Chinese ouderen uit hun isolement

 

Chinese ouderen in Nederland zijn een weinig zichtbare groep. Kiki Groot, fotograaf en Arnhems raadslid met ouderenzorg in haar portefeuille, zag ze opbloeien in het programma OldStars Vitaal van de Arnhemse stichting Wanyuan en dat is te zien in de Volkskrant.

Ze kwamen vanuit China in Nederland, in de jaren tachtig, zeventig of nog langer geleden. Ze werkten keihard – veelal in de horeca – om hun kinderen te laten slagen in dit land. Tijd om zelf Nederlands te leren was er niet, aldus de Volkskrant. Ze bleven vaak onder elkaar, een gesloten gemeenschap die weinig zichtbaar was en weinig vroeg van de Nederlandse samenleving. Bewust of onbewust was er altijd de gedachte dat ze ooit terug zouden gaan naar hun oude land.

Tienduizend lotgevallen

Zorgondernemer Cheng Liu richtte in 2023 de stichting Wanyuan (‘Tienduizend lotgevallen’) op om deze groep uit haar isolement te halen en vereenzaming tegen te gaan. In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en het Arnhems preventieakkoord organiseert de stichting nu twee maal per maand een middag OldStars Vitaal in het Arnhemse Wijkcentrum Vredenburcht. Dan komen er rond de tachtig tot honderd overwegend Chinese deelnemers om mee te doen met activiteiten als dans (Chinees en westers), gym en bingo.

Herkenningspunt

Daarnaast zijn er lezingen en culturele middagen, bijvoorbeeld met zang, schmink en kostuums uit de Kantonese opera, en worden de verjaardagen gevierd. Vorig jaar is een groep op een tweede locatie in Arnhem begonnen en onlangs een in Utrecht. De toekomst wordt kleiner, het verleden groter, merkt de Volkskrant op. Oudere migranten gaan in hun herinneringen terug naar hun geboorteland. De klassieke Kantonese opera is een herkenningspunt, net als het samenzijn met landgenoten, verklaart Liu het succes van die middagen.