Met zelf-seniorisme leef je 7,5 jaar korter
Al zijn ze met ruim zes miljoen, vijftigplussers kunnen last hebben van leeftijdsdiscriminatie. Sommige ouderen gaan zich gedragen naar de negatieve vooroordelen over hun leeftijd. Wie dat doet, leeft gemiddeld 7,5 jaar korter. De ideële reclamestichting Sire vraagt aandacht voor deze groep, aldus de Volkskrant.
In 2050 zijn 8,4 miljoen Nederlanders ouder dan vijftig jaar, 43 procent van de bevolking. Negatieve vooroordelen over 50-plussers voeden seniorisme, oftewel discriminatie van ouderen. Onderzoek wijst uit: seniorisme bestaat en Sire wil bijdragen aan de bewustwording ervan, stelt Sire-directeur Lucy van der Helm (61) in de Volkskrant. ‘Leeftijdsdiscriminatie zit overal: opnieuw je rijbewijs moeten halen, minder mogen uitgeven met je creditcard, alleen een lagere hypotheek kunnen krijgen.’
Dor hout
Erger: seniorisme leidt tot zelf-seniorisme, zo stelt in de Volkskrant de bij de Sire-campagne betrokken UvA-hoogleraar Verouderingswetenschappen Richard Ridderinkhof. Van jongs af aan krijgen mensen aangeleerd dat ouderen saai en traag zijn, en eigenlijk een last voor de samenleving. Tot afgrijzen van Ridderinkhof werd in de coronatijd iedereen van zekere leeftijd als ‘dor hout’ weggezet.
Korter leven
Wie dat zijn of haar hele leven meekrijgt en op den duur zelf ouder wordt, kan al die vooroordelen zomaar op zichzelf betrekken. Zo iemand leeft gemiddeld 7,5 jaar korter, bleek uit Amerikaans onderzoek waarbij bijna 700 mensen twintig jaar lang gevolgd zijn. Kenmerken van de slachtoffers van zelf-seniorisme: ongezonde levensstijl, cognitieve achteruitgang, eenzaamheid en minder zin in het leven.
Niet als waardevol beschouwd
Een Sire-campagne is volgens Van der Helm altijd gebaseerd op representatief onderzoek. Daar kwam uit dat 70 procent van de vijftigplussers meent dat de samenleving ze niet als waardevol beschouwt. Nog net goed genoeg om in een lijkwagen te worden rondgereden, volgens het Sire-filmpje. ‘Of mensen daar aanstoot aan namen, vonden we zelf ook wel een beetje spannend’, zegt Van der Helm in de Volkskrant. ‘We hebben het getest en gelukkig was 95 procent van de testkijkers akkoord.’