Heel Nederland resetten op pensioengebied

Mensen moeten inspraak krijgen over de verhuizing van hun pensioengeld naar een nieuw stelsel, zegt NSC-Kamerlid Agnes Joseph in NRC.. Ook al zijn de sector en toezichthouders daar fel op tegen.

“Inspraak is belangrijk. Mijn mailbox zit vol met mensen die bezorgd zijn en inspraak willen. Die onrust is er. Het was mooi geweest als de pensioensector wat meer in de meedenkstand was gekomen”, aldus het NSC-Kamerlid in een interview in NRC. Is zo’n ingewikkeld onderwerp wel geschikt om aan iedereen voor te leggen? “Absoluut. Het is eigenlijk gek dat deze vraag gesteld wordt, want normaal hebben mensen altijd instemmingsrecht als er iets aan hun pensioen verandert. Alleen voor deze overgang op een nieuw stelsel is het tijdelijk uitgeschakeld.”

Mensen kregen nooit een echte keuze

Het is helemaal niet ingewikkeld, zegt Kamerlid Joseph. “Voor mensen thuis is de vraag: wil je een wat risicovoller pensioen of een wat minder risicovol pensioen?” Pensioenfondsen denken dat mensen pensioen niet interessant vinden, “maar mensen kregen ook nooit een echte keuze. Deze inspraak is een kans om mensen bewust te maken, zodat ze zich hier actiever mee bezig gaan houden. We gaan heel Nederland resetten op pensioengebied.”

Nadruk individueel bezwaarrecht

Joseph verwacht, zo zegt ze in NRC, dat de meeste pensioenfondsen niet het referendum, maar het individueel bezwaarrecht kiezen. Waarbij alleen de bezwaarmakers niet volledig overstappen. “Ik hoor dat jongeren- en ouderenorganisaties dat ook prettiger vinden: iedereen mag voor zichzelf een keuze maken. In mijn aangepaste voorstel heb ik meer nadruk gelegd op dit individuele bezwaarrecht.”

Opkomen voor de burgers

Of Joseph de boosheid snapt van sociale partners? “Nou, dat weet ik niet”, zegt ze in NRC. “Ik hoor de werkgevers en vakbonden laaiend enthousiast praten over het nieuwe stelsel. Dan hoef je ook niet bang te zijn om inspraak te vragen.” Neemt NSC afscheid van dit poldermodel? “Hier kom ik echt op voor de burgers. Vakbonden en werkgevers gaan over je toekomstige pensioenopbouw. Maar ze kunnen niet zonder inspraak je bestaande pensioen aanpassen.”

Hoorrecht verliep niet goed

De Raad van State zegt dat je niet zomaar een politiek debat kunt heropenen. Alleen bij “zeer bijzondere en urgente nieuwe inzichten’. Zijn die volgens Joseph? “Ik zie er genoeg. Er was nu ‘hoorrecht’ in plaats van instemming, maar dat is in veel gevallen niet goed verlopen. Seniorenorganisaties vertellen dat er niet naar hen geluisterd is. Ze kregen te horen: we gaan hier niks mee doen. We wisten al dat dit het risico was van hoorrecht in plaats van instemmingsrecht.”