Liever klusvrouw dan klusman
Een lekkende kraan, maar vind je het een beetje eng om een ‘vreemde’ klusjesman in huis te halen? Vooral ouderen vinden een vrouwelijke klusser prettiger, merkt Alexandra Goes. Haar klusbedrijf werkt dan ook uitsluitend met vrouwen. “We zijn er ook voor het praatje aan de keukentafel”, zegt ze tegen het AD.
Twee jaar geleden zei de Zoetermeerse Alexandra Goes tegen het AD al waarom ouderen liever een klusvrouw dan een klusman over de vloer krijgen. “Vooral als oudere ben je toch kwetsbaar en heb je vaak geen idee wie er binnenkomt voor een karweitje. Dan voelt een vrouw in huis veiliger”, vertelde ze. Haar formule blijkt succesvol.
Eigen opleiding
Inmiddels is haar initiatief uitgegroeid tot een landelijk franchisebedrijf met 42 zelfstandige klusvrouwen, verspreid over heel Nederland. Die snelle groei had ze niet voorzien. “Het ging als een jekko. Ik werkte me een slag in de rondte en dacht: ‘Ik moet mensen aannemen.’ Maar er zijn nauwelijks vrouwelijke klussers. En bij de opleidingen zit je vaak tussen alleen maar mannen, daar had ik geen zin in. Dus zijn we onze eigen opleiding gestart.”
Woningaanpassingen
De reden voor hun drukke agenda is volgens de klusvrouw makkelijk te verklaren, ze werken zonder onderaannemers, zijn open over hun werkwijze en krijgen speciale trainingen bij leveranciers. “We doen veel woningaanpassingen voor ouderen, zoals beugels ophangen of drempels verwijderen. Die doelgroep heeft behoefte aan rust en duidelijkheid. En dat bieden we.”
Werving
Elke maand komen de klusvrouwen samen in een pand in Zevenhuizen voor themadagen en trainingen, aldus het AD. Ze leren van leveranciers, maar vooral ook van elkaar. Sommige klussen, zoals behangen of grotere schilderopdrachten, doen de vrouwen samen. Zo leren ze van elkaar én kunnen ze sneller werken. Inmiddels organiseert Alexandra ook open dagen om nieuwe klusvrouwen te werven. Eind september is ze daarnaast een speciaal opstapprogramma van vijf dagen die vrouwen moet enthousiasmeren voor het vak en klaar moeten stomen voor het leven als zzp’er. „Werk is er zat, want de vergrijzing neemt toe en deze branche is niet te robotiseren.”