Senioren Journaal van dinsdag 3 maart

Zorgaanbieders in de wijk als team aan de slag

Vanaf 1 januari 2021 moeten aanbieders van verpleging en verzorging in de wijk overal in Nederland verregaand samenwerken. Geen oudere of zieke mag dan meer tussen wal en schip vallen. Daarover hebben het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars, gemeenten, patiëntenorganisatie, beroepsverenigingen en zorgaanbieders volgens het AD een deal gemaakt. Cliënten en hulpverleners in de wijk moeten altijd weten bij wie ze terechtkunnen.

GeneratieKloffie met vintagekleding 70-plussers

Vintage kleding van de eerste eigenaar, recht uit hun eigen kast én met een goed verhaal erbij: Op 17 mei verkoopt een tiental zeventigplussers hun oude kleding aan jongere liefhebbers van deze vintage kleding, tijdens GeneratieKloffie in Tilburg. “Een nieuw evenement waar jong en oud samen kleding, gesprekken en een kopje koffie delen”, meldt Tilburg.com.

Inspiratie voor nieuwe woonzorgconcepten

Woningcorporatie GroenWest heeft samen met gemeente De Ronde Venen een inspiratiesessie georganiseerd over ‘wonen en zorg’. Zestien betrokken partijen gingen met elkaar in gesprek. Partijen hebben elkaar volgens GroenWest hard nodig bij de ontwikkeling van woonzorgconcepten en een samenhangend pakket van wonen, ontmoeten, diensten, ondersteuning en waar nodig zorg.

Knuffelen met konijnen bij dagbesteding

Een knuffelsessie met Gorcumse boerderijdieren van het Natuurcentrum is vaste prik in zorgcentrum De Zes Molens in Hoornaar. “De reacties van ouderen op dieren zijn soms ronduit ontroerend”, is te zien ten te horen in een video van het AD. Is het een idee om permanent huisdieren op de dagbesteding neer te zetten? “Dat zou kunnen, maar dan moet je wel zeker weten dat er goed voor zo’n dier gezorgd wordt elke dag.” Dat vraagt te veel tijd.

‘Fors investeren in gehoorproblemen’

Vandaag is de Internationale Dag van het Gehoor. Voorzitter René van der Heijden van Stichting Oorfonds Nederland schrijft in Het Financieele Dagblad dat fors investeren in gehoorproblemen veel oplevert. “We denken al snel dat gehoorverlies er gewoon bij hoort, net als versleten knieën en grijs haar.” Zonde, “want mensen met onbehandeld, beperkend gehoorverlies hebben een groter risico op sociaal isolement, depressie en cognitieve achteruitgang.”

LeefSamen slimme brandveiligheid

‘LeefSamen’, een slimme sensor die familie, vrienden of buren alarmeert via een app, is dé winnende innovatie van de challenge brandveiligheidsinnovaties, georganiseerd door Woonzorg Nederland, Habion en Wooncompagnie. De woningcorporaties stellen € 50.000,- ter beschikking om pilots op te zetten om de effectiviteit van de innovatie te bewijzen en waar nodig te verbeteren.

 Bewonerscollectief onderzoekt vergrijzing

Wat is er nodig om de wijk Hilversumse Meent leefbaar te houden voor jong en oud? De bewonersorganisatie Stichting Hilversumse Meent heeft Vilans gevraagd deze kwestie te onderzoeken. In het rapport ‘Ouder worden in de Hilversumse Meent’ kijken de onderzoekers naar de effecten van de vergrijzing in de wijk op het gebied van wonen, sociale cohesie en bereikbaarheid.

Steeds meer passagiers Buurtbus

Er zit nog altijd een stevige groei in het aantal passagiers dat op een van de vijf lijnen van Buurtbus Rijk van Nijmegen stapt. Dat waren er in 2018 68.678 en vorig jaar 74.479, aldus dagblad De Gelderlander. Er zijn ongeveer 120 vrijwilligers die regelmatig een drie-uursdienst draaien. Elke rit duurt precies een uur – half uur heen, half uur terug – zodat er een glashelder reisschema is. De buurtbus rijdt onder de vlag van vervoerder Breng.

Slopen en nu weer bouwen

Sint Jacob was in Amsterdam een verpleegtehuis met ruim 600 bewoners. In de jaren ’80 en ’90 kwam er nieuwbouw. Intussen is die weer gesloopt. Het monumentale middengebouw staat er nog. Er komen dure appartementen omheen. Wim Klei (RadarAdvies) beschrijft de historie in Binnenlands Bestuur en betrekt daarbij het recente advies “Oud en zelfstandig in 2030’, met als eerste aanbeveling: bouw weer specifiek voor ouderen. Klei: “Slopen en dan weer bouwen. Het tekent onze verzorgingsstaat.”

Dreun voor pensioenfondsen

De financiële situatie van pensioenfondsen wil maar niet verbeteren, aldus de Telegraaf. Adviesbureaus Aon en Mercer kwamen maandag allebei met berekeningen voor de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen. Volgens Mercer daalde die van 101% naar 96%, Aon kwam zelfs op 95% uit. Daarmee zitten pensioenfondsen gemiddeld genomen ruim onder de kortingsgrens van 100%.

‘Versobering uitvaartpolis onrechtmatig’

De Consumentenbond roept Yarden op om de recente versobering van zijn uitvaartverzekeringspakket terug te draaien. Volgens de belangenorganisatie is de maatregel, die Yarden doorvoerde om het hoofd boven water te houden, eigenlijk onrechtmatig, schrijft de Telegraaf.