Advies: zet mes in AOW en zorg
Om het begrotingstekort op lange termijn op peil te houden én een buffer over te houden voor financieel zware tijden, moet het volgende kabinet 7 miljard euro bezuinigen. En op lange termijn is ingrijpen in de AOW onvermijdelijk, bijvoorbeeld door gepensioneerden ook premies te laten betalen of de AOW-leeftijd sneller te laten stijgen.
Dat staat volgens de Telegraaf in het advies van de Studiegroep Begrotingsruimte, die voor elke verkiezingen een advies aflevert voor de komende formatie. Om het (toekomstige) huishoudboekje op orde te krijgen, adviseert voorzitter Bas van den Dungen (tevens hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën) politiek gevoelige ingrepen. Er moet vooral worden gesneden in ’vergrijzingsgevoelige’ uitgaven, zoals de AOW en de zorg.
Gevoelige ingrepen
De adviesgroep oppert het ’fiscaliseren’ van de AOW. Dat houdt in dat ook gepensioneerden gaan meebetalen aan de oudedagsvoorziening van de overheid, door AOW-premies te betalen van hun pensioenuitkering. Nog gevoeliger zijn volgens de Telegraaf de suggesties om de AOW-leeftijd sneller mee te laten stijgen met de levensverwachting, belastingvoordelen voor gepensioneerden af te bouwen, de AOW-uitkering niet meer te laten meestijgen met het minimumloon of samenwonende gepensioneerden een lager bedrag te geven.
Langdurige zorg
Ook op het gebied van zorg kan er wat de adviesgroep betreft ingegrepen worden, vooral in de langdurige zorg. Daar geeft Nederland relatief gezien veel meer aan uit dan andere westerse landen door een ruim zorgpakket aan te bieden en relatief weinig eigen bijdragen van mensen te vragen. Het advies luidt volgens de telegraaf dan ook om te snijden in het verzekerde pakket of de eigen betalingen te verhogen.