Senioren Journaal van vrijdag 21 februari
Met dementie vaak nog bijna vier jaar thuis
Vier jaar nadat de huisarts de diagnose dementie heeft geregistreerd, is de helft van deze mensen opgenomen in een zorginstelling voor langdurig verblijf. Vijf jaar na het registreren van de diagnose is de helft overleden. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en het Nivel. Mensen met dementie doorlopen vaak een lang zorgtraject; vanaf de eerste symptomen van dementie tot overlijden. Maar hoe lang kunnen zij nog thuis wonen en hoe lang leven zij nog als de diagnose is gesteld? Goede, betrouwbare informatie hierover ontbrak vooralsnog.
Gezond honderd jaar worden?
Kan iedereen straks gezond honderd jaar oud worden? Met de ‘Stel je voor’ – publiekscampagne stelt de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de komende 2 jaar verschillende vragen aan het publiek om zich over te verwonderen. Iedere drie maanden staat een ander thema centraal; van februari t/m april is dit Ziekten en Gezondheid.
Prima in staat om meer te bewegen
Naarmate mensen ouder worden, gaan zij vaak ook wat minder bewegen. Dat kan ervoor zorgen dat de spieren verzwakken, waardoor ouderen nog inactiever worden en de levenskwaliteit afneemt. Maar dit probleem moet niet uitsluitend in de spreekkamer van de arts worden opgelost, vinden wetenschappers volgens Elsevier Weekblad. Veel ouderen zijn prima in staat om zelf meer te gaan bewegen. Medicaliseer dagelijks bewegen niet, luidt de oproep.
Vergeten pannetje: 25 mille schade
Een ouder echtpaar verliet het huis terwijl er nog een pannetje met spekreepjes op het vuur stond. Dit zorgde voor maar liefst €25.000 schade aan hun huis en inboedel. Het oudere echtpaar moest echter naar de rechter om die hele schade ook volledig vergoed te krijgen, is te lezen in de Telegraaf.
Voor welke woonalternatief bereid meer te betalen?
De snel groeiende zorgvastgoedspecialist Aedifica is ook in Nederland de komende twee, drie jaar nog niet uitgekocht, zegt ceo Stefaan Gielens tegen Vastgoedmarkt. ‘Daarbij zullen we ons ook meer gaan richten op de particuliere zorgsector.’ Als het gaat om de wooncomponent, blijkt het volgens Gielen in de praktijk lastig om daar concepten voor uit te denken. “De centrale vraag, zeker in de Nederlandse situatie, is voor welk woonalternatief ouderen bereid zijn om meer te betalen.”
Met dementie Matthäus Passion zingen
Stichting Brentano Amstelveen organiseert op 1 april een concert waarin mensen met dementie samen met ervaren koorzangers (steunzangers) delen uit de Matthäus-Passio zingen. Dat gebeurt onder de naam ´DEMattheus´. In het concert wordt Bachs passiemuziek verweven met de persoonlijke verhalen van mensen met dementie en hun naasten, aldus het Amstelveens Nieuwsblad.
Grote meerwaarde woonvoorzieningen
Woonvoorzieningen voor ouderen waar ook zorg wordt geboden hebben grote meerwaarde.. Dat blijkt uit onderzoek van bureau HHM in opdracht van ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties. De behoefte aan passende woonvormen voor ouderen is groot. Beschikbaarheid van zorg is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.
Zilveren Helden in Gouda
Vanuit het project ‘Samen Ouder Worden in Gouda’ is deze week het eenmalige magazine Zilveren Helden uitgebracht. Gouwenaars geven hierin tips aan leeftijdsgenoten hoe je eenzaamheid kunt voorkomen. Het magazine wordt verspreid via onder meer gezondheidscentra, wijkcentra, ouderenbonden en de ouderenadviseurs van de gemeente.
De samensteller heeft veel ouderen en vertegenwoordigers van organisaties in de stad gesproken, vertelt ze in AD Groene Hart, en daaruit geconcludeerd dat eenzaamheid bij senioren een groot probleem is.
Betaalde buddy
Elise van der Burgt (40) uit Wageningen startte een bedrijfje dat zich richt op de ondersteuning van ouderen, als eenpitter in een markt met grote spelers als Senior Service en Home Instead. Ze noemt het Dag Oude Dag. “Eigenlijk doe ik alle dingen waar de thuiszorg niet voor bedoeld is en waar mantelzorgers niet aan toekomen”, vertelt ze in De Gelderlander. Het uurtarief is 36 euro.
Cliëntprofielen wijkverpleging
Wat er ook voor nieuw betaalmodel komt in de wijkverpleging, het moet passend zijn voor patiënten. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Die praat begin maart over de manier hoe de wijkverpleging in de toekomst wordt gefinancierd. Dat gaat misschien aan de hand van cliëntprofielen. De Patiëntenfederatie zegt dat in die profielen rekening moet worden gehouden met de wensen en behoeftes van mensen. Bovendien moet er altijd maatwerk komen voor mensen met wijkverpleging.
Uren huishoudelijke hulp moeten zwart op wit
Gemeenten moeten ouderen en zieken echt zwart op wit zekerheid in uren geven, als ze huishoudelijke hulp nodig hebben. Ze mogen dit niet nalaten, alleen omdat minister Hugo de Jonge zegt dat hij de huidige wet wil aanpassen. Dat heeft volgens het Eindhovens Dagblad de rechtbank in Den Bosch bepaald in een rechtszaak van een echtpaar uit Someren. Cliënten-, patiënten- en ouderenorganisaties hebben intussen kritisch gereageerd op het wetsvoorstel van minister De Jonge om ‘resultaatgericht te beschikken’.