Breng alle taken onder bij zorgverzekeraar

Veel ouderen kunnen niet zonder huishoudelijke hulp, scootmobiel of dagbesteding. De aanvraag loopt via de gemeente, maar is traag, duur en weinig persoonlijk. Daarom willen senioren volgens het Brabants Dagblad liever zaken doen met zorgverzekeraars.

Senioren Brabant-Zeeland, pleit voor een ingrijpende wijziging in de toegang tot hulpmiddelen voor ouderen.  “We hebben nu zorgtaken bij de verzekeraar en welzijnstaken bij de gemeente. Maar voor de cliënt is dat niet relevant. Die wil gewoon de hulp die nodig is”, zegt voorzitter Leo Bisschops in het Brabants Dagblad.

Wmo naar Zorgverzekeringswet

Volgens de organisatie werken verzekeraars sneller en goedkoper, doordat ze groot inkopen, terwijl 342 gemeenten elk hun eigen inkoop regelen. Bisschops lobbyt bij politiek Den Haag om onderdelen uit de Wmo over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet.

Geen samenwerking

Wmo-specialist Bert van ’t Laar van Senioren Brabant-Zeeland zegt in het Brabants Dagblad: “Een oudere kan thuiszorg krijgen via de zorgverzekeraar en huishoudelijke hulp via de gemeente. Maar die werken niet samen. Dan komen er twee mensen bij die persoon over de vloer voor taken die in elkaars verlengde liggen.”

Kan zomaar een jaar duren

Het gaat niet alleen om personeel. Ook hulpmiddelen worden onlogisch verdeeld. Een speciaal ziekenhuisbed? Dat is binnen enkele dagen geregeld via de zorgverzekeraar, zegt Bisschops. Een scootmobiel via de gemeente? “Kan zomaar een jaar duren”, weet Van ’t Laar.

Keuze is aan de politiek

Verzekeraars willen volgens het Brabants Dagblad nog niet zeggen of ze achter de plannen van de ouderenorganisatie staan. Wel kan VGZ ‘het zich voorstellen, omdat de uitvoering bij gemeenten door versnippering ingewikkeld is’. Ook CZ denkt er zo over. “Maar uiteindelijk gaat de politiek erover. Die moet de keuze maken waar dit ondergebracht wordt.”

Alle partijen in gesprek

Zorgverzekeraars Nederland onderschrijft dat. “Overheveling is geen opdracht van zorgverzekeraars en gemeenten. We zijn met alle partijen in gesprek over de uitvoering en samenwerking tussen de verschillende partijen.”

Verbeterslagen te maken

Ouderenbond ANBO-PCOB zegt in het Brabants Dagblad dat er ‘verbeterslagen’ te maken zijn bij de Wmo. “De uitvoering verschilt per gemeente. De één heeft het beter en klantvriendelijker geregeld dan de ander.” ANBO-PCOB wacht op onderzoek naar de houdbaarheid van de wet.