Super als sociale ontmoetingsplek

Vanaf 7 juni verliest ook ’s Gravenmoer zijn laatste supermarkt. Dagblad BN De Stem legde de lezers deze vraag voor: Is het verdwijnen van supermarkten uit de kernen een logisch gevolg van veranderend koopgedrag of een bedreiging voor de sociale samenhang?

“Straks heb je net als in Amerika dorpen waar niks te krijgen is en moet je kilometers rijden voor je boodschappen”, aldus een van de reacties. “Nu is Nederland een stuk kleiner en dus nog te overzien, maar zonder auto heb je dan een probleem.”

Hoe moet dat nou?

Sluiting treft ouderen extra hard, klinkt het in BN De Stem vanuit de dorpsraad in ’s Gravenmoer. “Hoe moet dat nou? Hoe ga ik dat oplossen? Dat is wat je hoort.” De dorpsraad wil daarom snel om tafel met Stichting Open Bejaardenwerk ’s Gravenmoer en de Seniorenraad Dongen.

Twee of drie keer per dag

Volgens de dorpsraad  is de winkel voor veel inwoners meer dan een plek om boodschappen te doen. “We moeten iets doen, dat is onze verantwoordelijkheid. Ouderen zijn gewend om met hun rollator naar de winkel te gaan. Sommigen gaan wel twee of drie keer per dag. Ook voor het sociale contact. Het is een groot gemis als die winkel sluit.”

Geen uitje

Toch zijn niet alle reacties eensgezind, aldus BN De Stem. Zo noteert de krant ook: “Een ontmoetingsplek, sociale contacten, een uitje, daar is een supermarkt niet voor en die kan daar ook niet van leven. Gelukkig kunnen de boodschappen bezorgd worden. Dat is bij een wat grotere belangstelling ongetwijfeld te regelen.”

Vrijwilligers

Een andere lezer noemt een positief voorbeeld, waar vrijwilligers het touw in eigen handen nemen. “Hier in Heerle hebben we al meer dan tien jaar een echte supermarkt gerund door een goed bestuur: drie betaalde krachten en 45 vrijwilligers. Dit is een heel belangrijke sociale ontmoetingsplek gebleken.”