In Amsterdam lang wachten op hulpmiddelen
De gemeente Amsterdam heeft geen zicht op hoeveel mensen te lang wachten op een rolstoel of een ander hulpmiddel. Dat kan leiden tot schrijnende situaties, zegt volgens Het Parool de Rekenkamer Amsterdam in een kritisch rapport.
In Amsterdam zijn ongeveer 13.500 hulpmiddelen in gebruik, zoals rolstoelen en scootmobiels. De gemeente heeft vier leveranciers gecontracteerd om deze hulpmiddelen te leveren en te repareren. De gemeente is ervoor verantwoordelijk dat dit goed verloopt, maar volgens de Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad gaat dat te vaak mis. Meldingen en klachten komen op negen verschillende plekken binnen. Overzicht ontbreekt en de gemeente heeft ook daardoor onvoldoende grip op vertragingen en missers. Schrijnende situaties komen pas aan het licht als cliënten of hulpverleners aan de bel trekken. Als het te laat is dus.
Geen overzicht
Dit blijkt volgens Het Parool uit het rapport van de Rekenkamer, die onderzoek heeft gedaan naar de verstrekking van Wmo-hulpmiddelen. Door het gebrek aan overzicht worden structurele problemen onvoldoende herkend, zegt directeur Annelies Daalder. “Dan kan het lang doorsudderen, wat heel problematisch kan zijn, want het gaat om een groep mensen in een kwetsbare positie.”
Dan maar zelf kopen
De Rekenkamer schetst een beeld van mensen die lang moeten wachten op een aangepaste rolstoel. Mondige mensen die bezwaar maken om het hulpmiddel te krijgen waar ze recht op hebben. En mensen die van lieverlee het hulpmiddel zelf kopen om van het gedonder af te zijn. Daalder: zegt in Het Parool: “Mensen die geen geld hebben en mensen die binnen zo’n gemeente hun weg niet kunnen vinden, worden het zwaarst gedupeerd.”