Senioren Journaal van maandag 26 oktober
Stilte bij de ouderenbonden
Onder deze kop bericht Borne Boeit over de drie ouderenbonden in Borne: ABOB, KBO en PCOB. Er is fysieke afstand en men raakt verwijderd van elkaar. De drie bonden merken dat mensen vereenzamen. Signaleren dat er angst heerst om naar buiten te gaan en elkaar niet op te zoeken. “We leven nu even niet. Je moet dit stukje nog even uitzitten.”
Veel diensten niet meer op te vullen
Van de in totaal 1950 zorgmedewerkers bij de Brabantse zorginstelling tanteLouise zitten er zo’n 200 thuis, meldt Trouw. “De komende weken staan er nog 22 diensten van acht uur open, en we kunnen die op dit moment niet opvullen. En dat is nadat al heel veel uitgevallen diensten wel zijn opgevuld.” Ondertussen wordt druk gezocht naar nog meer flexwerkers, gepensioneerde zorgmedewerkers en andere mensen met een zorgachtergrond die nu buiten de zorg werken. “Ook scholen we mensen van de KLM en horeca om. Het is zeer zorgelijk.”
Senioren bloeien digitaal op
Senioren bloeien digitaal op in crisistijd, terwijl jongeren zich steeds eenzamer en angstiger voelen. Dat blijkt uit enquêtes die een aantal verenigingen in Dordrecht hielden onder hun leden en waarover AD De Dordtenaar bericht. De voorzitter van de PCOB ziet over het algemeen dat de ouderen zich ‘wel weten te vermaken’. “Maar men mist de bijeenkomsten en de sociale contacten. Die behoefte is er zeker.”
Voorrang senioren eigen dorp
Inwoners van Meddo krijgen de komende twee jaar voorrang bij het vrijkomen van seniorenwoningen in het dorp. Woningcorporatie De Woonplaats begint volgens De Gelderlander de proef met haar drie seniorenwoningen in Meddo omdat oudere inwoners daar graag willen blijven wonen, maar er vaak geen geschikte woning kunnen vinden. Na twee jaar wordt gekeken of de proef een succes is. “Door de voorrang geven wij de oorspronkelijke inwoners uit de kleine kernen meer kansen, zonder andere woningzoekenden volledig uit te sluiten.”
In het noorden sterven mensen vaker thuis
In de noordelijke provincies overlijden mensen vaker in eigen huis dan in het zuiden en midden van het land. Dat blijkt uit een analyse van het Nederlands Dagblad van cijfers tussen 2010 en 2019. In Friesland en Groningen is het percentage mensen dat thuis sterft duidelijk het hoogst: in 2019 ging het om respectievelijk 38,5 en 38 procent.
Coronazorg aan huis
Een speciaal thuiszorgteam richt zich in Rotterdam op cliënten met corona. Het zijn zware diensten, maar de onderlinge steun is groot, schrijft de Volkskrant. Onder de paraplu van de regionale koepel ConForte biedt het team persoonlijke verzorging en verpleging, verpleegtechnische zorg en zorg in de laatste levensfase. ‘Vaak ben je de laatste die nog langskomt’
Alles in één plan voor ouderen
In de gemeente Woensdrecht zijn verschillende organisaties in de weer voor de oudere inwoners. Die organisaties waaronder de KBO’s, De Zonnebloem, BWI en de gemeente zijn volop bezig met activiteiten en voorlichting voor ouderen. Al die acties zijn nu samengebracht in het Themaplan ouderen. “Dit plan brengt alle voorzieningen voor ouderen samen en moet versnippering voorkomen”, aldus de Wmo-beleidsmedewerker van de gemeente in BN De Stem. “Met dit plan willen we de mensen gaan voorbereiden op hun oude dag.”
Defensie springt bij in zorgcentrum
Bij zorgcentrum Oudtburgh in Bergen is medisch personeel van Defensie bijgesprongen, omdat er een coronauitbraak is, meldt NH Nieuws: vijftig van de negentig bewoners zijn besmet en twintig personeelsleden. De situatie in de regio is ‘ongelooflijk ernstig’ volgens de veiligheidsregio.
Een coronadrama in Norg
In verpleeghuis De Omloop in Norg wonen dementerende ouderen. Het blijft er maandenlang coronavrij. Maar half september wordt één van de bewoners ziek. Van de 23 bewoners zullen 14 mensen de corona-uitbraak niet overleven. Nieuwsuur bericht hierover.
‘Geen coronabijdrage voor poetshulp’
Venlo betaalt de poetshulp niet als die tijdens de coronacrisis minder kon werken omdat de klanten bang waren besmet te worden. De gemeente is daarmee een buitenbeentje. Dat zeggen organisaties die huishoudelijke hulp aanbieden in De Limburger. Ze zijn teleurgesteld dat Venlo zich niet houdt aan de toezegging die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gedaan.
‘Bouw knarrenhof bij zorgcentrum’
Zuidplas moet snel meer woningen voor ouderen bouwen, vindt gemeenteraadslid Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP) volgens AD Rotterdams Dagblad. “Steeds meer ouderen komen in de problemen omdat gemeenten niet goed voorbereid zijn op de groeiende groep senioren”, aldus Verdoes. Het raadslid suggereert een knarrenhof te bouwen bij de nieuwbouw van zorgcentrum De Zevenster in Zevenhuizen.