZ-psychologen elkaar laagdrempelig weten te vinden. Nu is het moment om door te pakken en te zorgen voor een gezonde ouderenzorg van de toekomst.” Dat zegt Kim Blom, ZBVO, in een expertquote.
Leefstijlgeneeskunde en dementie
Leefstijlgeneeskunde bij dementie en alzheimer staat centraal tijdens het Lifestyle4Health-congres 2021. Dit is de 4e editie van het jaarlijkse congres over leefstijlgeneeskunde, met TNO, LUMC en Menzis als organisatoren. Deel 1 van het congres is een wetenschappelijk webinar op 22 juni. “De belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren van dementie zitten in leefstijl.”
Hulp van MBO’ers in wijkleercentrum
In een nieuw wijkleercentrum in Zwaag leveren MBO-studenten lichte ondersteuning en hulp aan wijkbewoners leveren. De studenten van het Horizon College brengen hun opleiding in de praktijk door in het nieuwe centrum lichte hulp en ondersteuning te bieden aan iedereen, die zich aanmeldt, aldus NH Nieuws. “De aanmeldingen stromen al binnen.”
Kan koffie gedrag bij dementie beïnvloeden?
Hoewel de effecten van cafeïne uitgebreid zijn onderzocht bij gezonde volwassenen, is minder bekend over hoe het de gedragssymptomen kan beïnvloeden bij patiënten met dementie. Als specialist ouderengeneeskunde ouderengeneeskunde n.p. heeft Michelle Kromhout haar promotieonderzoek gericht op het onderzoeken van deze complexe relatie.