Wat moet ik nog met een referendum?

Gepensioneerden van de sociale werkvoorziening krijgen deze week voor het eerst pensioen volgens het nieuwe pensioenstelsel. 190.000 mensen kunnen niets meer met het plan van NSC om er alsnog een referendum over mogelijk te maken, aldus dagblad Tubantia.

Louis Rolevink uit Enschede is 75 jaar en krijgt pensioen van het Pensioenfonds Werk en Re-integratie (PWRI), het fonds voor mensen die bij de sociale werkvoorziening hebben gewerkt. Dagblad Tubantia beschrijft hoe hij dinsdag hij twee zaken in de gaten hield die hij niet met elkaar kan rijmen: hij controleert of het nieuwe pensioen al binnen is en hij volgt de eerste reacties op het referendumplan waarmee NSC het nieuwe stelsel weer wil openbreken. Rolevink kreeg in november bericht dat hij er dit jaar op vooruit gaat. Op jaarbasis zo’n 1000 euro meer. In zijn omgeving hoort hij dat de meeste mensen wel tevreden zijn, omdat ze erop vooruit lijken te gaan. “Je hebt toch zo’n 70 euro per maand meer te besteden”, zegt hij.

Het is een schande

Herman Pieper uit Oldenzaal, die de financiën van een familielid behartigt dat ook pensioen van het PWRI krijgt, zegt in Tubantia over het aankondigen van een referendum: “Het is een schande dat dit voor de zwaksten in de samenleving als mosterd na de maaltijd komt.” Als belangenbehartiger wil Pieper kunnen zien hoe PWRI het voorlopige pensioen heeft berekend. Vragen daarover hebben tot nog toe niets opgeleverd waardoor het volgens hem ‘in mist gehuld blijft’. Het is een opmerking over het nieuwe pensioen die hij ook van anderen hoort: mistig allemaal.

Geen terugwerkende kracht

Rolevink reageert laconiek op de berichten over het referendum, maar het moment bevreemdt hem wel. Want voor PWRI is het al te laat. “Wij zijn al over”, zegt hij. “Het is te laat, wat moet ik nog met een referendum.” Een woordvoerder van NSC bevestigt volgens Tubantia dat deelnemers aan het PWRI er niets meer aan hebben. Hij zegt dat het geen terugwerkende kracht heeft, als het amendement wordt aangenomen.

Duidelijke verbetering

Desondanks staan Rolevink en Pieper volgens Tubantia welwillend tegen het NSC-plan als alle andere gepensioneerden er baat bij hebben. Als voorzitter van KBO Seniorenoverleg Overijssel heeft Pieper dinsdag een oproep ondertekend van ouderenorganisaties aan de Tweede Kamer om met NSC mee te gaan. “We beschouwen het invoeren van een collectief instemmingsrecht als een duidelijke verbetering.”