Senioren Journaal van woensdag 24 februari

KBO-Brabant formeert Wlz-team

KBO-Brabant heeft de afgelopen maanden een groep vrijwilligers opgeleid die klaar staan om mensen te helpen goede financiële keuzes te maken wanneer ze te maken krijgen met de Wet langdurigie zorg (Wlz). “KBO-Brabant heeft bovendien de nodige juridische en medische kennis en kunde in huis als men bijvoorbeeld bezwaar wil maken tegen een indicatiestelling. Elke situatie is persoonlijk en individueel en dus steeds weer anders. Met hun ervaring en opleiding kunnen de Wlz-adviseurs senioren optimaal ondersteunen.”

Verpleeghuizen durven nog niet open

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen lijkt voorzichtig te dalen, nu de bewoners ervan worden gevaccineerd, maar de remmen gaan nog niet los. De bestuurders van de verpleeghuizen waar de meeste bewoners en medewerkers inmiddels zijn gevaccineerd, durven volgens de Volkskrant versoepeling van de coronaregels niet aan. Te veel is nog onduidelijk. Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh, tevens adviseur in het Outbreak Management Team, denkt dat het ‘heel onverstandig’ zou zijn als de verpleeghuizen na de vaccinatieronde meteen de teugels te zeer laten vieren. Maar het OMT bekijkt wel of wellicht kleine versoepelingen mogelijk zijn.

Samenredzaamheid Enschedese buurt

Onder de naam ‘onze buurt De Posten’ werken in Enschede zorgcentrum de Posten, woningcorporaties Domijn en Woonzorg Nederland en Gemeente samen aan een wijk die klaar is voor de toekomst, is te lezen in de Wijkkrant van Vilans. ‘We zijn met elkaar gaan praten over hoe we de nieuwbouw van De Posten voor de hele buurt kunnen laten werken. Daarvoor zijn we eerst het gesprek met de wijk aangegaan om behoeftes op te halen. Met die input hebben we een visie geschreven die zich richt op samenredzaamheid.’ Een van de ervaringen: Een onsje welzijn scheelt een kilo aan zorg.

Techniek op maat bij dementie

Alzheimer Nederland vindt het belangrijk dat (zorg)technologie ook wordt ingezet om de impact van dementie te verminderen. Daarom heeft Alzheimer Nederland de opzet van het JAIN netwerk mogelijk gemaakt. JAIN staat voor ‘Joint Artificial Intelligence Network’. “JAIN wil de ontwikkeling van technologie in kaart brengen en versnellen.”

Oudere wil oversluiten

Veel 55-plussers sluiten een nieuwe hypotheek af of breken hun bestaande hypotheeklening open. Deze groep wil profiteren van de historisch lage rente door hun hypotheek over te sluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing of het verzilveren van de overwaarde op hun woning, meldt De Hypotheker. Inmiddels zijn 55-plussers goed voor bijna een kwart van het totale aantal aanvragen. De Hypotheker merkt dat veel ouderen een kleinere woning willen kopen, maar dat het aanbod van seniorenwoningen beperkt is. Daardoor besluiten zij vaker om hun huis te gaan verbouwen.

Dorp start eigen ov-lijn

Inwoners van Ter Heijde in Zuid-Holland starten een eigen ov-lijn. “Ter Heijde is een dorpje waar veel ouderen wonen. We hebben geen winkels, niks. Ook het openbaar vervoer is weg”. De Heijdse Lijn (een elektrisch aangedreven wegtreincombinatie, met sponsorbijdragen van o.a. Regiobank en Oranjefonds) moet het dorp verbinden met Monster, aldus EditieNL

‘Code zwart nog ver weg’

Volgens het nieuwe crisisprotocol voor acute ic-schaarste zal een zware drugsgebruiker van 40 jaar niet snel voor een gezonde zeventiger gaan. Omdat eerst naar iemands conditie gekeken wordt voordat het leeftijdscriterium ingaat, vallen zeer zwakke of ongezonde mensen – zoals verslaafden -daarvoor al af. Dat schetsten volgens het AD experts en artsen in overleg met Tweede Kamerleden. Code zwart is echter nog ver weg, benadrukten aanwezigen in de Kamer.

Ook ouderen vaker op TikTok

TikTok heeft bijna 2,5 keer zoveel bezoekers als een jaar geleden. De app is razend populair sinds de coronacrisis, schrijft het Nederlands Dagblad. Ook oudere gebruikers weten de video-app steeds vaker te vinden: ‘Het is echt geen app meer voor alleen dansfilmpjes.’

Aangenomen wordt dat het aantal gebruikers in Nederland rond de vier miljoen ligt. De grootste groep Nederlandse gebruikers, 38 procent, zijn de 18- tot 23-jarigen en 23 procent van de gebruikers is tussen de 13 en 17 jaar.

Meer bewegingsvrijheid met heupairbag

Tien ouderen met een valrisico gaan heupairbag uitproberen bij stichting Eykenburg in Den Haag. De Haagse uitvinding met de naam Wolk is als het ware een ‘zelfdenkende broek’ die opblaast als iemand dreigt te vallen. De proef is een initiatief van de gemeente Den Haag en heeft onder meer als doel om de bewegingsvrijheid van ouderen groter te maken en tegelijkertijd de kans op breuken te verkleinen. “Technologie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven te verbeteren”, aldus zorgwethouder Kavita Parbhudayal tegen het AD.

‘Als de dood dan komt, moet het zo niet gaan’

In verpleeghuizen is het niet de dood die wordt gevreesd, zegt Lyan de Roos, specialist ouderengeneeskunde bij BrabantZorg., in het Eindhovens Dagblad. “Die is daar een geregelde, verwachte gast. De bewoners zijn veelal ouder, ziek en kwetsbaar. Wat mij raakt is dus niet het sterven, maar de manier waarop corona ons afscheid laat nemen. Nogal afstandelijk. Terwijl het in de zorg om nabijheid gaat. Het is allemaal niet waardig, niet warm. Áls de dood dan komt, dan moet het zo niet gaan.”

Tips Alzheimermagnetron

Innovatiekring Dementie IDé krijgt regelmatig vragen over magnetrons. ‘Mijn vader heeft dementie, en ik zoek een magnetron waarmee hij zelfstandig zijn maaltijden kan opwarmen.’ Of andersom: ‘Vanuit de thuiszorg warmen we bij een cliënte de magnetronmaaltijden op, maar we willen voorkomen dat zij de magnetron aanzet als wij er niet zijn.’ IDé zet de tips op een rij.