Milde smartphoneverslaving kan weinig kwaad
Het is volgens een reportage in Trouw intussen een vertrouwd beeld: de pensionado die, al dan niet met leesbril, in de luie stoel scrollt door zijn Facebook-tijdlijn, de familie-WhatsApp bijhoudt of een potje Candy Crush speelt. Hoeveel uur brengt de oudere Nederlander op de smartphone door en is al dat gescroll eigenlijk erg?
Ouderenvereniging Anbo-PCOB stelt 65-plussers jaarlijks vragen in een themapeiling over digitalisering. In de recentste peiling bij meer dan 7000 respondenten zegt 52 procent ‘meerdere uren per dag’ online actief te zijn. Het vaakst op de smartphone, maar ook op de tablet, laptop of desktop, aldus Trouw. Een kleine groep (16 procent) zegt over zichzelf dat ze te veel online zijn. Bijna een kwart van de senioren krijgt van ánderen weleens te horen dat ze te vaak op het internet zitten.
Favoriete spelletjes
E-mailen, online bankieren en WhatsApp voeren de top-3 aan van meest gebruikte online toepassingen. In de categorie vermaak scoort het lezen van online kranten of magazines hoog, net als Facebook en YouTube. En de favoriete spelletjes? Klassiekers zoals patience, bridge, sudoku en Wordfeud staan in het rijtje, maar ook Candy Crush Saga en het boerderijspelletje Hay Day zijn populair.
Doen! Die smartphone gebruiken
Een terechte vraag volgens Trouw: doe je iets of iemand kwaad met een paar dagelijkse uren telefoongebruik? Misschien wel je eigen brein? Hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie Marie-José van Tol van het UMC Groningen deed eerder onderzoek naar het zestigplusbrein en dook in de vraag wat het effect van de smartphone op het brein is. “Er zijn natuurlijk individuele verschillen, maar over het algemeen zou ik tegen senioren zeggen: doen! Die smartphone gebruiken.”
Het houdt je brein aan de gang
Je smartphone gebruiken kun je niet echt een training noemen, zegt Van Tol in Trouw, maar het houdt je brein wel aan de gang. “Zeker als je verschillende taken afwisselt: dan eens een spelletje spelen, dan weer wat opzoeken en daarvan een linkje delen in een WhatsAppgroep. Dat kan een positief effect hebben op het brein.”
Ook als je dat bijna vijf uur op een dag doet? “Als iemand dat zelf prettig vindt en niet het idee heeft dat hij daardoor minder sociale contacten heeft, of dat het frictie in de relatie veroorzaakt, dan heb ik daar geen zorgen over.” Een milde smartphoneverslaving in het leven van een pensionado lijkt dus weinig kwaad te kunnen, constateert Trouw.