Rolstoel kan ook een gaaf ding zijn

Met innovatieve balansrolstoelen wil het Gelderse bedrijf 2Kerr de conservatieve rolstoelwereld opschudden, meldt de Volkskrant in een bedrijfsprofiel.

In zijn rolstoel op twee wielen koerst Gerhard Breugem door de presentatieruimte van zijn bedrijf 2Kerr. Op twee wielen, in een rolstoel? Inderdaad. Hij rijdt op een zogenoemde balansrolstoel. Die is gebaseerd op de Segway-techniek, bekend van de tweewielers waarmee toeristen veel grote steden onveilig maken. De 58-jarige ondernemer komt tot stilstand, blijft zitten en legt de techniek uit op ooghoogte van de staande toehoorder. Op ooghoogte, vanuit een rolstoel? Dat is de tweede verrassing, aldus de Volkskrant. Die instelbare hoogte is een voordeel van dit model balansrolstoel, de Amerikaanse iBot PMD.

Beste match

2Kerr (spreek uit: ’to care’) balansrolstoelen van zes fabrikanten op de Nederlandse markt. Breugem: ‘We zoeken de beste match op basis van de fysieke beperkingen van de gebruiker.’  De balansrolstoel heeft, naast dat-ie soepel om zijn as kan draaien en een topsnelheid van (doorgaans) 20 kilometer per uur haalt, ook andere voordelen. ‘Een rolstoel is in de praktijk stigmatiserend. Daar kunnen we allemaal iets van vinden, maar dat is nu eenmaal de ervaring van veel rolstoelgebruikers.”

In het pakket

De rolstoel moet volgens de Volkskrant nog een plek zien te veroveren in het complexe Nederlandse vergoedingensysteem voor zorgproducten. Je kunt het voertuig zelf betalen, maar ook deels of geheel vergoed krijgen via de Wmo. Volgens Breugem wordt vaak gekozen voor standaardoplossingen. ‘Soms uit financieel oogpunt, vaak uit onbekendheid met wat mogelijk is.’ Het bedrijf is in gesprek met de eerste gemeenten die ook een balansrolstoel in het pakket willen opnemen.

Vanaf 10 duizend euro

Inmiddels heeft 2Kerr ruim achthonderd rolstoelen verkocht, met prijzen vanaf 10 duizend euro. Hoe meer de gebruiker zelf kan, hoe lager de prijs. De iBot PMD (de ‘ooghoogte-variant’) kost zo’n 30 duizend euro, het duurste model circa 60 duizend euro.