Mondzorgplan voor na je 60e

Eric Scherder en Barbara de Loor waren bekende gezichten op de manifestatie Train en Beweeg het Brein van de gemeente Hoorn afgelopen vrijdag in Zwaag. Minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk was Peter de Goede, schrijft het Noordhollands Dagblad. Het werk van de tandarts geriatrie werd in maart dit jaar bekroond met de KNMT Mondzorg Award.

Hij is tandarts geriatrie, in de volksmond bekend als ouderentandarts. Peter de Goede (68) nam de prijs in ontvangst voor het initiatief van een landelijk telefonisch spreekuur mondzorg voor ouderen. “Het voordeel is dat ik heel laagdrempelig advies kan geven op het moment dat het lichamelijk of geestelijk achteruitgang oplevert”, zegt hij in het Noordhollands Dagblad.

Ingewikkeld

De award is nieuw, maar het werk niet. “Ik doe dit al 40 jaar. Ik had een grote tandartspraktijk, maar heb de mondzorg voor ouderen er altijd naast gedaan. Omdat ik het leuk vind als het ingewikkeld wordt. Veertig jaar naar gave kiesjes kijken tussen vier muren spreekt me niet aan. Bij ouderen is het in het algemeen wat moeilijker. Een huisarts of tandarts heeft niet altijd een oplossing voor deze problematiek. Door multidisciplinair te werken kan ik ondersteuning bieden bij vragen waar niet direct een antwoord voor is.”

Les van Eric Scherder

Tien jaar geleden kwam De Goede in contact met Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie, die tijdens Train en Beweeg het Brein inzicht gaf in de vitaliteit van ouderen. ”Ik heb les van hem gekregen en ging me steeds meer verdiepen in die vitaliteit. Niet in het brein, maar in de mond.”

Mond speelt een grote rol

De eerste vraag die de ouderentandarts stelt als op zo’n manifestatie als in Zwaag  iemand plaatsneemt in de opgestelde tandartsstoel: Heb jij al een onderhoudsplan?. Veel mensen hebben een plan voor hun lichaam, maar je moet kijken hoe je vitaal kunt blijven op allerlei gebieden, aldus De Goede in het Noordhollands Dagblad. De mond speelt daarbij een grote rol. Ouderen verliezen vaak het contact met de zorg van de mond. Vanwege lichamelijke klachten, of iemand zit in een rolstoel, of heeft bijvoorbeeld Alzheimer. Als je ouder wordt, ga je van alles mankeren. Veel klachten hebben te maken met de mond. Je moet je mond gezond houden om klachten elders in het lichaam te kunnen voorkomen. Als je tussen de 60 en 75 bent, is dat precies een moment om je voor te bereiden op het laatste kwart van je leven. Daar hoort een mondzorgplan bij.”