Oma op bankje heilzamer dan sofa therapeut

Eenzaam, depressief of gespannen? Soms heb je dan alleen maar een oudere vrouw op een bankje nodig. Daarom komen de ‘vriendschapsbankjes’, een initiatief uit Zimbabwe om mensen gratis geestelijke gezondheidszorg te bieden, naar het Britse graafschap Sussex. Dat meldt Trouw.

Het concept is simpel: er staat een houten bankje in de openbare ruimte, waar een ‘grootmoeder’ of ‘grootvader’ een luisterend oor biedt aan wie langskomt. De ouderen krijgen twee weken training in cognitieve gedragstherapie. Het succes is enorm, aldus Trouw.Depressie en suïcidale gedachten namen met 80 procent af bij degenen die plaatsnamen, blijkt uit onderzoek van de American Medical Association. Na een half jaar was 80 procent van de mensen symptoomvrij.

Zorg op loopafstand

De Zimbabwaanse psychiater Dixon Chibanda kwam volgens Trouw op het idee in 2006, toen een patiënt thuis zelfmoord pleegde. De vrouw, Erica, en haar moeder konden niet naar het ziekenhuis komen omdat ze het buskaartje niet konden betalen. Chibanda besefte dat zorg op loopafstand van mensen moet zijn, en dat ouderen kunnen − en willen − helpen.

Vele duizenden geholpen

Inmiddels zijn er in Zimbabwe tweeduizend getrainde grootmoeders. Het initiatief is, met behulp van de Wereldgezondheidsorganisatie verspreid; 729.379 mensen zijn er al mee geholpen, aldus de website van Friendship Bench.

Bibliotheken

In Sussex komen de ‘grootouders’ in eerste instantie als proef van zes tot acht weken. Vanwege het Britse weer staan de bankjes binnen, in bibliotheken en kerkzalen. Mensen kunnen een afspraak maken om over hun problemen te praten. Ze proberen de besproken oplossing uit en koppelen terug.

Onbenutte bron

Chibanda denkt dat de oplossing voor de crisis in de geestelijke gezondheidszorg niet ligt in méér diagnoses of méér medicijnen, maar in een ‘essentiële, onbenutte bron’. “De zorg, compassie, empathie en wijsheid van grootmoeders – de miskende heldinnen van de wereld.”