Steeds actiever op internet
Ouderen zijn steeds actiever online. Inmiddels is 90 procent van de 65-plussers dagelijks via internet bezig met bankzaken, spelletjes, communicatie en sociale contacten. Tien jaar geleden was dit nog maar 74 procent. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit cijfers van ouderenbond ANBO-PCOB. Toch ervaren de 3,4 miljoen ouderen die online zijn, nog uitdagingen. Zo heeft 70 procent moeite met het onthouden of aanmaken van veilige wachtwoorden. Ook zorgen onbekende digitale termen en de Engelse taal voor onzekerheid en wantrouwen.
Grote kansen
Marije Blok, gepromoveerd op de rol van technologie in het leven van senioren, ziet toch grote kansen, zegt zij in de Telegraaf. “Mijn onderzoek toont aan dat ouderen technologie omarmen als die aansluit bij hun behoeften en gewoonten.” Blok ontdekte dat senioren technologie vooral gebruiken om verbonden te blijven met dierbaren. “Via WhatsApp, videobellen of sociale media zoals Facebook herontdekken ze oude contacten, wat hun leven verrijkt. Daarnaast zetten ouderen digitale middelen in voor hobby’s, zoals het opzoeken van recepten, muziek of mentale spelletjes. Sommigen vinden verrassend creatieve oplossingen.”
Obstakels
Ouderen omarmen technologie volgens Blok om drie redenen, zegt zij in de Telegraaf: verbondenheid met familie, behoud van autonomie (zoals zelf bankzaken regelen) en compensatie van fysieke of cognitieve beperkingen. “Toch zijn er obstakels, zoals complexe apps, privacyzorgen en angst voor oplichting. Daarom pleit ik voor meer digitale weerbaarheid, zoals eenvoudige instructies om verdachte berichten te herkennen. De overheid moet toegankelijke digitale omgevingen ontwikkelen en ondersteuning bieden.”