Senioren Journaal van vrijdag 2 april
Regionale verschillen in zorggebruik
In de nieuwe monitor ouderenzorg heeft de Nederlandse Zorgautoriteit onderzocht of en hoe de ouderenzorg per regio verschilt. We hebben daarbij gekeken naar verschillende terreinen, zoals het aantal indicaties, de mate van verzilvering (van de rechten op zorg), het zorggebruik en het aantal wachtenden. De verschillen zijn volgens de NZa voor een deel te verklaren door kenmerken van de regio. Verschillen kunnen daarnaast ook samenhangen met het beleid van zorgkantoren.
Woning demente vader aanhouden of verkopen
Moet ik de woning van mijn demente vader verkopen of aanhouden? Dat is deze week de Geldvraag in de Volkskrant. “Eerst even principieel: is besparen op de eigen bedrage niet asociaal? Verpleegzorg kost ongeveer 100.000 euro per jaar en de eigen bijdrage is maximaal 30.000 euro per jaar. Vanuit dat perspectief moet u niet moeilijk doen en gewoon de woning verkopen, om vervolgens naar vermogen bij te dragen.” Maar het persoonlijke belang mag best ook meewegen.
Samen online koffiedrinken
Ouderen die tijdens de lockdown behoefte hebben aan contact, kunnen in Zwolle deelnemen aan het digitale koffiemoment van SamenOuderen. Daarvoor hebben ze alleen een e-mailadres en een laptop of tablet nodig. Zwollenaar André van Soldt (80) heeft al enkele keren meegedaan en is enthousiast, zegt hij tegen De Swollenaer. “Zelfs als je niet handig bent met computers, is het goed te doen.”
‘Pensioenfondsen uit gevarenzone’
De financiële gesteldheid van pensioenfondsen is vorige maand flink verbeterd. Aandelenkoersen bleven maar oplopen en dankzij de gestegen rente hoeven pensioenfondsen minder geld achter de hand te houden voor hun pensioenuitkeringen. Volgens marktonderzoeker Aon lijken de meeste pensioenfondsen uit de gevarenzone, meldt het ANP.
Kleine toename sterfte zeventigers
De totale sterfte daalt onder 80-plussers en verpleeghuisbewoners, schrijft de Volkskrant. Van de 65- tot en met 79-jarigen overleden er tussen 22 en 28 maart iets meer mensen dan verwacht, maar dat valt nog binnen de onzekerheidsmarges van het CBS. In deze groep zijn – anders dan bij de 80-plussers – nog weinigen gevaccineerd. Bij zeventigers constateerde het RIVM vorige week de sterkste toename van het aantal besmettingen. In Nederland zijn voor de vijfde week op rij minder mensen gestorven dan het CBS had verwacht zonder pandemie.
De wooncoöperatie als derde weg
Cooplink , een vorig jaar opgerichte landelijke organisatie waar wooncoöperaties (en die in spé) terecht kunnen, constateert op Platform31 dat er in Nederland een groeiende behoefte is aan de coöperatieve woonvorm. Ook bij senioren: Veel mensen hebben niet de behoefte alleen te wonen en kiezen voor een collectief woonvorm. “Niet per sé in een seniorenenclave, maar bijvoorbeeld in een gemengde-generatie initiatief.”
‘Vaccineer de hele mikmak boven de 60 jaar’
Het vaccineren van 60-plussers kan volgens veel huisartsen efficiënter en dus sneller dan het nu gaat, zeggen zij in NRC. Vaccineer gewoon “de hele mikmak” van boven de 60 jaar, zeggen zij. Zonder telkens subgroepen te bedenken. En zonder bureaucratie. “Niet bellen, mailen, vinkjes zetten. Ik zou onze patiënten een brief sturen: ‘u moet morgen om 16.00 komen voor de prik’. Punt. En reken maar dat ze komen.”
Maand Senioren en Veiligheid gestart
Gisteren startte vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de Senioren en Veiligheidsmaand. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit.
Zorg meer eigen verantwoordelijkheid
‘Het is onvermijdelijk dat een groter beroep op de eigen verantwoordelijkheid wordt gedaan’, zegt voorzitter Henk Kamp van brancheorganisatie ActiZ over de ouderenzorg. “Dan gaat het onder andere om preventie, reablement, elkaar helpen, onderhouden van het eigen netwerk en woonkosten.”
‘Verbeterslag’ pensioenfondsen na kritiek
De Pensioenfederatie roept fondsen op zo snel mogelijk volledige informatie te geven over de kosten die zij maken. De koepel van pensioenfondsen reageert daarmee volgens het FD op kritiek van de Autoriteit Financiële Markten. Die constateerde na eigen onderzoek dat de informatie over de kosten ‘beter kan en beter moet’.
Veel variatie in onderzoek diagnose dementie
Om te komen tot de diagnoses dementie doen Nederlandse ziekenhuizen vaak aanvullend onderzoek. Welk onderzoek zij hiervoor gebruiken verschilt enorm per ziekenhuis. De oorzaak van deze praktijkvariatie is onduidelijk, maar er spelen waarschijnlijk meer factoren een rol, zoals verschillen in de samenstelling van de patiëntenpopulatie. Dat blijkt uit onderzoek dat het Amsterdam UMC deed op basis van declaratiedata, meldt Vektis.