Senioren Journaal van vrijdag 4 juni

Single vaak later met pensioen

Met pensioen gaan als alleenstaande is anders dan met een partner. Daarom is er specifiek voor deze groep een driedaagse cursus. NRC schrijft hierover. De opzet van deze cursus is niet anders dan die van de reguliere cursus Pensioen in Zicht – waar cursisten samen met hun partner naartoe gaan. Van de 60- tot 65-jarigen in Nederland was in 2018 31 procent ongehuwd, verweduwd of gescheiden, volgens het CBS. Uit onderzoek blijkt dat deze alleenstaanden vaak later met pensioen gaan en daar ook minder naar uitkijken dan mensen met een partner.

Filmen voor ouderen door ouderen

Gewapend met microfoon en iPad maken senioren in Nieuw-West in Amsterdam reportages over zaken die belangrijk zijn voor ouderen. Met het project Stadsreporters doen 12 ouderen mee, ze hebben een cursus filmen en interviewen gehad en gaan regelmatig op pad. Het idee erachter is dat ouderen films maken over positieve ontwikkelingen in de buurt en zo andere ouderen aansporen om zelf ook initiatieven te ontplooien, aldus NH Nieuws.

‘Meestal weinig reden tot zorg over pensioen’

Bijna de helft van alle Nederlanders maakt zich zorgen over zijn pensioen, blijkt uit onderzoek van Netspar, een kennisnetwerk voor pensioen en oudedagsvoorziening. Netspar-directeur Marike Knoef zegt: ‘Meer mensen dan nodig maken zich zorgen.’ Als werknemer met een pensioenvoorziening heb je meestal weinig reden om je zorgen te maken in Nederland.

In achterstandswijk op jongere leeftijd oud

“Dat mensen op jonge leeftijd al heel oud kunnen zijn, leerde ik pas in een achterstandswijk”, schrijft Thomas van der Meer (schrijver en werkzaam in een verpleeghuis) in de Volkskrant. Voor zijn stage in de thuiszorg fietste hij van het ene adres naar het andere. “In die wijk waren mensen op hun 70ste al 90 – wat zeg ik: op hun 50ste al 90. Na een week keek ik al niet meer op van een diabeet die de dag doorbracht op de bank met een pak roze koeken en een fles cola.”

Zorgen over koopkracht vijftigers en zestigers

Veel aankomend gepensioneerden zijn mogelijk niet goed voorbereid op hun financiële oude dag. Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat zij financieel kwetsbaarder zijn dan de leeftijdsgroepen boven hen. Directeur Marcel Sturkenboom: ‘We moeten alles op alles zetten dat er geen verloren generatie dreigt te ontstaan. Meer perspectief en ondersteuning is hard nodig voor jonge senioren zonder baan en zonder vermogen.” De financiële koopkracht van senioren verschilt aanzienlijk, zo blijkt uit het onderzoek.

Woonzorgakkoord steun in de rug

De uitdaging is groot, maar de kansen zijn enorm, zegt directeur Rian van de Schoot van Vilans over de noodzaak van een nkeuw woonakkoord ouderenzorg. ‘Er zijn steeds meer burgerinitiatieven waarin allerlei diensten en activiteiten met wonen samen komen. Zo is in 2021 Stichting Dorpenzorg opgericht, een initiatief van zes bewonersorganisaties uit de gemeente Emmen waarin 100.000 inwoners en 400 vrijwilligers werken met 100 professionele organisaties. Dit is maar een van de vele initiatieven die momenteel ontstaan in heel Nederland en waar een nationaal woonzorgakkoord een goede steun voor in de rug zal zijn.’

Niets meer te klagen over pensioenen?

De grumpy old men van Nederland die steeds in de pen klommen om te laten weten dat ‘kortingen helemaal niet nodig waren omdat de pensioenfondsen nog nooit zoveel geld in kas hadden’ zijn sinds corona ineens muisstil, constateert Peter de Waard in de Volkskrant. Belangrijkste reden is volgens hem dat door de spectaculaire koersstijgingen op de beurs en de iets oplopende rentes de dekkingsgraden weer flink zijn gestegen.

Webinars over gezond ouder worden

GGD West-Brabant en Avans Hogeschool organiseren samen met KBO-Brabant drie webinars/online informatiebijeenkomsten over gezond ouder worden. De thema’s zijn voorkómen van dementie. Hoe dan?; toekomstig wonen begint nu!; slapen en fit wakker worden.

Op reis met de Hoofdreiscoupé

Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé, waarover Telegraaf en AD vandaag uitvoerig schrijven, bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug,” aldus Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

Afdeling dementerende ouderen heropend

In Woonzorglocatie De Bleerinck in Emmen is deze week een vier jaar geleden gesloten afdeling voor ouderen met dementie, ‘Loohoogte’, heropend. Vier jaar geleden werd de Loohoogte gesloten omdat mensen naar overheidsbeleid zo lang mogelijk thuis moesten blijven wonen. Daardoor kwam er te weinig vraag naar appartementen voor mensen met dementie, schrijft Zorggroep Tanghenborg, aldus Dagblad van het Noorden. ‘Maar omdat de vraag toch weer groeiende is, wil Tangenborgh de Loohoogte weer gaan benutten.’