Er alles aan doen om fit oud te worden
Oud-huisarts Hermine Strop-Cramer (75) deed nooit aan sport, tot ze ouder werd en merkte dat haar conditie achteruitging. Ook Piet Hofstee (71) merkt dat ‘alles soepeler gaat’ sinds hij oefeningen doet. Volgens hen raakt een belangrijke boodschap ondergesneeuwd in alle kritiek op het omstreden fitnessproject Powerful Ageing, vertellen ze tegen het AD. Ze hopen dat meer ouderen kritisch naar zichzelf durven kijken.
Twee tot drie keer per week staat gepensioneerd huisarts Hermine Strop-Cramer uit Hardinxveld-Giessendam in de sportschool. Juist als je ouder wordt, is sporten noodzaak, weet zij. Sporten is volgens haar niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar ook voor iemands zelfstandigheid op de lange termijn. “Voor extra hulp bij huishoudelijke taken kunnen mensen nu nog een beroep doen op de Wmo. Maar dat is over een paar jaar waarschijnlijk over.’’
Neerwaartse spiraal
Strop-Cramer voelt de noodzaak om haar boodschap over te brengen, aldus het AD. “Zorg ervoor dat je zo lang mogelijk zelfstandig blijft”, zegt ze stellig. “Het fitnesstraject Powerful Ageing kreeg veel kritiek. Maar het uitgangspunt is goed: als je ouder wordt, neemt je spierkracht af. Doe je daar niets aan, dan beland je in een neerwaartse spiraal”, zegt zij.
Bewustwording moet eerder beginnen
Strop-Cramer hoopt 65-plussers te motiveren om actie te ondernemen en na te denken over hun toekomst. “Mensen worden steeds ouder, er is een langere periode na ons werk. Dat vraagt om een andere manier van denken. Die bewustwording moet eerder beginnen.”
Alles net een beetje soepeler
Piet Hofstee uit Hendrik-Ido-Ambacht doorliep eerder het veertienweekse trainingsprogramma van Powerful Ageing en volgt nu het eindtraject. Hij merkt volgens het AD dat het sporten zijn dagelijkse bezigheden makkelijker maakt. “Ik heb een rugoperatie gehad en krijg daardoor snel rugklachten, bijvoorbeeld bij het tuinieren. Dat is nu minder. Ook gaat stofzuigen beter. Alles wordt net een beetje soepeler.”
Eigen grenzen beter kennen
De oefeningen die hij doet, zijn op hem afgestemd. “En als het een keer niet lukt, doe ik het rustiger aan. De fysiotherapeut geeft duidelijke instructies, en door het te doen, leer je je eigen grenzen beter kennen. Mijn versleten schouder speelt soms op, dus bij bepaalde oefeningen moet ik goed opletten.”